註冊 登入



打印

[政治討論] 香港人對中國人身份認同低落的原因

[隱藏]
香港人就係香港人,無得變,
而我張身份證出生日期01-07-....,一樣永遠改不到
PS. 我是在回歸前香港本地出世....

[ 本帖最後由 andrewidv 於 2018-11-14 02:34 AM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 paploo 於 2018-11-13 23:19 發表



毛主席當年搞世界革命,輸出共產主義,派人派錢派武器。的確喺世界上造成唔少動盪内戰。所以後來習主席坦率公開講,"現在我們一不輸出革命....". ...
又毛主席....   你出咗世未?
你唔講8國聯軍, 中日戰爭添?


講咁日, 有邊個國家好似阿富汗, 利比亞, 伊拉克, 敘利亞, 東歐南斯拉夫分裂出黎嗰揸... 玩民主玩到國破家亡㗎?



引用:
原帖由 貓男 於 2018-11-13 07:20 PM 發表



係呀?咁中國叫過邊個國家由民主轉成獨裁呀?
又邊個獨裁國家係因爲中國所以內戰呀?

嗱,北非一揸,中東亞拉伯一揸,東歐一揸,
全部都係聽歐美講要民主結果人民個個連生存嘅權利都冇。
你又反轉舉個例子吖! ...
第一 搵一個國家 中國同所有西方國家加埋的比 梗係西方多D
來來去去都係主要講美國,咁其他呢? 挪威果D都係西方國家 有冇你講的事先

第二 個個國家都實有唔好的地方 睇你點睇,而且你講的的 中國真係冇?
西藏 蒙古又點計

民主唔敢講係最好,但民主會係相對合理,因為代表左你有選擇
你可以話民主出來的結果未必係好 ,但好唔好係點定  而且強迫而成的所謂好又真係好?

中國強大絕對同意,但差的地方都有極多,唔喜歡的試去改變,走出其他地方有咩問題

一個國家好唔好唔駛人地吹的
之前係有D post都講過
中國俾人話好的地方十有89 係經濟上的
其他呢?
但反觀而言 其他地方講好的時候 大多不單單只係經濟
又係點解呢



回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 貓男 於 2018-11-14 09:20 AM 發表


又毛主席....   你出咗世未?
你唔講8國聯軍, 中日戰爭添?

講咁日, 有邊個國家好似阿富汗, 利比亞, 伊拉克, 敘利亞, 東歐南斯拉夫分裂出黎嗰揸... 玩民主玩到國破家亡㗎? ...
毛主席本書仔都睇過啦。關民主乜事。淨係阿富汗,軍閥部族混戰都成千年啦。佢哋有歷史上血海深仇。



回覆 引用 TOP

[隱藏]
引用:
原帖由 y2k2 於 2018-11-7 01:25 PM 發表

究竟係咩原因令咁多港人唔認自己係中國人?

最多也只會認同係『香港』的中國人而唔係『中國』的香港人,點解會咁?
樓主你問緊點解一班畜牲唔認自己係中國人?明明自己老豆老母都係中國人血統,就係講自己唔係中國人。你問都冇用,因為嗰d畜牲自己都唔知。重開口埋口都係到自己吊自己老母係支那西。



回覆 引用 TOP

因為英國佬~唔明就讀多啲書啦!


回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 y2k2 於 2018-11-7 01:25 PM 發表

究竟係咩原因令咁多港人唔認自己係中國人?

最多也只會認同係『香港』的中國人而唔係『中國』的香港人,點解會咁?
唔認自己系中国人果D叫做走狗。
唔知香港系中国地方,果D叫白撚痴!



回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-11-7 02:32 PM 發表

我都會答香港人
另外外人睇中國同香港人係唔同
好耐之前我都曾經發過一個貼,關於呢樣嘢。
以下一幕未本人親眼所見
white man: are you Chinese?
HKer: uhm..eh..i..eh..am from Hong Kong.
white man: so you are Chinese.
HKer: ehhhh..uhmm

系鬼佬眼中,東亞人都冇區別,何況香港同中國...



78 天外
23 山前

回覆 引用 TOP

去外國玩,就算鬼佬問你are you a Chinese ?
十個香港人有九個會特別指明自己from Hong Kong ..(怕鬼佬歧視⋯⋯)



回覆 引用 TOP

 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]






重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。