• 瀏覽: 18,684
  • 回覆: 28
我老公補兩隻牙,到車好,開始搽藥水,個醫生盞手術燈因為地心吸力而向下滑,照唔到我老公個口,我之前做過幾年牙醫護士,我只係想幫醫生照好d,所以我hand hand力幫佢將盞燈推上小小,就係咁多,跟着個牙醫就即刻破口大罵我,話我“你係咪傻㗎,你搞我d嘢?”好惡講咗兩次,我唔夠膽反駁佢,因為我知道我老公喺病床上面整緊牙,我唔想影響度,所以我同佢講咗聲“唔好意思”,但係我心底入面覺得佢極之過份,如果佢唔鍾意我搞佢嘅嘢,佢只要好好講一聲,我唔會再搞佢d嘢,加上只係將盞燈移上小小,跟本係講唔上個搞字,我只係想個醫生睇得清楚d幫我老公整得好d,佢真係唔需要咁樣鬧人,呢個醫生嘅態度真係好惡劣,好過份。

唔知道可唔可以開名?我一肚火

(嗰位醫生鬧我嘅完整版本係:(高聲)"你係咪傻架!你係咪傻架!你係咪傻架!(超高聲)你搞我啲嘢?"跟住我唯有講唔好意思,佢真係好似想食咗我咁架,第一我嘅出發點係想幫大家(包括我老公),而唔係搞佢啲嘢,第二就算真係我錯,佢咁大聲喝罵係好有問題,第三呢到d人話我會影響到佢做嘢同後果呢d係多餘,都係小事化大搵黎講,我總唔信盞燈一直照下巴,同俾我1秒移上隻牙到會好囉,唔通一直睇唔清楚會更好?我地作為一個普通人都唔應該咁樣隨便鬧人,更何況佢係一位醫生,佢應該禮貌同我講一聲"唔好掂"就已經可以解決啦,大家仔細諗下係邊個有問題啦!!)

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 12

1. 好過份

1 (8.33%)

2. 唔過份

11 (91.67%)

引用:
原帖由 廚房鞋 於 2018-12-19 07:48 AM 發表

其實我想信大家放的重點唔同,你講的重點係醫生態度,我講的重點係你所謂take起燈的動作!我無講Dr.第一句罵人係對,但我會明白點解佢會有咁反應囉! ...
另外講多樣,記得以前初入手術室做時,有senior 講過,「手術室醫生講旣野,叫我地唔好放在心上」這句說話我起初唔明,做得耐就有好深感受!做手術時,大家都處於專注狀態,反應態度都會很大,好多時醫生甚至同事態度都會唔好,大聲罵人我都見過不少、但出手術室後大家又會無事,又一齊開開心心!

引用:
原帖由 廚房鞋 於 2018-12-15 07:29 PM 發表

樓主,晤好話你係咪牙科護士,我本身係註冊護士,做咗20年,我去到人地診所都唔會掂人地d儀器;人地又無叫你幫手,人掂黎做咩!我工作幫病人做化療,我都好憎人哋搞個我的儀器! 就算喺手術室,手術醫生唔叫郁眼瞪,我哋絕對唔敢郁,因為大家角度唔同,你覺得阻住≠人哋覺得阻住 ...
當然啦. 有咩事負責既係個醫生.
補牙, 做手術, 都係好細緻既工序黎. 要好專注. 要用足眼力. 移動強光源3mm, 所以物件既反光會導致物件有移動既感覺, 隻眼會出現失焦. 要1-2秒先恢復.

樓主咁攪, 抵比人鬧. 仲話人冇職業操手.

咪係 動小小可以出大事架 醫生冇做錯度

引用:
原帖由 床下可愛的獅子 於 2018-12-24 05:37 PM 發表
咪係 動小小可以出大事架 醫生冇做錯度
使唔使講到咁假設性呀,而且佢補得唔好

引用:
原帖由 1q1q1q1q1q1q 於 2018-12-22 04:15 AM 發表

當然啦. 有咩事負責既係個醫生.
補牙, 做手術, 都係好細緻既工序黎. 要好專注. 要用足眼力. 移動強光源3mm, 所以物件既反光會導致物件有移動既感覺, 隻眼會出現失焦. 要1-2秒先恢復.

樓主咁攪, 抵比人鬧. 仲話人冇職業操手. ...
負責?佢依加真係補得唔好,唔通之後免費呀,咪又係比錢再受苦,佢依加負責咩先?重有,一個第一吓就破口大罵人嘅人,我係唔會覺得佢係好人,你唔好唔記得,我出心係好意,佢第一句只會破口大罵,真冇品

引用:
原帖由 粉紅寂寞 於 2018-11-29 15:21 發表
我老公補兩隻牙,到車好,開始搽藥水,個醫生盞手術燈因為地心吸力而向下滑,照唔到我老公個口,我之前做過幾年牙醫護士,我只係想幫醫生照好d,所以我hand hand力幫佢將盞燈推上小小,就係咁多,跟着個牙醫就即刻破口大罵我,話我“你係咪傻㗎,你搞我d嘢?”好惡講咗兩次,我唔夠膽反駁佢,因為我知道我老公喺病床上面整緊牙,我唔想影響度,所以我同佢講咗聲“唔好意思&rdq ...

我因信錯Facebook 一位KOL 介紹,看過環球大廈的一位所謂名牙醫,很沒醫德,沒耐性,態度極差,付出了大量金錢,最後只找另一位醫生埋尾,搵醫生一定要搵個真係親人或朋友用家介紹,千萬不要信網上任何宣傳或言論

所謂中環名牙醫,只不過看過名人客仔,再掛曬D同名人、富豪的合照,令人覺得他是名醫,但對一般市民他收錢後只會用極度惡劣的態度對你。我正因為信錯網上Facebook的KOL介紹光顧了環球大廈一位所謂名牙醫,第一次都客客氣氣,之後收了錢便態度180度轉變,他每次都遲到,曾遲到個多小時,一句對不起,甚至不好意思也沒有,每次都黑口黑面對着我,我向他的助護投訴他的態度,最後他只推了我去另一位他診所內的牙醫跟進,完全再沒有理過我,甚至看到我也扮看不到,前前後後我付出了$9x,xxx 換來是大半年的精神虐待及折磨,奉勸大家找醫生一定要信朋友或親戚用家,千萬不能信網上分享,因你不能夠確定這是真心分享,還是一名寫手

所謂中環名牙醫,只不過看過名人客仔,再掛曬D同名人、富豪的合照,令人覺得他是名醫,但對一般市民他收錢後只會用極度惡劣的態度對你。我正因為信錯網上Facebook的KOL介紹光顧了環球大廈一位所謂名牙醫,第一次都客客氣氣,之後收了錢便態度180度轉變,他每次都遲到,曾遲到個多小時,一句對不起,甚至不好意思也沒有,每次都黑口黑面對着我,我向他的助護投訴他的態度,最後他只推了我去另一位他診所內的牙醫跟進,完全再沒有理過我,甚至看到我也扮看不到,前前後後我付出了$9x,xxx 換來是大半年的精神虐待及折磨,奉勸大家找醫生一定要信朋友或親戚用家,千萬不能信網上分享,因你不能夠確定這是真心分享,還是一名寫手

又真係攪到人地播
乜叫無職業操守
依家樓主行為係米會對病人有有負面情況先
醫生唔知你乜頭乜路
就算你都要尊重醫生決定
因為負責人唔係你
有乜事又要投訴
你只係不值俾醫生駡了一句姐
但又真係值得駡播

引用:
原帖由 bigball903 於 2019-1-28 08:54 AM 發表
又真係攪到人地播
乜叫無職業操守
依家樓主行為係米會對病人有有負面情況先
醫生唔知你乜頭乜路
就算你都要尊重醫生決定
因為負責人唔係你
有乜事又要投訴
你只係不值俾醫生駡了一句姐
但又真係值得駡播 ...
絕對冇負面,我只係用一隻手指幫盞燈升高d,因盞燈已經照到我老公下巴,頸都差唔多照到啦,我睇唔過眼先幫一幫,而且個醫生唔只係罵我一句,佢係連續高聲罵我“你係咪傻架,你係咪傻架,你係咪傻架“,三次,我甚至乎覺得佢精神⋯⋯唉!

我又覺得樓主冇錯播 如果樓主冇誇小到 咁佢又真係冇禮貌播 大可以直接講 吾好再搞住 一句咁咪算囉 個牙醫功力吾夠姐 如果3mm 都影響到咁大反應 佢又癈又冇品播

引用:
原帖由 高大肥肥菠菜 於 2019-2-4 11:59 PM 發表
我又覺得樓主冇錯播 如果樓主冇誇小到 咁佢又真係冇禮貌播 大可以直接講 吾好再搞住 一句咁咪算囉 個牙醫功力吾夠姐 如果3mm 都影響到咁大反應 佢又癈又冇品播 ...
多謝你,嗰位醫生鬧我嘅完整版本係:(高聲)"你係咪傻架!你係咪傻架!你係咪傻架!(超高聲)你搞我啲嘢?"跟住我唯有講唔好意思,佢真係好似想食咗我咁架,第一我嘅出發點係想幫大家(包括我老公),而唔係搞佢啲嘢,第二就算真係我錯,佢咁大聲喝罵係好有問題,第三呢到d人話我會影響到佢做嘢同後果呢d係多餘,都係小事化大搵黎講,我總唔信盞燈一直照下巴,同俾我1秒移上隻牙到會好囉,唔通一直睇唔清楚會更好?我地作為一個普通人都唔應該咁樣隨便鬧人,更何況佢係一位醫生,佢應該禮貌同我講一聲"唔好掂"就已經可以解決啦,大家仔細諗下係邊個有問題啦!!

引用:
原帖由 粉紅寂寞 於 2019-2-10 11:08 AM 發表

多謝你,嗰位醫生鬧我嘅完整版本係:(高聲)"你係咪傻架!你係咪傻架!你係咪傻架!(超高聲)你搞我啲嘢?"跟住我唯有講唔好意思,佢真係好似想食咗我咁架,第一我嘅出發點係想幫大家(包括我老公),而唔係搞佢啲嘢,第二就算真係我錯,佢咁大聲喝罵係好有問題,第三呢到d人話我會影響到佢做嘢同後果呢d係多餘,都係小事化大搵黎講,我總唔信盞燈一直照下巴,同俾我1秒移上隻牙到會好囉,唔通一直睇唔清楚會更好?我地作 ...
你講得岩 佢over 左 如果咁小既野都影響到佢技術 我建議佢關門大吉 吾好害人

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]