• 瀏覽: 3,801
  • 回覆: 50
  • 追帖: 1
英國《金融時報》周二(5日)報道,意大利計劃在本月底簽署諒解備忘錄,加入中國「一帶一路」倡議,將成為七大工業國(G7)中的首例。報道又指此舉引來美國批評,認為「一帶一路」無助意大利經濟,並可能對其國際形象造成重大破壞。

作為G7其中一員和歐盟成員國,說服意大利參加一帶一路對中國來說有重大意義,但係我都系唔明點解會覺得參加咗一帶一路會有損國際形象?重要被形容系重大破壞添!

新聞來源連結:

https://news.mingpao.com/ins/兩岸/article/20190306/s00004/1551866527686/金融時報-意大利月底加入「一帶一路」-美國指無助經濟損國際形象

唔聽老美話
破壞咗老美威信嘅國際形象

無理由喎,美囯奶共先可以嬴足 13333 年,組口升足 253%。

果然係口叫唔好,身體好老實。
引用:
原帖由 HKFabio 於 2019-3-7 04:22 AM 發表
英國《金融時報》周二(5日)報道,意大利計劃在本月底簽署諒解備忘錄,加入中國「一帶一路」倡議,將成為七大工業國(G7)中的首例。報道又指此舉引來美國批評,認為「一帶一路」無助意大利經濟,並可能對其國際形象造成重大破壞。

作為G7其中一 ...

跟老尾?! 羅黎賤

唔聽話 遲D實比美帝搞 制裁意大利粉

站响意大利立場, 有著數點解唔埋堆?  

不過 so far, 都係D 非洲小國見有 so 先同你玩.  如果拉到英德, 北歐埋堆就真係惦啦.

楓葉國有辦睇,做老美只狗,得罪左中共,伊家屎都冇的食

引用:
原帖由 HKFabio 於 2019-3-7 04:22 AM 發表

作為G7其中一 ...
吃不到的葡萄是酸的,這是老美一向對中的作風。

美國話只有我可以同中國做生意,其他國家想分餅仔會被破壞。

G7缺口一打開...陸續有來

引用:

作為G7其中一 ...
意大利真係冇得救。明知今日美國打壓中國以去到無所不用其極,但仲加入一帶一路陣營。歐盟中,德法已經考慮緊抗美援中,老美一定會殺雞儆猴,令你冇好下場。

引用:
原帖由 uhadmeathello 於 2019-3-7 06:44 AM 發表
站响意大利立場, 有著數點解唔埋堆?  

不過 so far, 都係D 非洲小國見有 so 先同你玩.  如果拉到英德, 北歐埋堆就真係惦啦.
因為老美立場係...有著數只有老美攞盡; 其他人沾手就是不道德

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-3-7 08:31 發表

意大利真係冇得救。明知今日美國打壓中國以去到無所不用其極,但仲加入一帶一路陣營。歐盟中,德法已經考慮緊抗美援中,老美一定會殺雞儆猴,令你冇好下場。 ...
德法幾時考慮抗美援中呀?  咪亂吹啦,  無 so 邊個同你玩呀??    

德法英仲嚴歐盟果班大食懶未夠舵衰家?   new silk road 果班 2 打 6, 全部靠痴, 你有錢都唔同 D 窮酸玩啦.    

引用:
原帖由 o2mini 於 2019-3-7 08:31 發表

因為老美立場係...有著數只有老美攞盡; 其他人沾手就是不道德
著數邊個都想攞到盡嘅.  老實講特別係中國人 tim.  實實際際討論 new silk road 點先推得開仲好啦.  一味搬黨D 洗腦口號唔會成功喎

引用:
原帖由 uhadmeathello 於 2019-3-7 09:15 AM 發表

著數邊個都想攞到盡嘅.  老實講特別係中國人 tim.  實實際際討論 new silk road 點先推得開仲好啦.  一味搬黨D 洗腦口號唔會成功喎
在這裡討論一下就會成功? 大陸一路以來都落手落腳做緊啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]