• 瀏覽: 10,566
  • 回覆: 125
+6
引用:
原帖由 Jeffry111 於 2019-4-17 12:23 AM 發表

有兩萬又有公屋住,生活應算不錯了,乜係苦,估距都未試過。
唔係喎師兄,上面有條76話一定要買一間屋俾仔女先得喎

引用:
原帖由 大腳傳中 於 2019-4-17 04:10 AM 發表

唉,講黎講去都係呢啲論調,自己不斷執人口水尾就話人跟尾狗,又要無知,連公屋都唔知有得買仲死撐,撐到冇得撐就要發爛渣人身攻擊,最敝自己當初又要叫人積口德,好喇,話安樂窩唔係用物質去衡量,又以為自己買間幾百呎廢屋好威,既然以物質為先,買就買最好,你又買唔到,仲話自己幾咁盡責,以為自己好有料,但最後發覺連公屋可以買都唔知,唉,睇你真係好可憐,既然你覺得買間爛鬼幾百呎廢屋咁威,就送罐油俾你,唔洗多 ...
係你自己唔明我講咩囉,,,你跟我講野先仲話我跟尾狗??!! 明明係你自己睇唔明或理解唔到我個句說話就話我唔知公屋係有得買,,,我已經講左好多次係你話我唔知公屋有得買之前我已經表明左知道公屋係有得買,,,係你自己睇唔明姐!! 我亦都無覺得自己買左間幾百呎既屋好威,,,但我至係覺得我生得仔女帶得人黎呢個世界我提供一間屬於佢自己既一間屋比佢係好正常,,,但從來無覺得自己好威,,,而比到一間屬於仔女自己既屋先能夠叫安樂窩,,就算提供唔到都好,,都希望作為父母既唔好當自己既子女係工具,,,賤養完之後要求子女比返幾多幾多回報你,,,作為父母要而一種無條件既愛合情合理咁去為自己既子女付出,,,不能講求回報!!

父母唔應該同子女講我養大你乜乜乜然後要你回報返D咩比我或養返我,,因為你帶人黎呢個世界養大人只係屐行返你帶人黎呢個世界既責任!! 而帶得子女黎呢個世界提供正常而合理既物質比佢係好正常,,一間正常既屬於子女既屋根本唔算過份既物質,,,生存係呢個物質世界唔可以完全唔講物質,,,過份既物質你可以話佢貪慕虛榮,,但一間屬於子女自己既正常既屋根本唔係過份!! 而你現階段比唔到佢都算唔緊要,,,但希望作為父母既你可以為子女努力去合情合理去付出為佢改善生活,,,生存係呢個物價咁高既社會唔容易,,,唔係話一句生你出黎養大你就得,,,佢比你帶左黎呢個世界日後仲要面對好多困難同苦楚,,,幫下子女係作為偉大父母既一種對子女既愛既表現黎,,,唔係咩都要同子女計較講回報,,唔好將一場親子關係當作一種投資交易既關係!!

如果你覺得為子女付出係一件好辛苦既事黎,,咁你可以選擇唔生, 無人逼你叫你生!! 將你養仔女既資源用作日後自己養老既資源,,,咁樣未必唔係一件唔好既事,,因為畢竟唔係每個人都適合做人父母,,,如果你已經有子女,,我都希望你可以用一種無條件既愛默默咁為子女去付出改善佢地既生活,,當子女感受到你呢種偉大既愛,,子女自然會而一種感恩既愛黎到孝順返你,,相反你用一種斤斤計較自私既心態去維持你地既關係,,咁子女不孝或怨你都係好正常!! 所以希望作為父母可以以身作則將一種無條件既愛黎到對待自己既子女,,,如果每個父母都識得咁做,,我相信日後呢個社會會愈變愈好!! 大多數既子女亦都因為你既無條件既愛而變好唔會學壞,,一種建基於無條件既愛先係可以維持到幸福美滿既親子關係!! 亦都係到祝你同你既子女可以幸福美滿!!

引用:
原帖由 原諒我的過錯... 於 2019-4-18 01:52 AM 發表

係你自己唔明我講咩囉,,,你跟我講野先仲話我跟尾狗??!! 明明係你自己睇唔明或理解唔到我個句說話就話我唔知公屋係有得買,,,我已經講左好多次係你話我唔知公屋有得買之前我已經表明左知道公屋係有得買,,,係你自己睇唔明姐!! 我亦都無覺得自己買左間幾百呎既屋好威,,,但我至係覺得我生得仔女帶得人黎呢個世界我提供一間屬於佢自己既一間屋比佢係好正常,,,但從來無覺得自己好威,,,而比到一 ...
係既係既,明明唔知公屋可以買,又話人唔知你講咩,唔跟你標準又話人低智,自己要爛口又要叫人積口德,係咁執人口水尾又話人跟尾,有私慾就話人係自私,但又話物質係必需,不斷搬龍門就話人唔答你,問你買唔買到獨立屋,又要學我唔答但又話我跟,話人唔盡責但自己又俾唔到最好既仔女,不斷人身攻擊發爛渣去掩飾自己衰咗,不過點都好,都希望你果間幾百呎屋住得好,夠唔夠漆呀,俾多罐你,真係好襯你

引用:
原帖由 原諒我的過錯... 於 2019-4-18 01:52 AM 發表

係你自己唔明我講咩囉,,,你跟我講野先仲話我跟尾狗??!! 明明係你自己睇唔明或理解唔到我個句說話就話我唔知公屋係有得買,,,我已經講左好多次係你話我唔知公屋有得買之前我已經表明左知道公屋係有得買,,,係你自己睇唔明姐!! 我亦都無覺得自己買左間幾百呎既屋好威,,,但我至係覺得我生得仔女帶得人黎呢個世界我提供一間屬於佢自己既一間屋比佢係好正常,,,但從來無覺得自己好威,,,而比到一 ...
送既

附件

20190415_d9f5eb7e9f98b88e65b4Y5yJDvOAtbGJ.jpg(34.86 KB)

引用:
原帖由 大腳傳中 於 2019-4-18 02:42 AM 發表

係既係既,明明唔知公屋可以買,又話人唔知你講咩,唔跟你標準又話人低智,自己要爛口又要叫人積口德,係咁執人口水尾又話人跟尾,有私慾就話人係自私,但又話物質係必需,不斷搬龍門就話人唔答你,問你買唔買到獨立屋,又要學我唔答但又話我跟,話人唔盡責但自己又俾唔到最好既仔女,不斷人身攻擊發爛渣去掩飾自己衰咗,不過點都好,都希望你果間幾百呎屋住得好,夠唔夠漆呀,俾多罐你,真係好襯你 ...
明明自己睇唔明理解唔到就話人唔知,,又話人無知唔知公屋有得買,,已經一早講左我知但你仲係到講話我唔知,,,只係你門檻低左D姐,,,明明自己爛口話人在先,,人地用返相應方式回應返你就話人地爛口話你,,你爛口話人人地咪爛口話你囉!! 人地講咩你又跟住人講咩!!滿足左自己既私慾但仔女既野就咩都唔洗理?? 你生仔女係私慾,,只不過因為你既私慾帶左人黎呢個世界你會去點對人?? 因為你既私慾帶左人黎呢個世界你會比到足夠既資源佢定還是乜都比唔到佢呢?? 都好大分別架喎!! 咁你帶得人黎呢個物質世界基本既物質係必需架喎,,,明明係你自己搬龍門就話我搬龍門?? 你唔答我野我洗咩答你野?? 咁你又買唔買到獨立屋比仔女?? 我比唔到最好既野佢,,但起碼我比到基本既野佢,,好過D人連基本都比唔到以為租人野係好基本!! 你比唔到都唔緊要但你都應該努力D去幫下你既仔女去改善生活,,,合情合理咁去付出,,,自己發爛渣講粗口人身攻擊人在先仲話人地人身攻擊你在先?? 間屋都夠住架,,起碼唔係租人野係屬於自己仔女一個人既野!! 真係多謝啦,,罐野留返比你自己啦!!!

引用:
原帖由 原諒我的過錯... 於 2019-4-18 03:18 AM 發表

明明自己睇唔明理解唔到就話人唔知,,又話人無知唔知公屋有得買,,已經一早講左我知但你仲係到講話我唔知,,,只係你門檻低左D姐,,,明明自己爛口話人在先,,人地用返相應方式回應返你就話人地爛口話你,,你爛口話人人地咪爛口話你囉!! 人地講咩你又跟住人講咩!!滿足左自己既私慾但仔女既野就咩都唔洗理?? 你生仔女係私慾,,只不過因為你既私慾帶左人黎呢個世界你會去點對人?? 因為你既私慾帶 ...
係喇係喇,先話租既唔係安樂窩,又話公屋唔係安樂窩,咁點解公屋可以買呢?一直都解釋唔到,就話人唔明,又矛盾又自打咀巴,到依家都仲以為係爛口唔爛口既問題,都仲未知自己柒係邊,根本冇人唔俾你爛口,只不過既然係咁,當初又要企道德高地叫人積口德,又一野矛盾,自己又話物質係重要,但又要話人重私慾,其實乜都俾自己仔女,咪又係慾望既一種,和尚都有私慾想修身成佛,你冇咩?你以為有間幾百呎屋仔好威嗎,咪送俾你油囉,有屋喎,好威喎

附件

20190415_d9f5eb7e9f98b88e65b4Y5yJDvOAtbGJ.jpg(34.86 KB)

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]