• 瀏覽: 1,162
  • 回覆: 13
要解決住房,填海乃不二之選,但傻的也知道“不是在大嶼山填”。

應該在港島南和九龍東西兩面填,尤其是啟德舊地,先把兩岸之間填平,工程易如反掌,後果不但挽救了郵輪碼頭,更即時多了幅地王。

林鄭若計劃在該處填海,反對聲音也喊不起來。神經箭也懂的道理,港府竟然不知,奇也不奇?

所以懷疑林鄭根本不想通過“填海方案”。或者根本是另類的“控制人口增長”方式吧!

你google 下保護海港條例先啦

仲有 林鄭預左你地班人一定會為反而反 到時同收新界地時 就可賴落去話你地唔比填海就只有高價收地 你地唔好話我官商鄉黑呀

樓主天材,快去信特首辦。

引用:
原帖由 神經箭 於 2018-10-20 11:12 PM 發表
要解決住房,填海乃不二之選,但傻的也知道“不是在大嶼山填”。

應該在港島南和九龍東西兩面填,尤其是啟德舊地,先把兩岸之間填平,工程易如反掌,後果不但挽救了郵輪碼頭,更即時多了幅地王。

林鄭若計劃在該處填海,反對聲音也喊不起來。神經箭也懂的道理,港府竟然不知,奇也不奇?

所以懷疑林鄭根本不想通過“填海方案”。或者根本是另類的&ldqu ...
飯民自己整條保海港條例再司法覆核諗住玩死政府,咪搞到宜家咁囉

引用:
原帖由 球麟麒 於 2018-10-20 11:59 PM 發表
仲有 林鄭預左你地班人一定會為反而反 到時同收新界地時 就可賴落去話你地唔比填海就只有高價收地 你地唔好話我官商鄉黑呀
個勢咁大,多謝班炒樓及曾生,香港市民根本不理在那填海,仲之夠大,可發展香港,誰阻便怪誰!只計公屋輪候,未計劏房及換樓人仕,條數都過百萬

引用:
原帖由 高舉的洋腸 於 2018-10-20 23:38 發表
你google 下保護海港條例先啦
想填海咪剷咗佢囉;條例系死,但人系生嘅。

引用:
原帖由 球麟麒 於 2018-10-20 23:59 發表
都有可能。

引用:
原帖由 向楓 於 2018-10-21 03:09 發表

個勢咁大,多謝班炒樓及曾生,香港市民根本不理在那填海,仲之夠大,可發展香港,誰阻便怪誰!只計公屋輪候,未計劏房及換樓人仕,條數都過百萬 ...
不過,估計系全部合埋設個局;總之房屋唔會增加,有本事你就住,冇本亊就等,等到死。

引用:
原帖由 神經箭 於 2018-10-21 08:12 AM 發表

但係立法會啲人係死嘅,夠票先可以剷條例

引用:
原帖由 高舉的洋腸 於 2018-10-21 08:23 發表

但係立法會啲人係死嘅,夠票先可以剷條例
咪唧系set咗局;以後樓唔會增多,有本亊就住,冇本亊就等。

引用:
原帖由 神經箭 於 2018-10-21 08:12 AM 發表

人係生的,所以法官咪判政府唔准維港填海囉,公民袋班律師明玩政府架啦。

咁咪唯有填大嶼山囉,唔想?叫飯民找數先啦

引用:
原帖由 神經箭 於 2018-10-21 10:40 AM 發表

咪唧系set咗局;以後樓唔會增多,有本亊就住,冇本亊就等。
唔係話填海咩?

引用:
原帖由 高舉的洋腸 於 2018-10-21 14:45 發表

唔係話填海咩?
我估講下姐。