• 瀏覽: 6,610
  • 回覆: 71
  • 追帖: 1
+13
阿爺係公認既填海基建魔! 揾阿爺幫手即係比機會我地高等港人批判 ! 吃力不討好,都係繼續”一國兩制,港人治港”吧

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-3-20 10:12 AM 發表
其實政府班人諗乜 填海6000億 當然中間包括左部分基建

但大頭還是填海 已且選用一個費錢費方既方案
呢班廢材選用呢個方案證明佢地只係一班垃圾
明明阿爺填島能力世界第一
南沙, 南海填島又快又平
咁都唔選擇?

唔洗6個月填左100個大球場

就在2014年中國南海填海造陸的行動引發關注,當各國反應過來時,《中國的填海造地面積已經達到了800公頃,其中75%的人造面積僅用5個月完》成,速度之快, ...
會俾泛民口實的,
俾加國,澳洲和英國填包無詐型。

引用:
原帖由 gway 於 2019-3-21 12:42 PM 發表
情況同南海唔同,近岸係要講環保同減少污染,係要用多重保障方法,唔係咁簡單。
所以話呢環保撚同地產商利益一致

以致地產商派人去環保組織搞假環保真托市

引用:
原帖由 茶有益 於 2019-3-21 05:23 PM 發表
阿爺係公認既填海基建魔! 揾阿爺幫手即係比機會我地高等港人批判 ! 吃力不討好,都係繼續”一國兩制,港人治港”吧
所以我呢個帖係鬧政府官員垃圾

引用:
原帖由 dickwu2009 於 2019-3-21 05:45 PM 發表

會俾泛民口實的,
俾加國,澳洲和英國填包無詐型。
和乜撚野解丫 777堅無腦 你和解完 只要下次有野違反反對派利益 佢灺咪又係反對 邊有一次例外架啫

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2019-3-21 04:31 PM 發表

泛民D衰野我知, 馬料水單野我都知, 我老細就係住在下圖紅圈既私樓,就係議員扯晒旗去叫呢班住在對面既居民反對, 睇圖真係係可笑到極點...........問題係, 政府做咩冇人反對丫? 而家在填島, 冇人反對嗎? 又咪由第一日提出已開始反, 反到而家, 你何以見得, 填島會比填岸少人反對? 而家填島,隨住計劃落實, 所有抗爭行動或法律行動就會繼續升級
...
你知泛民啲衰嘢就好,喺邊到填海都有泛民撚人出嚟反對,但只要離開近岸填海,就少咗一班由泛民發動既當區居民,出嚟堵塞癱瘓當區政府設施作抗議,例如上次你嗰件住馬料水既老細,有份受泛民吹出嚟示威反對馬料水填海,難道今次大嶼離岸填海,你老細又會接受泛民驅使去大嶼山示威堵路? 我估佢連金鐘政府總部都唔會去囉.

泛民就係靠人數去兇特區政府,只靠一班純盲反既無腦黃絲(基本盤) 係唔夠數,必須再引多一群利害群體去煲大人數,你老闆喺馬料水填海嗰鑊,就係呢庭被泛民煽動出嚟既利害群體.

近岸填海的確成本少,但政治上不可行,直頭無得搞,成本少又如何? 你睇馬料水嗰鑊做版. 離岸填海咩都貴,但俾到泛民發動政治暴動既籌碼卻最少,可以有希望實現造地,總比馬料水之類近岸填海永無實現既好.

諗諗咩叫兩害相衝最其輕既道理? 你睇唔睇得通特區政府面對既苦衷?

泛民唔憂近岸填海方案下,無當區傻仔加入做黃絲出嚟示威堵路. 佢哋只怕離岸填海下,籌唔夠傻仔加入反政府,而你屌政府離岸填海就中正泛民下懷,你就係佢哋嚟緊政治暴動要招攬既人.

師兄睇路.

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-3-20 10:12 AM 發表

咁都唔選擇?

就在2014年中國南海填海造陸的行動引發關注,當各國反應過來時,《中國的填海造地面積已經達到了800公頃,其中75%的人造面積僅用5個月完》成,速度之快, ...
你就無腦,墳海最大目的係使錢。

引用:
原帖由 lawo 於 2019-3-21 05:08 PM 發表
[quote]原帖由 高山大海 於 2019-3-21 12:07 PM 發表 https://news.discuss.com.hk/images/common/back.gif
香港明明大把棕地,公園的空地,可以用來建公屋,為什麼不能用,為什麼不能用,理由是什麼 [/

公園的空地? 問左一棵樹都不能斬的泛民陳淑壯未?
唔準填海,將來要用高價收農地,棕地...... 益地産商同新界地主 ...
新界鄉親唔係愛國愛港咩,點解獅子開大口?

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-3-21 07:29 AM 發表

關西機場果個係幾十年前既技術

而家吐沙填海係先用金屬柱圍圈

再在上面堆沙石泥

然后再壓實

對於佢穩唔穩陣可以從上海填海項目睇得出 中國絕對唔會用上海黎搞飛

上海臨港新城。其中有133平方公里,百分之六十的面積為吹沙填海造地,耗資超過400億,規模遠超阿聯酋迪拜的“世界島”填海造地項目,相當于填出了8個澳門的面積。 ...
8個澳門先400億。吊那星,做勿九要益九唒D外資。強力要求阿爺幫手💪💪

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2019-3-21 11:48 AM 發表

所以我對明日大嶼一向有保留, 我贊成大規模填海, 但點解要在海中填個島, 而唔係由陸地填出去? 政府從未解釋過
因為由陸地填出去,海邊居民及區議員會大力反對或更甚會司法67,馬料水填,馬鞍山人己反到七彩。利申,我住馬鞍山所以好清楚。

引用:
原帖由 高山大海 於 2019-3-21 12:07 PM 發表
香港明明大把棕地,公園的空地,可以用來建公屋,為什麼不能用,為什麼不能用,理由是什麼
道路社區配套嚴重不勝負荷。元郎同沙田嘅分別。元郎好多位交通亂龍。沙田馬鞍山因大片土地填出來,路闊屋村分格較遠,規劃好太多了。

引用:

咁都唔選擇?

業主同地產霸權反對姐,我地d小市民好支持喎

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]