• 瀏覽: 2,484
  • 回覆: 28
引用:
原帖由 mart1212 於 2019-3-26 07:43 AM 發表
第一:我都係從新聞先得知王敏剛先生嘅生平。本身唔認識王先生。(又唔知亞碩士樓主係邊度認識王先生?
從而啓發樓主要還王敏剛一個公道?
樓主非但無指責該位文痞,反而開帖指駡前特首唔應該發聲。仲要話前特首降格。)
第二:一個人死後被文痞肆意踐踏係事實。
第三:前特首已經為王敏剛發聲,為已死嘅人取回公道。
第四:公眾唔歌頌係唔熟識王先生,但唔等如要認同死後要被人侮辱。(如果我話我沉痛哀悼我會覺得自己虛偽。)
但起碼應該對死去嘅人有所尊重。
唔似某啲人咁,口就話還人一個公道。實際係不停開帖針對著某人。

請說說:--
一樓哪些你同意,哪些反對。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-4-2 09:49 AM 發表

請說說:--
一樓哪些你同意,哪些反對。
沒一樣同意
第一:王先生我都係從報章得知。對佢生平唔熟識。
第二:當選人大見報不會大驚小怪。
第三:王推動23條立場正確。(有某啲人立心不良當然反對。其他自由國家亦有相關法例。)
第四:個人投資成敗與第三者好似無咩關系。不能作論點。
第五:發悼文唔覺有咩唔妥。
第六:名人出殯有人扶靈又唔係啲新聞。
第七:閣下知道前特首與王先生嘅交情?

最後結論:
樓主認為邊種哀悼形式先叫得體?
你認為閣下他朝大歸能有這個場面?
前特首為王先生取回公道有錯?

本帖係講他還王先生一個公道。(他已經做咗。)
從閣下嘅回帖中未見到閣下如何還王先生一個公道。
只係見樓主不停說前特首不應發文。(即係話見到公義嘅事唔好出聲?)

樓主呢帖應該改為還李怡一個公道先貼題。

既然他已經還王敏剛先生一個公道。(我覺得有人發聲為死去嘅人取回公道正確非常。唔知點解有啲人話唔應該發聲?)

樓主係唔係想為文痞辯解?
又或是樓主應同文痞對死者嘅侮辱?

李怡一向仇中!

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-24 03:51 PM 發表
我第一次聽到‘’王敏剛‘’這個名字,是在1960年代。他是渡海泳冠軍【當時只有十來歲】,我多多少少有一點佩服 和羨慕【有名氣】。
2.多年之後,他的名字又見報:當選人大代表。
3.最近的 蘋果日報事件之後,翻查資料。原來他是一個 ‘’基本法23條立法積極推動者”。
4.然後又知道他響應北京呼籲,投資大西北,結 ...
本來死者而已,但近年政治介興死人都唔放過,尤其激進的反政府派每當有政介人或新中人士死亡,公言批評死者及其家人,人生攻擊等,此風不可長,不論顏色,支持梁振英繼續追擊蘋果

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-24 10:45 PM 發表

你可以把政治討論當作娛樂,本帖子是警告某些從政者,參考漢朝的張良,和今天的 何志平。
不用你警告,每個從政者都清楚明白呢個道理,全世界都一樣,美國總統團隊嘅下場都唔係好好多

引用:
原帖由 ononkaycourt 於 2019-4-3 12:42 PM 發表
本來死者而已,但近年政治介興死人都唔放過,尤其激進的反政府派每當有政介人或新中人士死亡,公言批評死者及其家人,人生攻擊等,此風不可長,不論顏色,支持梁振英繼續追擊蘋果 ...
你的留言 有幾個 錯別字。
你的是快餐文化,頭痛醫頭腳痛醫腳。
你試試縱觀世界,有沒有任何人你很想他不復存在,而會慶祝其亡的。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-4-3 12:46 PM 發表
你的留言 有幾個 錯別字。
你的是快餐文化,頭痛醫頭腳痛醫腳。
你試試縱觀世界,有沒有任何人你很想他不復存在,而會慶祝其亡的。
錯別字是因爲我食住野留言,那個是因那個是果你肯定自己無睇錯?

王先生都好風光啦!成日有得用公帑代表香港周圍飛。

引用:
原帖由 s-chris 於 2019-4-3 01:01 PM 發表
王先生都好風光啦!成日有得用公帑代表香港周圍飛。

公帑旅遊,有沒有例子?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-4-26 11:21 AM 發表

公帑旅遊,有沒有例子?
你真係九唔撘八。我有講佢公帑旅遊咩?

引用:
原帖由 s-chris 於 2019-4-26 11:36 AM 發表
你真係九唔撘八。我有講佢公帑旅遊咩?

罵戰是無謂的,也不是我的那杯茶。
請就著一樓發言:中國共產黨是否欠了王敏剛一個人情。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-4-26 01:04 PM 發表

罵戰是無謂的,也不是我的那杯茶。
請就著一樓發言:中國共產黨是否欠了王敏剛一個人情。
我都只係講事實。係你理解能力有問題或有閱讀障礙。

引用:
原帖由 s-chris 於 2019-4-26 01:35 PM 發表
我都只係講事實。係你理解能力有問題或有閱讀障礙。

懂不懂中文:中國共產黨是否欠了王敏剛一個人情。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]