• 瀏覽: 1,396
  • 回覆: 20
民主黨立法會議員兼中西區區議員許智峯,於去年4月在立法會大樓內,涉嫌奪去保安局女行政主任手中的手提電話,被他事後控普通襲

民主黨立法會議員兼中西區區議員許智峯,於去年4月在立法會大樓內,涉嫌奪去保安局女行政主任手中的手提電話,被他事後控普通襲擊、有犯罪或不誠實意圖而取用電腦,以及阻礙公職人員執行職務共三罪,案件今(25日)於東區法院開審。許智峯否認三罪,控方原本表示有25名證人,因辯方同意大部分案情,現只須傳召案中涉被搶手機的事主,即保安局禁毒處高級行政主任梁諾施作供,而辯方則表示,除許之外沒有其他證人。

梁出庭作供指,事發當日早上8時半立法會審議《廣深港高鐵(一地兩檢)條例草案》,她首次參與「通傳應變小組」,其隸屬的小組由運房局助理秘書長黎惠珊任組長,小組成員約3至4人,小組任務是在立法會大樓不同位置,觀察、記錄並通傳當日出席會議的立法會議員的所處位置,而梁被分派的位置是二樓4號會議室對出電梯大堂。

梁稱,當日早上8時先到大樓112室報到及接受組長訓示,並獲分發一部Samsung智能電話,內有一個紀錄了各立會議員名字的google試算表,小組成員根據觀察填寫,「見到邊個出現就填邊個」,各成員所填的資料會實時顯示;梁在早上8時15分接受完訓示後,正式前往獲分派位置站崗,當時只有她一人在該處站崗。

真係好笑喎,
沐病娥自己係妹仔特首都算喇, 原來高級公務員個個都係出高薪做妹仔, 搵個保安局禁毒處高級行政主任企在門口點人數, 呢條妹仔的薪水分分鐘高過立法會議員, 即係反映公務員裡面都係尸位素餐, 冗員充斥, 人手過剩, 政府今年仲話要增聘幾千個公務員新職位, 即係行街, 撞口撞面都係公務員.  

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190325/bkn-20190325110404055-0325_00822_001.html

弱智瘋會認咩。

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2019-3-25 01:05 PM 發表
民主黨立法會議員兼中西區區議員許智峯,於去年4月在立法會大樓內,涉嫌奪去保安局女行政主任手中的手提電話,被他事後控普通襲

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190325/photo/bkn-20190325110404055-0325_00822_001_01b.jpg?20190325124856

民主黨立法會議員兼中西區區議員許智峯,於去年4月在立法會大樓內,涉嫌奪 ...
十皮野人工都係負責點名

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2019-3-25 01:05 PM 發表

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190325/photo/bkn-20190325110404055-0325_00822_001_01b.jpg?20190325124856

民主黨立法會議員兼中西區區議員許智峯,於去年4月在立法會大樓內,涉嫌奪 ...
講乜都冇用!搶嘢蝦女人已經係死罪,民主黨都唔撐佢,佢走去撐釘子健,釘子健都冇嚟撐佢,可能只有張後面攬住隻熊仔果條不男不女白痴仔撐佢!

許智峯真係醒目仔, 有先見之明, 佢唔要律屍, 唔要其他證人, 佢自己一條[冷]上庭對住假髮佬, 因為許智峯知道, 假髮佬係最有power 的辯護髮棺, 假髮佬坐大廳, 許智峯唔使驚.
暴動掟磚當場斷正都冇罪, 搶部手機真係蚊滋咁微細的畸屎, 香港勝在有公正嚴明的髮棺.

引用:
原帖由 KC15 於 2019-3-25 01:09 PM 發表
弱智瘋會認咩。
就係因為佢唔認, 就要搵假髮佬做辯護髮棺, 即係唔認罪有悔意, 又有高學歷高尚職業, 判守行為一年, 剛剛去到下屆立法會選舉前甩身又再參選.

香港屍法暴動都唔犯法 搶部手機犯乜嘢法 狗官馬上放人唔好浪費時間

蝗官守尾門. 唔認罪有悔意, 無罪釋放.

而辯方則表示,除許之外沒有其他證人。

洗鬼證人咩,action speaks louder than words,放埸虛火已經搞掂。

扔磚攪暴動都冇事、呢D小K事假髮佬可能判白智峰有補償添

引用:
原帖由 msc09378 於 2019-3-25 02:04 PM 發表
香港屍法暴動都唔犯法 搶部手機犯乜嘢法 狗官馬上放人唔好浪費時間
預咗 , 慈善最後大 show : 放生烏龜 !

假髮佬排住隊出場做馬騮戲, 首先出場係暴動掟磚掟唔死差佬冇罪當場釋放, 跟住係許智峯[拿走]手機又係因為公義無私都係冇罪, 跟住就係大龍鳳出場, 佔中9畜個個都係義士, 當然都係冇罪更可以攞番訟費.  

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2019-3-25 13:35 發表
許智峯真係醒目仔, 有先見之明, 佢唔要律屍, 唔要其他證人, 佢自己一條[冷]上庭對住假髮佬, 因為許智峯知道, 假髮佬係最有power 的辯護髮棺, 假髮佬坐大廳, 許智峯唔使驚.
暴動掟磚當場斷正都冇罪, 搶部手機真係蚊滋咁微細的畸屎, 香港勝在有公正嚴明的髮棺. ...
一切都比師兄看透了

引用:
原帖由 ikeafoot 於 2019-3-25 02:58 PM 發表

一切都比師兄看透了
律政屍又係告許智峯不誠實使用電腦, 假髮佬又係一嘢就ban咗呢條罪喇, 峯峯又係無罪.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2019-3-25 15:07 發表

律政屍又係告許智峯不誠實使用電腦, 假髮佬又係一嘢就ban咗呢條罪喇, 峯峯又係無罪.
唔係喎
呢次係搶佐唔屬於佢的電腦
唔同上次用自己的電腦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]