• 瀏覽: 11,107
  • 回覆: 250
+5
引用:
原帖由 101708858 於 2019-2-19 11:31 AM 發表

我咪問你,我唔知啊。。。。。你自己提出咩歷史及咩鄧先帝的講話,但內容就咩都唔講???
咪扮野,講咗啦,有埋網址自己睇啦。

引用:
原帖由 101708858 於 2019-2-19 11:33 AM 發表

唔知你講邊度的君主立憲,據我所知個個君主立憲的國家都有差異。
廢話,每個國家制度都唔都架啦。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-2-15 11:16 PM 發表

每個國家都因自己歷程而選擇自己模式。

中國依家好掂,好掂就冇理由改風水啦!

明冇?
廢話,清朝好嘅時候都好喎,明朝好嘅時候都好,宋朝好嘅時候都好。
中共好很衰嘅時候都好很衰喎。你當咗中共立國就風生水起呀!

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-2-19 02:10 PM 發表

鄧先帝唔係神,講嘅唔一定係絕對真理。
但你咪改領導人談話啦,係歴史文獻。
冇人改,但內地的經濟特區同香港特區係完全兩回事。中央從來冇係內地嘗試複製一個一模一樣的香港。

再講每年的情況都千變萬化,中央領導人有權根據實際情況,去制定政策。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-2-19 02:12 PM 發表

廢話,每個國家制度都唔都架啦。
咁你講咩國家的君主立憲?根據我的瞭解,英國的政治制度下,人民只有五年選一次議員的權利。

然後的事,全部都係少數統治者們的事,同人民冇關係。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-2-19 02:15 PM 發表

廢話,清朝好嘅時候都好喎,明朝好嘅時候都好,宋朝好嘅時候都好。
中共好很衰嘅時候都好很衰喎。你當咗中共立國就風生水起呀!
睇你講法即係現在中共管治得中國好掂。

咁其實只要中共繼續做好做掂佢,自然就唔會有唔掂。

引用:
原帖由 101708858 於 2019-2-19 02:23 PM 發表

睇你講法即係現在中共管治得中國好掂。

咁其實只要中共繼續做好做掂佢,自然就唔會有唔掂。
請問有幾,連清朝都比唔上。
滿清收復台灣,朝鮮,流球為屬國,打敗羅剎國,四海升平,萬國來朝。
到頭來貪污腐敗,五毛義和亂華,終至敗亡,前車之鑑。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-2-19 03:23 PM 發表

請問有幾,連清朝都比唔上。
滿清收復台灣,朝鮮,流球為屬國,打敗羅剎國,四海升平,萬國來朝。
到頭來貪污腐敗,五毛義和亂華,終至敗亡,前車之鑑。 ...
清朝開疆拓土的歷史功績自然厲害,但清朝始終冇辦法解決人民的溫飽,亦冇能力抵禦外國的入侵,更加冇改革制度,帶領國家走向現代化的決心。

而中共目前的確未能成功收復台灣,但唔代表將來唔可以。

從毛澤東年代重新將中國統一返(除卻台灣島),然後趕走所有外國侵略者,建立可以保護中國的軍隊,發展工業。到鄧小平調整政策,實行市場經濟,學習資本主義中對中國有用的野,發展中國,改善人民的生活。

到江澤民,胡錦濤年代繼續穩定發展,抵禦不同的挑戰,譬如兩次的金融風暴,通脹飆升,城鄉差異,東西發展不均,環境污染等等問題。

在到而家習近平繼續發展經濟,同時開始打擊貪腐,整頓吏治,嚴格環境保護等等。直到而家成為地球第二大的經濟體,14億人民的生活質素大大提升,一切這些實際上都建立係中共的穩定統治下而發生。

真正睇歷史,呢70年不同的中共政治家都非常認真努力去管治好中國呢個事業,避免佢分裂及混亂,避免入面的人民再需要經歷戰亂及貧窮。

引用:
原帖由 101708858 於 2019-2-19 03:50 PM 發表

清朝開疆拓土的歷史功績自然厲害,但清朝始終冇辦法解決人民的溫飽,亦冇能力抵禦外國的入侵,更加冇改革制度,帶領國家走向現代化的決心。

而中共目前的確未能成功收復台灣,但唔代表將來唔可以。

從毛澤東年代重新將中國統一返(除卻台灣島),然後趕走所有外國侵略者,建立可以保護中國的軍隊,發展工業。到鄧小平調整政策,實行市場經濟,學習資本主義中對中國有用的野,發展中國,改善人民的生活。

到江澤民, ...
靠共產黨?共產黨餓死幾多中國人你知唔知呀。
唔係鄧先帝務實,眼前英國人管治嘅香港繁榮昌盛,知道馬克恩果套野係久up。隣近香港嘅深圳開創特區,引入香港人材和技術。
仲要感謝美國,代工生產賺到幾個錢先有今日呀。
冇美國食鼓油啦。

香港根本已是明日黃花,所以中央才會想用大灣區輔助香港發展

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]