• 瀏覽: 26,390
  • 回覆: 577
+12
引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-2-3 07:51 PM 發表

1.對於你而言,你在多少年之前已經懂得唱“義勇軍進行曲”?
2. 用你的這種經驗,回想當年,如果有人逼迫你學唱,你的內心有沒有壓抑? ...
無唱過,因為無學過。
亦無人迫唱過或迫學過。
樓主有咁嘅經歷?
無唱過同無學過又點會有壓抑感。

引用:
原帖由 mart1212 。。無唱過同無學過又點會有壓抑感。
國歌法就是強迫你在指定場合唱“義勇軍進行曲”。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-2-3 08:14 PM 發表

國歌法就是強迫你在指定場合唱“義勇軍進行曲”。
邊度講迫你唱?
唔識唱肅立就可以,唔需要做其他小動作,就係咁簡單。
就等如我孫女的畢業禮。我都唔識唱佢哋嘅校歌,肅立係一種尊重。(唔通我又有壓抑感?)
唔係肅立都唔識呀!

引用:
原帖由 mart1212 。。唔係肅立都唔識呀! ...
國歌法第五條 國家倡導公民和組織在適宜的場合奏唱國歌,表達愛國情感。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-2-3 09:44 PM 發表
國歌法第五條 國家倡導公民和組織在適宜的場合奏唱國歌,表達愛國情感。
奏唱就係一定要唱?
吹管號嘅點唱?
我唔覺係咁理解囉!
唔識唱唔一定要唱,
肅立就可以。
你認為係有人迫你唱都無計。
(澳門六月一號實施國歌法)

引用:
原帖由 mart1212 :。。(澳門六月一號實施國歌法) ...
認不認同:
不懂得唱國歌,又沒有興趣急忙趕緊去學國歌的人,是不愛國的。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-2-3 11:59 PM 發表

認不認同:
不懂得唱國歌,又沒有興趣急忙趕緊去學國歌的人,是不愛國的。
呢啲係個人自由,我唔會代表其他人。(你可以咁諗係你嘅自由,唔好叫我表態。)
我無興趣去學。但對國家唔會有厭惡感。喜愛亦講唔上。

引用:
原帖由 ononkaycourt :唔怕老實同你講,我立場係偏黃既,不過你一樓既例子完全語無倫次,。。你都係牽強地解釋仁政&約法三章=不需立國歌法=調查梁振英,, ...
反對苛法,應該 好好協商。不是大石壓死蟹。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]