• 瀏覽: 12,027
  • 回覆: 133
  • 追帖: 1
+28
引用:
原帖由 極速前進 於 2019-4-20 06:10 PM 發表
贊比亞戛納屯小鎮的中國“築夢人”

來源:非洲華僑周報 作者:李金平 人氣: 發布時間:2018-05-26
摘要:都說教師是人類靈魂的工程師,而在非洲贊比亞銅帶省的戛納屯小鎮,當地人卻說來自中國水電的工程師才是孩子們的築夢人。

戛納屯小 ...
黑人當中國人喺朋友,但當歐洲白人喺神。

唔喺一個層次

黑人唔信歐美政府。話時話,美國買咁多中國貨又點解?

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-4-21 06:39 發表

黑人當中國人喺朋友,但當歐洲白人喺神。

唔喺一個層次
閣下講來講去都係.....齋噏!
又無事例支持,吾不知你點
解咁仇視黑人?又講中國人
對抗黑人是唯一出路?

引用:
原帖由 極速前進 於 2019-4-21 07:03 AM 發表

對抗黑人是唯一出路?
笑死。你試下去非洲住咪知囉,唔通做宅男宅女就想救世界呀

引用:
原帖由 極速前進 於 2019-4-21 07:03 AM 發表

對抗黑人是唯一出路?
在非洲沒有人會當中國人是一回事,同對歐洲人的態度是天淵之別。在非洲是不需要牌照的,歐洲人的面孔就是質量保證。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-4-21 07:16 發表

在非洲沒有人會當中國人是一回事,同對歐洲人的態度是天淵之別。在非洲是不需要牌照的,歐洲人的面孔就是質量保證。
算吧喇!你都係攞唔出事例出嚟,
只靠口噏,自以為是!已無討論
價值,更浪費大家時間!886

引用:
原帖由 極速前進 於 2019-4-21 07:29 AM 發表

算吧喇!你都係攞唔出事例出嚟,
只靠口噏,自以為是!已無討論
價值,更浪費大家時間!886
傻人一名

由一開始都覺得中國比較大貪 沒有策略性 去做每一件事 每一次都比人將軍 用錢擺平 真係唔知幾時中國 可以捱多幾耐

做咩咁玻璃心呀?

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-4-19 12:26 PM 發表
笑死
笑死!笑死!笑死!笑死!笑死!笑死!笑死!
袋住外國護照(唔知有冇),冚住祖宗神牌,藏起黑金,大大例例地係香討寫下非州人看不起中國人,然後拚命想著:我是外國人不是中國人!

引用:
原帖由 c8888k8888 於 2019-4-21 10:22 AM 發表

袋住外國護照(唔知有冇),冚住祖宗神牌,藏起黑金,大大例例地係香討寫下非州人看不起中國人,然後拚命想著:我是外國人不是中國人!
笑死!笑死!笑死!笑死!笑死!笑死!笑死! ...
你地除了老屈,仲有無其他招?

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-4-19 09:46 AM 發表
你知道「Chino」(中國的)一詞成了非洲斯瓦西里語詞匯,專指劣質產品嗎?死於無知真可憐。有人仲以為非洲人係中國人朋友喎,中國人在非洲才是真正的三等公民。

本帖主旨不是中國劣質產品,而是非洲人對中國人地位的印象。非洲人一向當歐洲人喺神,當中國人喺下等人。非洲人尊重仰慕歐洲人,但就對中國人拳打腳踢。在非洲做事是不需要攞牌照的,歐洲人的面孔就是質量保證。在非洲,歐洲人的面孔就 ...
中國出產多,自然有多少劣質嘢。
樓主咪系中國香港出產來嘅chino 囉!

引用:
原帖由 WILSON-QE999 於 2019-4-21 10:41 PM 發表

中國出產多,自然有多少劣質嘢。
樓主咪系中國香港出產來嘅chino 囉!
明白,樓主本身就證明左「中國製造」係劣品!但其實不要悲觀,係咁啱樓主唔好彩啫!
任何生產必定有良品,劣品。劣品通常要毀滅,可惜而家有人道主義,容許劣品存在遺害人世間。

隔離 post中國製造奧迪車致癌 留返你自己用

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]