• 瀏覽: 2,829
  • 回覆: 28
真係仆*都冇人有

IPHONE自己唔敢賣貴D,
佢D供應商,得佢一個大客戶,真係好麻煩....

引用:
原帖由 會計界選民 於 2019-1-16 05:03 PM 發表
才剛進入2019年,蘋果就遭遇了財測下調,iPhone XR銷售不如預期等負面危機。

蘋果自己唔掂要搵供應商制旗,做美國佬生意就係慘。
以前在美國廠做好多kpi,一唔掂就炒哂人,唔理咩。
反而香港廠無咁衰

新聞來源連結:
https://www.setn.com/Ne ...
呢個消息若屬實,証明蘋果已正式步入落雞亞魕後塵,最大問題蘋果若用華為5G柒兩譜分分禁售,若停留 4.5G 無論速度載量及將來軟件將會更離地,到時品牌變古老,直接死得。

引用:
原帖由 cll4793 於 2019-1-16 20:24 發表
返美國製造,用美國零件啦,保證可以加價200%,唔使四圍壓價咁L辛苦。
美國優先

引用:
原帖由 LaLaChow39 於 2019-1-16 07:31 PM 發表
做生意點可能減價呀,都低能呀,有邊d零件係減售價?證明到先出post啦
好難證明除非供應商肯公佈自己賣俾蘋果售價。
不過搵供應商祭旗真係衰左少少。自己賣唔到就咁樣。

生果佬奸商, 炒咗添曲換人啦 !

通常都係供應商加價,而家仲要供應商減價保住自己賺多啲,呢間公司真係。
當年Nokia應該無咁做

XR 邊會有人想買架

富士康員工豈非又要跳樓??

一部iPhone, 中國工廠只賺一元美金, 而家重要壓迫零件廠價格, 連果幾毫都唔放過, 怪唔得話高收七蚊美金傳利太過份。美國佬最想係全部利潤收晒,所有供應商免費造俾佢地。

引用:
原帖由 kc92 於 2019-1-19 12:04 AM 發表
一部iPhone, 中國工廠只賺一元美金, 而家重要壓迫零件廠價格, 連果幾毫都唔放過, 怪唔得話高收七蚊美金傳利太過份。美國佬最想係全部利潤收晒,所有供應商免費造俾佢地。 ...
供應商可能迫放無奈照減價俾蘋果。

如果我係蘋果老細就減持公司股份套現後入晒華為,冇得輸

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]