• 瀏覽: 25,783
  • 回覆: 637
  • 追帖: 1
+19
引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-4-27 08:25 PM 發表

就算而家香港回歸左,香港人同大陸人都唔可以憑護照出入境,大陸人要申請往來港澳通行證(俗稱雙程證),香港人都要申請往來內地通行證(一般沿用回鄉證叫法)。

都係要證明中港澳非國際關係。 ...
如果從來都無當殖民地就唔洗區分身分證,回鄉證一張證已經包括晒。大家同一國家洗乜兩張證,就係因為香港係殖民地所以先要分清楚。

引用:
原帖由 killua991219 於 2019-4-29 06:22 PM 發表

如果從來都無當殖民地就唔洗區分身分證,回鄉證一張證已經包括晒。大家同一國家洗乜兩張證,就係因為香港係殖民地所以先要分清楚。
好很悶啊!
香江七頭蛇講來講去都係個幾句白痴仔式對話!

引用:
原帖由 killua991219 於 2019-4-29 06:17 PM 發表

唔夠你好笑。廣西人係唔屬於外地人,因為係內地人。從來無話過廣西人係香港人。唔係外地人就係要係香港人?
你意思香港人就係外地人?邊度外地人?
唔明喎!

引用:
原帖由 killua991219 於 2019-4-29 06:19 PM 發表

你咁講即係香港人本身係大陸有戶藉既?你咁無常識就真係點討論
哈哈,香港永久居民身份在中央政府來說就是戶籍,所以獲批單程證人士在來港前要取消原居地戶藉。

引用:
原帖由 killua991219 於 2019-4-29 06:19 PM 發表

你咁講即係香港人本身係大陸有戶藉既?你咁無常識就真係點討論
哈哈,香港永久居民身份在中央政府來說就是戶籍,所以獲批單程證人士在來港前要取消原居地戶藉。

引用:
原帖由 killua991219 於 2019-4-29 06:22 PM 發表

係丫,香港人返到大陸就係一張回鄉證就得,香港身份證冇用,回歸前後都一樣。

不要和豬爭論。
香港身份証上是中華人民共和國特別行政區。。。。。這就說明一切。
基本法說明2047後只有中國人才在香港擁有居留權。
要在2047後繼續留在香港居留的就是自認是中國人。

講得對 咁多年黎犯民次次靠嚇,無次系真,搞左N咁多次狼來了,點解仲有香港人唔醒覺要信佢地  真係想同班犯民講我地係嚇大既唔會再比你地呃到!😡😡😡再加上佢地今次勾結美國圍堵香港圍堵中國,真真正正用行動行出美國漢奸間諜既道,佢地應該要被人唾棄先對,但可惜既係仍然有 人相信佢地

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]