• 瀏覽: 3,230
  • 回覆: 56
引用:
原帖由 chungalex78 於 2018-12-28 08:16 PM 發表

其實又何須計較呢😎如果已移民嚟計我哋在十幾萬年前由非洲走出來🙂擊敗各地的人種獨霸地球😁所以可以說張衛健那句說話是講得很對的😊誰大誰惡誰正確所以我們人類今天能獨霸地球 ...
無計較過喎!
人口遷徙又唔係而家先有!

引用:
原帖由 mart1212 於 2018-12-28 08:19 PM 發表

無計較過喎!
人口遷徙又唔係而家先有!
所以咁講我們人類其實都是邊度有得食就去邊度😊住落咗覺得好住咪繼續住囉🤗所以有陣時我最不理解的是自古以來何來自古以來呢😎 有我們人類起原以來都是講求插旗文化 在我們擊敗各地的尼安德塔人和其他唔同的直立人開始就是邊個惡就邊個話事 那個地方就是屬於誰🤗

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2018-12-28 12:47 PM 發表
好多大陸人,根本係外族人,但趁戰亂,偷左人地個漢姓,就扮漢人,生蕃就係生蕃,賊性難改!
中華民族是一個大溶爐,將各民族大融合在一起!

漢人一生嚟就有名嘅?
唔使改嘅?
仲有啲係賜性添。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2018-12-28 08:33 PM 發表

咪係,明明不是漢人,就扮漢人!
明明係中國人,就扮洋人!

引用:
原帖由 CAVOK 於 2018-12-28 06:47 PM 發表
唔緊要啦,香港夠好多人改個英文名就以為自己係英國人。
仲有好多傻仔揸住本BNO以為有居英權

引用:
原帖由 tony626 於 2018-12-28 08:44 PM 發表

仲有好多傻仔揸住本BNO以為有居英權

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-12-28 07:40 PM 發表

殘體字可能真是給外國人用的,因為他們不懂深奧的正體字,所以寫殘體簡寫字真是最適合不過的了。
文字是用作溝通,不是藝術品。
能令全球最多人都用到的字,就是好字。
英文其實都是26個符號堆砌而成的。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2018-12-28 12:47 PM 發表
好多大陸人,根本係外族人,但趁戰亂,偷左人地個漢姓,就扮漢人,生蕃就係生蕃,賊性難改!
有病就睇醫生啦。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2018-12-28 02:16 PM 發表

英文名係假名,你改幾十個都得!
特首都有洋名。

引用:
咁你本身是否中國人?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]