• 瀏覽: 8,759
  • 回覆: 67
引用:
原帖由 DanRicky 於 2019-3-19 12:56 PM 發表

即係只得玻璃其他唔得?
咁又唔止, 有無黨派的區議員辦事處有定期協助街坊回收廢膠。
而且一向都有回收商回收銅, 鐡, 紙, 二手衣物, 電器, 電池和電燈泡........
大家要多多响應呀

朝鮮人既祖先慣左在苦寒地方生活。食龜食狗取暖不必大驚小怪。
每年可能得一季農產,所以要醃漬菜。鮮肉吾多,所以要燒烤。
今時今日,要擺九大簋正宗韓國菜上枱,我估好難執齊滿卓精緻美食。 

引用:
原帖由 劉婕 於 2019-3-19 04:11 PM 發表

而且一向都有回收商回收銅, 鐡, 紙, 二手衣物, 電器, 電池和電燈泡........
大家要多多响應呀 ...
回收後如何處理?
去了垃圾堆田吧了!
沒有經濟利益,拫本不可行!

引用:
原帖由 劉婕 於 2019-3-19 16:11 發表

我意思係都可以好似個玻璃樽咁,都分解到?

引用:
原帖由 DanRicky 於 2019-3-19 07:42 PM 發表

我意思係都可以好似個玻璃樽咁,都分解到?
分解唔到都可以循環再造

引用:
原帖由 劉婕 於 2019-3-19 04:11 PM 發表

回收商回收銅, 鐡, 紙, 二手衣物, 電器, 電池和電燈泡運去內地仔細分拆, 將有用的留起翻新買給落後地區的制造業。
過去, 有近沿海的回收商賺到公司上市。

https://www.discuss.com.hk/viewt ... amp;utm_source=copy

天真環保!
沒有市場,最後都是變垃圾

曾經到過三清洞食 韓國宮廷料理,基本上都係野菜為主、加條煎魚、少肉食。加上參觀過皇宮,建築被日本人燒得七七八八。所以特別感覺韓國古時宮廷都好清貧,……。
引用:
原帖由 6674 於 2019-3-19 05:09 PM 發表
朝鮮人既祖先慣左在苦寒地方生活。食龜食狗取暖不必大驚小怪。
每年可能得一季農產,所以要醃漬菜。鮮肉吾多,所以要燒烤。
今時今日,要擺九大簋正宗韓國菜上枱,我估好難執齊滿卓精緻美食。  ...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]