• 瀏覽: 13,313
  • 回覆: 433
+7
引用:
原帖由 tam_n 於 2018-10-20 14:25 發表
很對!重點是"干預"。

我在好幾個帖子指出過,世界各國政府都不歡迎外國干預它的事務,但外國大使館人員在駐地做義工十分常見,也十分正常,因為頭腦正常的人認為做義工是好事,不是干預地區事務。既然外國人做義工不是干預,解放軍做義工更加不是。

駐港解放軍用香港的水電,放假時出外活動,對香港的經濟多少有貢獻,是否因此干預了香港的地區事務?反中分子是否要反對一下? ...
D帖都廢o既
梗係有干預啦
傻的嗎 ? 外國人本來唔駛守駐軍法

駐軍法明文規定「不干預香港地方事務」就係用來約束解放軍
你可以話件事雞毛蒜皮,不過佢而家係斷正,你兜來兜去佢都係斷正

不談公民黨本身政治立場,客觀嚟睇,今次真係違反駐軍法喎!

上次澳門都要講明係政府要求解放軍救災,先可以清理災後垃圾喎!

引用:
原帖由 tam_n 於 2018-10-20 02:25 PM 發表
很對!重點是"干預"。

我在好幾個帖子指出過,世界各國政府都不歡迎外國干預它的事務,但外國大使館人員在駐地做義工十分常見,也十分正常,因為頭腦正常的人認為做義工是好事,不是干預地區事務。既然外國人做義工不是干預,解放軍做義工更加不是。

駐港解放軍用香港的水電,放假時出外活動,對香港的經濟多少有貢獻,是否因此干預了香港的地區事務?反中分子是否要反對一下? ...
第十四條 香港特別行政區政府根據香港特別行政區基本法的規定,在必要時可以向中央人民政府請求香港駐軍協助維持社會治安和救助災害。

一般義工活動唔係救災喎!
救災呢條特登寫出黎約束解放軍喎!
澳門上次都有跟喎!

引用:
原帖由 AmemEvol 於 2018-10-20 05:26 PM 發表

D帖都廢o既
梗係有干預啦
傻的嗎 ? 外國人本來唔駛守駐軍法

駐軍法明文規定「不干預香港地方事務」就係用來約束解放軍
你可以話件事雞毛蒜皮,不過佢而家係斷正,你兜來兜去佢都係斷正 ...
D帖都廢o既
梗係冇干預啦
傻的嗎 ?
以上只是有你的"說理"方法。
你說"斷正"就"斷正"?
你說有干預就有干預?干預了什麼?

引用:
原帖由 Sith-Lord 於 2018-10-20 05:44 PM 發表

第十四條 香港特別行政區政府根據香港特別行政區基本法的規定,在必要時可以向中央人民政府請求香港駐軍協助維持社會治安和救助災害。

澳門上次都有跟喎! ...
睇來你唔知老解已參加左多年毅行者及植樹日
特區政府可要求中央批準老解出營救災……不等於老解只能在特區政府要求下才可以出營(做公益活動)

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2018-10-20 11:36 AM 發表

違憲審查唔係個個國家都有喎,我國就冇,最高人民法院有規定法院審案過程不能引用憲法,即係我國冇違憲審查呢樣野。
啱啱講緊香港喎。唔通香港唔係我國嘅一部分? 違憲審查香港有冇呀咁?

引用:
原帖由 Sith-Lord 於 2018-10-20 05:44 PM 發表

澳門上次都有跟喎! ...
《駐軍法》一部分條文是約束駐軍,但第十四條是說,社會治安有問題或有災害時可以不約束駐軍,使他們可以出動。
解放軍義工清理塌樹時距離山竹襲港將近一個月,當時風災已成過去,沒有災害可以救助。
澳門那次是颱風過去不久,當時災情嚴重,滿街垃圾,所以澳門政府依法向中央政府請求解放軍出動救災。

引用:
原帖由 funbull9394 於 2018-10-20 06:49 PM 發表

啱啱講緊香港喎。唔通香港唔係我國嘅一部分? 違憲審查香港有冇呀咁?
香港是合憲審查,以剛果金案為例,辯方用控方違反基本法作抗辯理由,基本法規定外交屬中央權力,中央政策有外交豁免權,但香港習慣法跟隨英國不承認外交豁免權,即香港法律違反基本法,終審庭決定要自行提請人大釋法。

一地兩檢你唔可以司法覆核,你有乜途徑打官司打到上終審庭?

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2018-10-20 12:14 PM 發表

重點,有無干預香港地區事務
咁簡單道理你都唔識, 仲要不斷問? 成段俾晒你睇咩係香港地區事務啦==>我一早已經講咗香港地區所有大大小小都屬香港事務(軍事外交及基本法註明除外), 當有人不經通知就自把自為去處理咪即係干預香港事務咯,
舉例1 : 以現時香港政府政策係要求將損毀樹木經評估後有先後次序去清理, 能保留的就盡量保留, 而解放軍就不理三七二一, 鋸啦, 掉落山啦等, 完全破壞一貫程序, 更可能危及他人, 仲話唔係干預? 如果經通報解放軍有共識怎樣按程序處理雙方都好.
舉例2 : 香港有一大型意外有多名傷者, 政府醫療隊有既定程序分流處理, 而解放軍冇經通報自行出營幫手, 將多名傷者抬上車送院, 不旦干預分流程序更有機會令嚴重傷者有生命危險

引用:
原帖由 剛峰 於 2018-10-20 11:54 AM 發表
無,其實之前穿軍服出過N次活動,包括球賽,探老人院,捐血,參加記念活動已有外出幾百次,只係梁瓜傑條盲佬今次先睇見,跟往就嘈.
你條友唔識就衝入嚟扮醒, 邊個話解放軍唔可以幫香港政府進行公益活動架, 問題只要通報後就雙方都好, 而且咁多年嚟都係咁做

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2018-10-20 12:14 PM 發表

徵用

你拉去徵地

徵用嚟做咩??

引用:
原帖由 KZRTO 於 2018-10-15 08:57 PM 發表
超佢LM,公民袋又唔總動員全黨全家出來清樹,久種長不出象牙.

金句:公民黨立法會議員梁家傑表示,
    有證據來拘捕我們,自首是不必要。

來源:香港經濟日報

https://ps.hket.com/article/489031/不自首 ...
想放賊出黎偷我地啲嘢? 捉賊呀

感謝軍事界高人解釋《駐軍法》。

一個話題,已突顯出同一件事,外國軍人做,稱之為「大仁大義」;中國解放軍做,則稱之為「罪大惡極」。奸邪妖獸眼裡,「中國」等同「原罪」。

奸邪妖獸果然即是奸邪妖獸,果然妖性不改。

梁家傑全家不得善終.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]