• 瀏覽: 16,370
  • 回覆: 329
+2
引用:
原帖由 killua991219 於 2019-4-25 10:50 PM 發表

大部人對唔涉及國家既都有一定信心,呢個無錯。總之得唔到香港大部分人確實證明支持就唔可能通過。因為香港係由香港人構建而成,所以重大既野都係應該交返俾全香港人決定。呢個道理都好簡單。 ...
放心,有腦嘅人少數,冇腦嘅人多數,多數人唔會被攪嘅,所以反對嘅人一定係少數,正如,有幾多個大劉呀。

引用:
原帖由 Mr.T8 於 2019-4-27 02:53 PM 發表

放心,有腦嘅人少數,冇腦嘅人多數,多數人唔會被攪嘅,所以反對嘅人一定係少數,正如,有幾多個大劉呀。
上街示威人數同經濟情況有關,經濟差,上街人數多,經濟好,上街人數少。

所以O3年後,中央同政府堆任何惡法,一定唔會揀經濟差嘅時候。所以人數多寡同政府行為冇關。想上街人數多,必須要經濟含家....

預期,所有惡法,必,定通過

引用:
原帖由 衫哥 於 2019-4-21 03:29 AM 發表
《逃犯條例》爭議事件中, 到底林鄭是
(一)蠢?
  以為法案只會影響真正罪犯?
(二)見識少?
  不知大陸公安會屈人以罪, 而拘留期可以長達幾年, 期間有如人間蒸發?
(三)鬥氣?
  不能收回自己提出的議案? 或是不能屈服於各界指責(唔衰得)?
(四)見利忘義?
  為討好中共, 出賣港人利益? 封鎖港人的逃生門?

無論是那一個原因, 都說明林鄭冇資格做香港的領導 ...
答案係
(五) 以上皆是

引用:
原帖由 Mr.T8 於 2019-4-27 02:47 PM 發表

放只惡犬出來,只要你唔惹佢,咪唔會被咬.......但係....點解比隻惡狍出來呢?
你認為係惡犬 但係其實合乎情理 條例亦都解釋清楚 香港法定把關 何況而家仲係傾緊 有乜漏洞仲可以堵塞 但係如果唔願意傾 淨係識得拉布 咁仲有乜好講

到底衫哥是蠢? 是見識少? 是鬥氣? 還是見利忘義? 

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-4-25 11:02 PM 發表

你又調返轉 要香港人講到明支持 其實香港人係政治冷感你唔知咩 立法會玩咁多年 最高嘅投票率都係五至六成 即係大部分人都唔介意 政府做嘅嘢 只要唔好搞到自己 仲有投票率點解高咗 因為14年佔中真係影響民心 無論支持及反對 都多咗人出嚟投票 其實政治冷感係好 只要唔影響到市民 大部分人對支持及反對都冇乜意見 而家 就好似閣下啲反對派 不停咁誇大呢條法例 講到係一條 十惡不赦嘅惡法 所以政府有解釋 ...
無唔代表支持。只係代表大家都驚左啫。誇大你憑咩咁講?都未推,你憑咩咁講?足夠係對你自己黎講足夠,咁不如淨係適用於你一個就算啦,得你自己認為咁就夠唔係全香港大部分人都覺得夠。

引用:
原帖由 mazingerv1 於 2019-4-25 11:47 PM 發表

無獨立思想, 無立場討論乜呀? 人云亦云? 你既討論有什麼價值?
中立唔代表人云亦云。無立場唔代表無獨立思考。你呢番說話就真係無乜價值

引用:
原帖由 killua991219 於 2019-4-27 07:42 PM 發表

無唔代表支持。只係代表大家都驚左啫。誇大你憑咩咁講?都未推,你憑咩咁講?足夠係對你自己黎講足夠,咁不如淨係適用於你一個就算啦,得你自己認為咁就夠唔係全香港大部分人都覺得夠。 ...
係唔係誇大 永遠都係自己意見 但係我重申 香港人係政治冷感 而家都係 如果真係多人驚嘅 遊行人數自然會多 若果啲人真係唔驚嘅 遊行人數亦都會反映 唔能夠話你能夠代表其他人 23條當時立法 50萬人遊行 有人話經濟唔好 所以多人 咁即係而家經濟好 多咗人信任政府 就係咁簡單啫 唔出嚟遊行嘅 簡單一句 我當為冇意見 唔代表支持 亦唔代表反對 咁樣好唔好 不過都知你會話唔好㗎喇

引用:
原帖由 killua991219 於 2019-4-27 07:58 PM 發表

中立唔代表人云亦云。無立場唔代表無獨立思考。你呢番說話就真係無乜價值
中立係一個立場, 你係無立場,有分別既。如果你係有獨立思考而無立場,你既獨立思考係產生nothing的思考

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-4-27 04:01 PM 發表

你認為係惡犬 但係其實合乎情理 條例亦都解釋清楚 香港法定把關 何況而家仲係傾緊 有乜漏洞仲可以堵塞 但係如果唔願意傾 淨係識得拉布 咁仲有乜好講 ...
香港細,上面大,如何把關?

唔關大細是 中央對香港基本上係好有忍耐 法輪功全大陸都唔去得 但係香港講乜都得 你唔過份嘅事情 例如港獨 中央係忍耐嘅 而家中央都係隨你自己決定點樣做 條例要點樣改 要點樣立 中央未出過聲 要法庭把關 其實好足夠啦 法官做嘢 從來都唔覺得佢偏袒中央 如果咁都唔信 咁其實都冇乜好講 因為已經係對立的層面 講乜你都唔信

引用:
原帖由 mazingerv1 於 2019-4-27 11:05 PM 發表

中立係一個立場, 你係無立場,有分別既。如果你係有獨立思考而無立場,你既獨立思考係產生nothing的思考
無分別。中立就係無立場。唔會偏左或右。係無分別既。我淨係知點為知公道。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-4-27 08:59 PM 發表

係唔係誇大 永遠都係自己意見 但係我重申 香港人係政治冷感 而家都係 如果真係多人驚嘅 遊行人數自然會多 若果啲人真係唔驚嘅 遊行人數亦都會反映 唔能夠話你能夠代表其他人 23條當時立法 50萬人遊行 有人話經濟唔好 所以多人 咁即係而家經濟好 多咗人信任政府 就係咁簡單啫 唔出嚟遊行嘅 簡單一句 我當為冇意見 唔代表支持 亦唔代表反對 咁樣好唔好 不過都知你會話唔好㗎喇 ...
好,知你乜野呀,唔好懶醒係度亂估人。但無意見就唔可以立法。直到有大部分意見話好先立法。政府冷感唔係一個可以唔得到大部分香港人同意就立法既理由。

引用:
原帖由 killua991219 於 2019-4-29 06:14 PM 發表

好,知你乜野呀,唔好懶醒係度亂估人。但無意見就唔可以立法。直到有大部分意見話好先立法。政府冷感唔係一個可以唔得到大部分香港人同意就立法既理由。 ...
乜嘢係亂估 有曬數據㗎 投票率幾多 基本上係大部分嘅人都唔介意政府做啲乜 我亦唔會話大部分嘅人贊成 係冇意見 信任政府 小部分嘅人反政府我就知 成日話自己代表香港人 最憎就係呢啲 憑乜嘢代表香港人 講到個議題咁嚴重 但係佢由行嘅人 連當年23條一半都冇 有前車可鑑㗎 乜嘢係真正嘅反對聲音 你睇下想當年23條啦

又不是民選,努力搵錢啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]