• 瀏覽: 5,936
  • 回覆: 117
引用:
原帖由 南宮老人 於 2018-10-16 05:57 PM 發表

量子雷達美加已經有, 不過只係實驗性質, 能否發現及發現精度仍然處於階段試驗, 即使成功發現又可否追蹤又多一個難題, 物理上量子糾纏仍有未解開之謎, 所以大陸嘅所謂量子雷達及量子通訊都係實驗性質而已 ...
Ching 由頭到尾都無人講過大陸已經完成開發同量產更無講過什麽全面了解量子科技之類嘅話! 而樓主原文底部亦有表明(原文沒說明量子雷達的是單個研究,還是整個體系,只說明瞭量子雷達的問世,所以大家參考閱讀即可)
內文全部都係講係「實驗性質」有突破, 只係某一些人見到呢類對中國科技有「相對正面」嘅報導... 就發哂癲咁!

引用:
原帖由 antiapple 於 2018-10-16 07:02 PM 發表

又係答D虛無飄渺嘅答案 你只會話別人是錯 又up唔出錯嘜 來來去去不停跳線up嗰一兩個terms
如果你係真正全面了解量子雷達嘅運作理論 講講又有何難??一個post就可以令我無言啦 何需拖拖拉拉到成百個post都講唔出個實際運作呢?

另~ 你口中 "完全唔係嗰回事"! 咁麻煩你解解嗰幾句英文有幾咁 "完全唔係嗰回事"?? 唔係一句 "完全唔係嗰回事"就可以代表你啱!
我唔用 ...
你真係好鍾意食二手飯。。。
你先明白什麼是quantum illumination, 同埋了解清楚光除咗係光子之外,仲係光波。
再加上量子雷達係noise reduction原理。。同埋普通雷達係點運作。
係咁多啦,畫公仔我真係唔想畫出腸。

引用:
原帖由 funbull9394 於 2018-10-16 08:10 PM 發表
你真係好鍾意食二手飯。。。
你先明白什麼是quantum illumination, 同埋了解清楚光除咗係光子之外,仲係光波。
再加上量子雷達係noise reduction原理。。同埋普通雷達係點運作。
係咁多啦,畫公仔我真係唔想畫出腸。 ...
嘜牛牛你係量子科技實驗嘅先進呀?? 你係邊個field呀?? 出咗咩論文呀??
無?? 唔會架 你應該只有自己嘅科研報告 唔睇二手飯架喎!!

up咁Q多頁 幾行字都唔敢解? 唔識解定係up唔出我錯嘜怕我入你位呀 先進磚家!!
分享下你D大作論文丫 我等住學你D二手飯喎!!

不如你又先明白咗Quantum entanglement先啦 仲有咩叫decoherence呀~ 唔係又點講quantum illumination?? 咁quantum illumination w/ Gaussian States有咩分別~ 你又一知半解??  你又唔識呀??Planck's law? Planck constant? Boltzmann constant? Gauge Field Theory呢?? 有無一個你識用??
唔係只係識noise reduction同s/n ratio兩個terms 就出嚟行走槳糊做研發量子科技呀?? 咁食得屎啦你!

有時D公仔係要畫出腸架 唔係點證明你只識搬龍門呀 先進磚家!

記得以後唔好quote嘢呀 只可以用自己嘅研究報告喎 二手飯好難食架!!

係咁多啦

引用:
原帖由 antiapple 於 2018-10-16 08:58 PM 發表

嘜牛牛你係量子科技實驗嘅先進呀?? 你係邊個field呀?? 出咗咩論文呀??
無?? 唔會架 你應該只有自己嘅科研報告 唔睇二手飯架喎!!

up咁Q多頁 幾行字都唔敢解? 唔識解定係up唔出我錯嘜怕我入你位呀 先進磚家!!
分享下你D大作論文丫 我等住學你D二手飯喎!!

不如你又先明白咗Quantum entanglement先啦 仲有咩叫decoherence呀~ 唔係 ...
Quantum entanglement我二十年前已經知係什麼... 我已經俾哂料你,你串埋一齊就係答案, 但你連呢個能力都冇, 咁我點解釋你都係唔明架啦.. 算吧, 你活在你的世界, 自己認同自己既量子雷逹理論就可以啦.

引用:
原帖由 funbull9394 於 2018-10-16 09:04 PM 發表

Quantum entanglement我二十年前已經知係什麼... 我已經俾哂料你,你串埋一齊就係答案, 但你連呢個能力都冇, 咁我點解釋你都係唔明架啦.. 算吧, 你活在你的世界, 自己認同自己既量子雷逹理論就可以啦. ...
係呀 我1935年係IAS有份同一齊出論文㖭 咁睇你唔係先進 只係食我二手飯咋喎!

引用:
原帖由 antiapple 於 2018-10-16 09:08 PM 發表

係呀 我1935年係IAS有份同一齊出論文㖭 咁睇你唔係先進 只係食我二手飯咋喎!
佩服,佩服!!失敬,失敬!!久仰,久仰!

引用:
原帖由 funbull9394 於 2018-10-16 09:21 PM 發表

佩服,佩服!!失敬,失敬!!久仰,久仰!
陰莖!陰莖!!陰莖!!

引用:
原帖由 antiapple 於 2018-10-16 07:12 PM 發表

Ching 由頭到尾都無人講過大陸已經完成開發同量產更無講過什麽全面了解量子科技之類嘅話! 而樓主原文底部亦有表明(原文沒說明量子雷達的是單個研究,還是整個體系,只說明瞭量子雷達的問世,所以大家參考閱讀即可)
內文全部都係講係「實驗性質」有突破, 只係某一些人見到呢類對中國科技有「相對正面」嘅報導... 就發哂癲咁! ...
中國量子雷達浮出水面,可輕易鎖定F22,美軍坦言惹不起
https://www.youtube.com/watch?v=CjvBsX4Cxj4

引用:
原帖由 funbull9394 於 2018-10-16 06:04 PM 發表

但呢位專家師兄對量子雷逹既原理既理解係完全錯哂....我都提咗佢係關於S/N ratio 佢都仲係點極都唔明.
師兄, 我有一疑問, 傳統雷達探測隱形戰機回波非常少所以只是一隻雀大小左右,變成冇反應鎖定目標發射導彈, 而量子雷達所發射單光子或多光子所探測到的回波亦跟傳統雷達差不多, 只是基地量子糾纏同步有反應而已, 但理論上都只當成一隻雀大小 何以話此種量子雷達可探測隱形戰機呢???

引用:
原帖由 鄉土實言者 於 2018-10-17 05:00 AM 發表

師兄, 我有一疑問, 傳統雷達探測隱形戰機回波非常少所以只是一隻雀大小左右,變成冇反應鎖定目標發射導彈, 而量子雷達所發射單光子或多光子所探測到的回波亦跟傳統雷達差不多, 只是基地量子糾纏同步有反應而已, 但理論上都只當成一隻雀大小 何以話此種量子雷達可探測隱形戰機呢??? ...
冇錯, 隱形戰機回波非常少, 但不代表沒有.  當回波與背景NOISE(S/N RATIO)相比太小時,雷逹就不可以發現隱形戰機.這是隱形戰機的原理.
但是用糾緾量子雷逹,射出去的光子是糾緾量子對的一半, 而另一半就儲在雷達中. 當微弱回波和NOISE一同返回的時侯, 通過對已儲存的一半糾緾量子進行快速而頻密的探測, 同時亦探測返回的光子+BACKGROUND NOISE, (注意, OBSERVER EFFECT仍然有效, 探測並不是要使用探測得到的數值, 而只是把與所儲存量子無CO-RELATION既NOISE FILTER 走), 就會知道邊D光子係SIGNAL, 邊D 係NOISE, 理論上可以將所有NOISE FILTER 走, 當S/N RATIO 足夠好既時候, 再通過傳統雷逹方式計算光子TRAVEL既距離, 就可以探到隱形戰機.  
所以根本上, 糾緾量子雷逹就是通過NOISE REDUCTION, 來使隱形戰機現身.
至於點樣分開雀同埋F22, 當有清楚SIGNAL既有利環境下, 利用物件移動速度即可.

引用:
原帖由 funbull9394 於 2018-10-17 05:53 AM 發表

冇錯, 隱形戰機回波非常少, 但不代表沒有.  當回波與背景NOISE(S/N RATIO)相比太小時,雷逹就不可以發現隱形戰機.這是隱形戰機的原理.
但是用糾緾量子雷逹,射出去的光子是糾緾量子對的一半, 而另一半就儲在雷達中. 當微弱回波和NOISE一同返回的時侯, 通過對已儲存的一半糾緾量子進行快速而頻密的探測, 同時亦探測返回的光子+BACKGROUND NOISE, (注意, OBS ...
基本明白,但你最後所講雀鳥速度跟戰機不同而判斷,咁普通雷達都可以測到速度喎,只係普通雷達反應上比量子雷達慢造成錯過攻擊時機

引用:
原帖由 鄉土實言者 於 2018-10-17 08:15 AM 發表

基本明白,但你最後所講雀鳥速度跟戰機不同而判斷,咁普通雷達都可以測到速度喎,只係普通雷達反應上比量子雷達慢造成錯過攻擊時機
普通雷逹遠距離測唔到/追蹤唔到雀鳥或者F22因為當RCS太細, 回波會被background noise 掩蓋. 所以點解話普通雷逹近距離都可以測到F22, 因為background noise 比遠距離時大大減少.

引用:
原帖由 funbull9394 於 2018-10-17 08:20 AM 發表

普通雷逹遠距離測唔到/追蹤唔到雀鳥或者F22因為當RCS太細, 回波會被background noise 掩蓋. 所以點解話普通雷逹近距離都可以測到F22, 因為background noise 比遠距離時大大減少. ...
基本了解,

鍵盤翻頁
左右