• 瀏覽: 1,072
  • 回覆: 14
+2
聯合國標註⋯⋯台灣⋯⋯係中國一個省喎

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2019-3-22 12:57 AM 發表
聯合國發表本年度《全球幸福報告》(World Happiness Report)。在156個國家和地區中,香港排在76位,與上份報告相同,中國大陸則排在93位,下跌7位。

香港人醜唔醜架??

廿年前,與臺灣同是 ...

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-3-22 04:10 AM 發表
聯合國標註⋯⋯台灣⋯⋯係中國一個省喎

岩 今次撐你
但有啲可能唔係中國人
成日踩中國台灣
你話佢哋扑唔扑街?

不知所謂的一份部告, 唔知乜準則, on 9 之處隨處可見,
例如墨西哥(排23) 仲高過台灣(25),衹比美國(19)低少少? 
(寫報告條友收咗侵侵錢勸喻墨西哥人唔好偷渡去美國?)
又例如菲律賓(69)竟然高過香港(76)?
樓主來生做唔成美國人英國人,不如來生做賓妹好冇?

香港的政府自能私, 全部收入大半用在公務員身上揮霍, 又免費子女教育, 又免費牙醫, 又房津,又交際費, 又應酬費, 又旅遊費, 又平價住頭等公立病房, 大部份市民捱貴車費, 電費, 煤氣費, 水費, 交通費, 乜七都無食自己, 牙痛都無錢睇要死頂, 無陰功特區班官員, 第時睇下後尾點過!

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-3-24 12:59 AM 發表
香港的政府自能私, 全部收入大半用在公務員身上揮霍, 又免費子女教育, 又免費牙醫, 又房津,又交際費, 又應酬費, 又旅遊費, 又平價住頭等公立病房, 大部份市民捱貴車費, 電費, 煤氣費, 水費, 交通費, 乜七都無食自己, 牙痛都無錢睇要死頂, 無陰功特區班官員, 第時睇下後尾點過! ...
香港學童有免費教育,唔駛公務員仔女嘅
乜公務員包水電煤同交通費咩?! 咩公務員呀?!
羅生 答到記得答我呀

你幸唔幸福係人地話嘅??

d數據係訪問特殊學校同神氈病丸得來?

引用:
原帖由 屢禁不改 於 22-3-2019 12:57 AM 發表
......

亞洲方面,最幸福國家和地區是排全球13位的以色列,其次是排21位的阿聯酋。另外,台灣排第25位,新加坡排34位、泰國排52位、韓國排54位、日本排58位、香港排76位,中國大陸則排93位。
至於最不幸福頭五個國家,依次是南蘇丹、中非共和國、阿富汗、坦桑尼亞和盧旺達。 ...
報告造假
以色列長年與鄰國有戰火衝突
新加坡係家天下,冇民主
泰國由軍政府統冶
佢地排名點會高過香港?
阿富汗己由美軍解放,有民主自由人權法治,咁都話唔幸福?竟然排最尾幾名!

呢啲西西報告真係多舊魚, 翻譯成中文真係ON 鳩鳩,
幸福兩個字係中文獨有, 形容男女兩性關係, 如用男女扑嘢作衡量, 香港必定包尾,
幸字係象形文字, 即係男人碌嘢, 插得女人越多, 女人感受就越happy, 就更加有福氣,
古代中國王帝, 係用[幸]字作為對妃嬪的鍾愛, 每插一次就即係幸一次, 福一次.

引用:
原帖由 習總膽囊 於 2019-3-24 02:39 PM 發表

套用返奶耶既邏輯,排76唔緊要,返正有人更低
矣塞娥比亞, 贊比亞低過香港, 香港政府覺得好自豪了!

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-3-24 01:46 PM 發表
你幸唔幸福係人地話嘅??
奇怪話全港經濟最自由特區政府一年回應5次話香港好叻, 呢D負面的聯合國報告, 777做駝鳥唔回, 可能心中有鬼, 自己知道無得反駁

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-3-25 05:51 PM 發表

矣塞娥比亞, 贊比亞低過香港, 香港政府覺得好自豪了!
有福利未必幸福,搲福利實好幸福

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-3-25 05:54 PM 發表

奇怪話全港經濟最自由特區政府一年回應5次話香港好叻, 呢D負面的聯合國報告, 777做駝鳥唔回, 可能心中有鬼, 自己知道無得反駁
幸福感點量化,算把啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]