• 瀏覽: 3,653
  • 回覆: 56
我想吃狐狸肉

幾年前, 元朗的牛丸店, 被驗出無牛成份,  還排隊食, 打咭 !

這是田鼠肉,吾試走寶

宋代無野叻,只係精英士大夫丶工匠偏安江南,創做文藝。
藝術文化,有時候人到絕境,先至出現千古風流人物。

南唐後主,出身帝王之家,才會寫出哀艷而氣象萬千之詞,但是尋常陌生一世都想吾到: 雕欄玉砌應猶在,只是朱顏改。問君能有幾多愁,恰似一將春水向東流
陸游,貼地。忍看國破家亡,有千古絶句: 死去原知萬事空,但悲不見九州同,王師北定中原日,家祭無忘告乃翁。
岳飛也是一號人物:

怒髮衝冠,憑闌處、瀟瀟雨歇。
抬望眼,仰天長嘯,壯懷激烈。
三十功名塵與土,
八千裡路雲和月。
莫等閒、白了少年頭,空悲切。

靖康恥,猶未雪,
臣子恨,何時滅?
駕長車,
踏破賀蘭山缺。
壯志飢餐胡虜肉,
笑談渴飲匈奴血。
待從頭、收拾舊山河,朝天闕!

引用:
原帖由 yytong 於 2018-12-24 04:33 PM 發表
狐狸肉貴過羊肉十倍,作同講果個用下腦先
主要是狐狸皮價格不菲,所以狐狸肉往往會被低價處理掉。不過也有機會是摻了鴨肉,因爲鴨肉地顔色和口感跟羊肉更為接近。其實相比起老鼠肉,狐狸肉跟鴨肉已經是比較「有良心」了。不過,大家日後到內地打邊爐敢確定自己在食什麽肉嗎?

符合國際要求,英國d漢堡都有馬肉成份

引用:
原帖由 parkland123 於 2018-12-24 04:29 PM 發表
返內地打邊爐好正?答案就見仁見智,然而大家日後就記得食羊肉要小心了。因爲,近日中國濟南市藥監局抽檢羊肉製品,發現部分批次羊肉 DNA 不合格,有些甚至沒有羊肉成分,竟然是由狐狸肉跟鴨肉混合而成? 【相

遲D應全部有豬肉DNA

新聞來源連結:
https://ezone.ulifestyle.com

.hk/article/2213318?=1221 ...
乞衣鬆轉帖L,濟南那一間火煱店,
請介紹地址!

老鼠🐭 meat

引用:
原帖由 andysan4 於 24/12/2018 16:31 發表
黃媒ezone鋤唔到料插華為
九唔搭八講羊肉
掛羊頭賣狗肉,睇怕 ezone 認第二都無人認第一喇!明明一本 IT 雜誌走去做埋毒果做嘅嘢,搶生意嗎?

不過我知點解,知道有 ezone 記者/編者以前係喺毒果做記者/作者,而且有早洩問題,所以一見到有關內地嘅負面消息,就唔理七三廿一,報咗出嚟等自己打飛機先。至於同 IT 有無關係,以佢哋以前係毒果做咗咁耐,係唔會諗呢啲問題,因為可以一句:咩嘢都同政治有關就可以應付質疑了!

引用:
原帖由 x747x 於 2019-1-2 05:35 AM 發表

掛羊頭賣狗肉,睇怕 zone 認第二都無人認第一喇!明明一本 IT 雜誌走去做埋毒果做嘅嘢,搶生意嗎?

不過我知點解,知道有 ezone 記者/編者以前係喺毒果做記者/作者,而且有早洩問題,所以一見到有關內地嘅負面消息,就唔理七三廿一,報咗出嚟等自己打飛機先。至於同 IT 有無關係,以佢哋以前係毒果做咗咁耐,係唔會諗呢啲問題,因為可以一句:咩嘢都同政治有關就可以應付質疑了! ...
果d咩資訊科技榮譽會長方生
及莫舔肛

都係跳出來反微訊支付&支付寶之流

大大聲話港人習慣用現金
撐八仔撐到個狗樣出晒黎

引用:
原帖由 andysan4 於 2/1/2019 07:11 發表

果d咩資訊科技榮譽會長方生
及莫舔肛

都係跳出來反微訊支付&支付寶之流

大大聲話港人習慣用現金
撐八仔撐到個狗樣出晒黎
真係好弱智!而家台灣同日本都搞緊 QR Code payment﹐睇吓佢哋反得幾耐!

第時去日本可以用 Alipay HK 畀錢,個 rate 又唔差,唔洗帶唱咁多 yen﹐睇吓佢哋用唔用!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]