• 瀏覽: 26,576
  • 回覆: 440
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 chiwing64 於 2019-1-23 10:14 AM 發表

你自己吾申報就吾申報啦!你自己查啦,成日羅住個8O年代國藉法當祕級,自己吾面對現實,你無取消味無取消囉,如果你話自動,咁又使乜叫你去入境處取消,又關港獨乜事,你真係忽上腦,取消國藉係合情合法,吾肯面對現實,吾使址到咁遠架!你取吾取消都無所謂,只係你吾使咁大聲講你D大陸人啦!笑死人的。 ...
第一,你又知我無申報

第二,八十年代國際法?笑死,我俾你既係香港入境事務既網站呀,你又搞錯啦!你話香港政府係白痴放錯野上去?

不如你俾個update 既中共國籍法第九條睇下,你得咩?笑死

你先屈桂生係香港人,第二你再屈香港入境事務處綱站俾錯料,乜閣下成日講錯野架

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-1-23 10:26 AM 發表

第一,你又知我無申報

第二,八十年代國際法?笑死,我俾你既係香港入境事務既網站呀,你又搞錯啦!你話香港政府係白痴放錯野上去?

不如你俾個update 既中共國籍法第九條睇下,你得咩?笑死

你先屈桂生係香港人,第二你再屈香港入境事務處綱站俾錯料,乜閣下成日講錯野架:smil ...
我吾似你,我話好似桂生係,你同我講桂生無中國藉,因為桂生吾係香港人,我接受你講法,你吾使成日再講桂生,桂生問題已解決,衣家係你呢位擁有香港永久性居民,但又有海外居留權既西人,但我無好似你咁忟失,成日睇來睇去過幾段,人地大陸都解釋左港澳居民既情況,吾理你有乜外國藉都一律自動為中國藉,除非去取消,重言之我就吾介意中國藉,係你自己介意,成日你地大陸人,咁我係出於好意話比你知,你講來講去,都係吾去入境處申報你有西人居留權,取消中國藉!其實真係好難咩?

引用:
原帖由 chiwing64 於 2019-1-23 12:51 PM 發表

我吾似你,我話好似桂生係,你同我講桂生無中國藉,因為桂生吾係香港人,我接受你講法,你吾使成日再講桂生,桂生問題已解決,衣家係你呢位擁有香港永久性居民,但又有海外居留權既西人,但我無好似你咁忟失,成日睇來睇去過幾段,人地大陸都解釋左港澳居民既情況,吾理你有乜外國藉都一律自動為中國藉,除非去取消,重言之我就吾介意中國藉,係你自己介意,成日你地大陸人,咁我係出於好意話比你知,你講來講去,都係吾去 ...
好似?笑死

你就當然唔想我再講桂生啦,因為就算桂生已經根據中共國籍法第九條明顯已經無大陸國籍,但中共一樣話「首先是大陸人」!

桂生既例子就已經說明你中共同你地d「愛國人士」根本係無法無天?!

所以我根本唔會care 你講乜

而我就睇事實係我有西人國家䕶照而無大陸國籍,只要我一失蹤,我家人會向我國領事館求助而我國領事館一定為我發聲,但你地d大陸人被中共溶咗都無人知,呢d就係分別

引用:
原帖由 finalcountdown 於 2019-1-18 02:52 AM 發表
2018年底開始,以美國為首,不少國家對華為祭出禁令,排除5G設備入關。1月16日美國議員還跨黨派聯合推出草案,禁止美國企業賣設備給華為,直接判華為「死刑」。

https://media.bnextmedia.com.tw/image/album/2018-12/img-1544060120-89816.jpg

全球盡快團結判華為死刑

新聞來源連結:

https://www.bnex ...
美國竊聽,德國就O K,係咪雌線㗎

都喺嗰句,華裔澳洲人,華裔加拿大人,你們在香港討論區的搗亂,日日唱衰華為效果只有令大陸人更團結。

中國人是一種很奇怪的生物,只會滅於淫,一旦遇到外歒反而會團結起來一致對外。

由於你們在歸順其他民族時已經喪心滅志,所以係沒有這個骨氣,只是一塊白心黃皮在苟且過活,係不會明白的。

你們都不認祖歸宗還不辨是非,助紂為虐,快點在他邦入土為安,不要回來香討作祟。

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-1-23 01:39 PM 發表

好似?笑死

你就當然唔想我再講桂生啦,因為就算桂生已經根據中共國籍法第九條明顯已經無大陸國籍,但中共一樣話「首先是大陸人」!

桂生既例子就已經說明你中共同你地d「愛國人士」根本係無法無天?!

所以我根本唔會care 你講乜

而我就 ...
入境處曾經解釋,根據《國籍法》及人大常委會的解釋,屬中國公民的香港永久居民,不論是否持有外國護照,在香港和中國其他地區不得因持有有關證件,而享有外國領事保護的權利。

根據入境處網站刊載的文件,除非持有中國公民身份的香港居民,向處方申報國籍變更,否則會被視為中國公民,「當申報被批准後,這些人士便不再擁有中國國籍而成為外籍公民,他們可以享有有所屬國家的領事保護權。」

記得係香港取消中國國藉先阿,如果吾係一樣無人可以保你。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]