• 瀏覽: 5,254
  • 回覆: 112
+5
施永青認為引入競爭有助提升香港競爭力。「你班香港後生仔唔好成日咁威,香港無得做,咪返鄉下耕田!你啲工俾人搶晒,你唔駛返大陸?」
施永青指,這樣的做法看似極端,但有助增加香港競爭力,如美國紐約一樣,都有很多不同的國籍的人在那裏工作。他強調,想法是希望香港同世界一齊進步,「成日話內地人搶走了份工,你要面對競爭,才會有進步。」

最好多D大陸大學生來香港,同香港D由政府控制分數保升學保畢業嘅本土旅遊飲食達人搶工作搶樓,睇下邊個做得嘢...

新聞來源連結:
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/3871957-施永青倡引內地才提升港青競爭力?current_cat=1

大陸“狼”的競爭文化

附件

c.png(79.25 KB)

內地人材來港 實俾黃傘杰青圍攻...

競爭力定競殺力?

無競爭能力的人係要保護的,只要唔俾有能之人來港,驅趕競爭者咪得囉!
無晒良,焉知劣!

引用:
原帖由 奶露神街 於 2019-1-20 03:08 PM 發表
施永青認為引入競爭有助提升香港競爭力。「你班香港後生仔唔好成日咁威,香港無得做,咪返鄉下耕田!你啲工俾人搶晒,你唔駛返大陸?」
施永青指,這樣的做法看似極端,但有助增加香港競爭力,如美國紐約一樣,都有很多不同的國籍的人在那裏工作。他強調,想法是希望香港同世界一齊進步,「成日話內地人搶走了份工,你要面對競爭,才會有進步。」
https://media.bastillepost.com/wp-cont ...
競爭其實無問題,不過唔該學大陸「騰籠換鳥」換走哂班只懂炒賣房地產丶股票同只識勞力密集「低競爭力港商」先,以免香港只靠不斷靠壓榨勞工及造成大量高學歷低薪丶職市民。

星加坡三分一勞動力系外勞,護士最少一半,,,

引用:
原帖由 tailing 於 2019-1-20 03:21 PM 發表
無競爭能力的人係要保護的,只要唔俾有能之人來港,驅趕競爭者咪得囉!
無晒良,焉知劣!
所以港丶陸商家經常要求政府及人民補貼他們營商,所以以後應該全面開放競爭及取消所有商業稅行優惠!—》....無競爭能力的人係要保護的,.....

佢之前有單新聞,因乜事比人打?

Concept 錯晒,港青們根本唔夠競爭,佢地只會不斷怨政府不斷怪內地人才,所有問題都係人地問題,唔會認自己不濟

引用:
原帖由 奶露神街 於 2019-1-20 03:08 PM 發表
https://media.bastillepost.com/wp-cont ...
等佢啲仆街可以平啲請到人吖嘛⋯⋯正一生仔冇屎窟乜都要舔到盡!大陸政府都千方百計保護自己,你香港中門大開睇吓啲年輕人食屎都得,
即係除咗尖子其他就不能生存

我是來自大陸的80後150
我已經幾年無放假, 每天除了工作就是工作, 雖然唔叫得好好, 但在香港算是有樓
開了兩間店鋪

施生實在太唔了解香港新世代了!
更加唔了解內地專才!
港青根本不在乎競爭唔競爭,而是在乎香港政府提供出甚麼福利,唔夠競爭力咩?咪拿綜援囉;搵唔到工咩,咪做宅男囉;冇錢買樓?可以交給父母出首期,供唔起,又可以問父母「借」。
至於內地專才,又怎會落香港受班港人面色呢?係深圳做,一樣掂,使鬼落香港。

行唔通!暴力收場!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]