• 瀏覽: 2,904
  • 回覆: 52
引用:
原帖由 sohotabc 於 2018-12-21 12:45 PM 發表
中國平保係滙豐單一大股東
單一大股東咁又點呢,都話唔到事。

引用:
原帖由 HKFabio 於 2018-12-21 02:26 PM 發表

營收,盈利,現金流,先將呢啲概念搞清楚先去做評論喇
即係1000億美元營收,100億美元盈利,但無現金流要向銀行借12億,啲錢去咗邊?

引用:
原帖由 norman0812 於 2018-12-21 09:31 PM 發表

即係1000億美元營收,100億美元盈利,但無現金流要向銀行借12億,啲錢去咗邊?
再講多兩個生字分享下,account receivables 同 net profit。賣咗嘢之後有貨期,尤其是跨國貿易好多時係以LC付款,財務管理對於匯率同兌現現金需要嘅時間都要考慮。如果外國客戶以美元付款,但係華為要發人民幣的工資或者貨款俾本地供應商,係中國銀行借貸來先支付,等到收款入帳後才把美元轉回人民幣付清借貸

華為2018年嘅R&D投入係150億美元,加上員工花紅獎金都是從net profit撥備同分發。唔知道你係邊度搵到個100億盈利嘅數字,但係好明顯係錯。

引用:
原帖由 HKFabio 於 2018-12-21 10:13 PM 發表

再講多兩個生字分享下,account receivables 同 net profit。賣咗嘢之後有貨期,尤其是跨國貿易好多時係以LC付款,財務管理對於匯率同兌現現金需要嘅時間都要考慮。如果外國客戶以美元付款,但係華為要發人民幣的工資或者貨款俾本地供應商,係中國銀行借貸來先支付,等到收款入帳後才把美元轉回人民幣付清借貸

華為2018年嘅R&D投入係150億美元,加上員工花紅獎金都是從net p ...
壹間咁大公司,連10幾億都無?即係好多生意做咗收唔到錢?不過華為係私人公司,盤帳係點只有做老細先知。

引用:
原帖由 norman0812 於 2018-12-21 10:25 PM 發表

壹間咁大公司,連10幾億都無?即係好多生意做咗收唔到錢?不過華為係私人公司,盤帳係點只有做老細先知。
唔識唔緊要,學就得㗎啦。因為有用財務手段就斷章取義話人地十幾億都冇呢個冇辦法同你理性討論。我唸X哥都有信用卡,佢碌過卡都係借貸,咁你又話X哥香港首富連幾千幾萬都冇?

引用:
原帖由 HKFabio 於 2018-12-22 10:06 AM 發表

唔識唔緊要,學就得㗎啦。因為有用財務手段就斷章取義話人地十幾億都冇呢個冇辦法同你理性討論。我唸X哥都有信用卡,佢碌過卡都係借貸,咁你又話X哥香港首富連幾千幾萬都冇? ...
壹間1000億美元營銷,差不多80億美元盈利的公司,連12億人民幣(約2億美元)都要向銀行借?做生意連少許流動資金都無?X哥用唔用信用卡我唔知,估計應該無,根本X哥出街唔需帶錢,佢本身就係信用咭。

唔知X哥用唔用信用卡但係就知華為得80億盈利?要證明你自己嘅論點就任篤啲數出黎。

再俾多個概念你,叫做外匯管制。如果我有外國美元交收,次次收錢都匯返中國然後俾錢又匯出中國,每次都要去外匯管理局申請嘅手續會大大增加營運效率。

借錢唔等於冇錢。銀行唔係做善事,你試下戶口冇錢冇抵押冇還款能力證明去借下,12蚊都冇唔好話12億。

華為兩年前因為生意好,係11月無啦啦發1千美元獎金俾全球員工,18萬人每人1千美刀,冇錢?18萬人x1千係咩概念吖GG?

好正常,賺埋都唔夠比美國罰。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]