• 瀏覽: 11,850
  • 回覆: 115
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 tc7560 於 2019-3-22 10:40 AM 發表

如果任何人要去挑剔中國或者任何國家,都可以揾到某些黑材料但這是沒意義。
我受嘅迂腐傳統中式教育係乜禮義廉恥、「見賢思齊焉, 見不賢而內自省也」;然而依家「中國人」將批評講成「挑剔」,批評的事講成「黑材料」,即係凡是批評定當惡意即必有用心。可見毛澤東命人掘炎帝、孔家陵,挫骨揚灰係幾有前瞻性。

南京宜居!

引用:
原帖由 nikkorlee 於 2019-3-22 01:14 PM 發表

違章是上手車主的事,點解換過戶事??部部車都有違章要處理?
而且過戶的車管所有自助處理終端,自己操作10分鐘處理一單違章,何來處理半天??點解要打印出離?? ...
過戶最終電腦操作當然半日,因為之前要做嘅嘢唔算。我講我汽車過戶我就系上手車主,而有否違章都要打印,至少我喺兩個省都系有咁嘅要求。你要一大早排隊先可以打印再處理。我身邊無邊個系冇違章。我司機係軍佬司機龜速上路一樣違章。好喇有異地違章仆亍喇。因為你要去違章地處理,好喇淘寶買分又半日。做完一大串工你先可以出個臨時牌。前兩年仲有樣嘢叫綠標,又係花半日去辦。有所有文件要去車管所由驗車官目測,再等鐵牌同安裝。選號未算入裡面。我車由一個市轉入另一市就要一星期多!官府係唔好惹,你急佢唔急,想順利完成?總有懂內裡運作的在旁可以幫你......我講嘅系事實嗎?

引用:
原帖由 wayfarer 於 2019-3-22 11:27 AM 發表

我受嘅迂腐傳統中式教育係乜禮義廉恥、「見賢思齊焉, 見不賢而內自省也」;然而依家「中國人」將批評講成「挑剔」,批評的事講成「黑材料」,即係凡是批評定當惡意即必有用心。可見毛澤東命人掘炎帝、孔家陵,挫骨揚灰係幾有前瞻性。 ...
批評與挑剔,事實跟假證是兩回事!
我唔知你教育水平,不過提議你可以去進修。

引用:
原帖由 tc7560 於 2019-3-22 06:57 PM 發表

批評與挑剔,事實跟假證是兩回事!
我唔知你教育水平,不過提議你可以去進修。
「事實跟假證」(小弟不才!師兄是否想講作假或虛構?)是當然兩回事因為真與假有客觀牌辨別方法;但點樣區分「批評」與「挑剔」呢?呀 ! 忘記了世界上有樣嘢叫邏輯,仲有一樣嘢叫「中國人的邏輯」。

在中國生活,只要手頭充裕,那裡都是享受😈😈

引用:
原帖由 123kenny456 於 2019-3-19 03:25 PM 發表
南京是首都,當然要有皇者風範。
吓,南京是首都?你講的是什么年代呀?

引用:
原帖由 wayfarer 於 2019-3-22 07:36 PM 發表

「事實跟假證」(小弟不才!師兄是否想講作假或虛構?)是當然兩回事因為真與假有客觀牌辨別方法;但點樣區分「批評」與「挑剔」呢?呀 ! 忘記了世界上有樣嘢叫邏輯,仲有一樣嘢叫「中國人的邏輯」。 ...
真的假不了!
中國人的邏輯?未聽過。
中國有五千年文化背景,文化寶藏多不勝數,足夠你用一生學習。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]