• 瀏覽: 14,941
  • 回覆: 201
  • 追帖: 6
+6
引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-3-4 09:51 AM 發表

等等先 你可以誤解左我既意思

首先呢一帖主要係講大灣區整體醫療發展可以分流到香港既醫療需要

一樓我寫唔到咁多野 你可以點點只看作者可以睇到我其他回應

第二, 你所講GA普通平民係指民營醫院? 的確民營醫院質素係參次 但唔等於全部都差

所以要達成分流香港醫療需要呢個目標 香港如何監察大灣區醫院水平係一個因數

但其實並不需要所有大灣區醫院接收香港病人啊 而係選當 ...
不太認同但有時間先再覆你

引用:
原帖由 kcfreechat 於 2019-3-4 09:24 AM 發表

我覺得,保險公司一定出plan. (大陸要大灣區,一切配套會慢慢出現,大陸政策特色)
So it’s not the right time to move in, yet

點打倒地產霸權

引用:
原帖由 stayture 於 2019-3-4 11:11 AM 發表

多謝樓主回覆,你唔介意我懶的話我copy你的回覆在此提出憂慮以「》」回覆好嗎?

等等先 你可以誤解左我既意思

首先呢一帖主要係講大灣區整體醫療發展可以分流到香港既醫療需要

一樓我寫唔到咁多野 你可以點點只看作者可以睇到我其他回應

第二, 你所講GA普通平民係指民營醫院? 的確民營醫院質素係參次 但唔等於全部都差 》有認識國內比可接受水平嘅醫生以比較發達成市去到省級來講(係退休教師醫生 ...
係大陸的確係有D睇醫生要比利是呢D文化 我都覺得係不良文化 所以好似大灣區發展綱要所提既港式管理係有需要的
風險自然慢慢可以減到合適水平 我相信港資醫療團集會是其中一條出路 我早幾個POST所提GA醫療集團係其一一個例子
同埋呢有D簡單專科手術 比如微創,激光,或者物理治療等等 呢類醫療完全可以做到分流

唔係香港醫療機制唔掂 而係醫管局同醫護界打哂龍通
HA為左保持私人醫療市場出左好多分力
醫護人工三級跳都真係要講句多謝哂
其實香港醫療體制 唔等如係醫管局
你話醫護對制度不滿 講黎講去都係醫管局對公院資源分配不足 以及縱容醫護界之過 醫委會被醫護界緊緊把持住
醫護界利益VS社會利益 佢地只會考慮醫護界利益

當然你有擔心過緊急服務會令家人擔心 點點點 我覺而家諗呢個係時間過早
大家都會明白 緊急服務肯定會留係香港醫 (唔通再運上大陸咩, 運得上去都唔係緊急啦)
所以短期會有互通機制的只有可能是專科 就好似再早幾個reply有網友話佢朋友去換關節, 又或者微創手術.
當然啦, 已經長住大係大陸GA香港人仍然會用緊急服務, 但呢個唔關分唔分流既事.

內地專科人員講真比你想像中要多, 中國學專科唔洗先學普通科, 所以尊科醫生比例比香港高好多. 至於水平 又點去衡量呢? by the way 中國引入外國醫生冇香港咁多關卡, 人手調節唔會係最終既問題. (香港最大果關叫醫委會) .

講實講到抵, 呢D抗拒心都係由信心引致. 只有用時間讓大家了解, 返大陸睇醫生唔係洪水猛獸.
我前面都比過唔少數據, 以換關為例 排期由43個月到超過120個月.
大佬10年啊, 一個人行動不便十年啊!
比個機會大家啦

到最後講講香港醫療資源問題, 拿 政府唔係冇錢, 同樣唔係冇撥足夠既錢去搞醫療.
只係醫管局同醫護界搞醫醫相衛呢D保護主義啫.
唔夠人手又唔比加學額, 又唔肯接納外地醫療人手
撥左款又唔用黎請人, 用黎加人工有乜用? 你公院加,私院又唔會加?
結果只會提高醫護界人工, 但對服務毫無影響.

係大陸的確係有D睇醫生要比利是呢D文化 我都覺得係不良文化 所以好似大灣區發展綱要所提既港式管理係有需要的
風險自然慢慢可以減到合適水平 我相信港資醫療團集會是其中一條出路 我早幾個POST所提GA醫療集團係其一一個例子
同埋呢有D簡單專科手術 比如微創,激光,或者物理治療等等 呢類醫療完全可以做到分流 > 原諒我直言你嘅回覆非常公關化,門面野請自然慢慢運作好先再講好推介比香港人好嗎,簡單圽理治療做得唔好都唔會傷害太多還可,激光以眼科權威在國內醫院我極有保留,何況新專科?微創不如比番內地或分流新移民用先一來應佢地比較近做完返老家休息何必過關呢,內地咁多人咁多商機如果真係水平差唔多,當大灣區已發展香港永久性居民自然會選擇,先用五至十年期試水溫因為安全性有疑慮如屬私人營運機構可否不要打正服務香港人小數養老港人旗號可以嗎?

唔係香港醫療機制唔掂 而係醫管局同醫護界打哂龍通 > 我唔太認同打龍通,係真係太多人口需要醫療同人手問題由其係公立,醫護人工三級跳?人地燃燒生命去打仗?唔加人工邊度留到舊有人才點吸引入新血呢?其實港島某私院十多年覆未有你認為「打龍通」都已經大把生意,如你認為打龍通請提供公轉私院數字,如公院可做到六成半私院質素香港醫生同市民唔會咁慘,其他嗰啲我遲啲先再覆因為冇時間

引用:
原帖由 stayture 於 2019-3-1 06:01 PM 發表

普通平民嘅話如果真係好過香港點解公院爆?私院又排曬隊先?當然大陸咁大一定有勁醫生例如乜乜軍醫院上海瑞X但唔係一般人去,不太認同樓主,只希望發展香港同時要考慮番雙倍醫療同人手問題 ...
事實是香港和大陸醫院都爆, 大陸醫院比香港醫院還要爆。

咁都得

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]