• 瀏覽: 2,400
  • 回覆: 22
發美債即係好等美元洗啦香港金管局肯定買唔少啦

引用:
原帖由 bchk1842 於 2018-10-15 02:57 PM 發表
中國都就來亡國,隨時無錢還
所以要高息發債先有人買
「就來」即係起碼30年後?

引用:
原帖由 starr 於 2018-10-15 03:18 PM 發表
呢招仲絕過掟美債
美債美國一早賣出來,利息固定左,
你掟美債只係市場接手,美國其實損傷唔大..

但鬥發新債,就係美國正式收入,美國發債拍賣,同一標價,多人競標,可以用高價賣出,
但債期多年都係俾固定利息數目..
俾中國截糊,即時收既美元少左..
債卷利息又被拉高,令市場(股市和投資)受壓...

引用:
原帖由 lung_block 於 2018-10-15 03:43 PM 發表

美債美國一早賣出來,利息固定左,
你掟美債只係市場接手,美國其實損傷唔大..

但鬥發新債,就係美國正式收入,美國發債拍賣,同一標價,多人競標,可以用高價賣出,
但債期多年都係俾固定利息數目..
俾中國截糊,即時收既美元少左..
債卷利息又被拉高,令市場(股市和投資)受壓... ...
同埋賣美債,個POOL有廿多萬億,中國一萬億只係佔5%,每次推,可能數十億,係成個市場0.X%,對個市場沖擊不大..

但發新債,一次數百億,中國發30億,已經係每月推出新債既5-10%..效果完全唔同..
下次玩夠100億,就成20%..

和美國除石油,又在美元債削弱美金結算,美債卷壟斷既威力...

引用:
原帖由 q5756667877 於 2018-10-15 03:30 PM 發表
發美債即係好等美元洗啦香港金管局肯定買唔少啦
由於美國冇相應貿易額,中國"賺"既錢,唯有投資美債卷變成CREDIT收益表..
但實際"責"死左..
而家發債,係將美債變成美元現金流動性.
即時將"美元"資產吐現應有..
美元仍然係世界貨幣..
美元走高,質低其他國家貨幣,中國可以用美元收購呢D國家資產..
而呢D發展中國家,收番美元,可以沽出買番本國貨幣,令貨幣更穩定..
成個部署,係就算美國想玩場金融風暴,金融海嘯洗劫各國..
中國而家借番黎既"美元",
就變成避風塘,防波堤..
一來可以借機買入被美國質低地方既優質資產..
另一方面又可以與呢D受美國追擊國家,加強貨幣互換,提供美元俾佢地去穩定貨幣,
和中國交易就用多些人民幣..
搶奪貨幣交易權...

引用:
原帖由 lung_block 於 2018-10-15 03:53 PM 發表

由於美國冇相應貿易額,中國"賺"既錢,唯有投資美債卷變成CREDIT收益表..
但實際"責"死左..
而家發債,係將美債變成美元現金流動性.
即時將"美元"資產吐現應有..
美元仍然係世界貨幣..
美元走高,質低其他國家貨幣,中國可以用美元收購呢D國家資產..
而呢D發展中國家,收番美元,可以沽出買番本國貨幣,令貨幣更穩定..
成個部署,係就算美國想玩場金融風暴,金融海嘯洗劫各國 ...
一句講晒咪又係要抽美元女,人地少賺息都要買美債

引用:
原帖由 bchk1842 於 2018-10-15 03:05 PM 發表

中共岩岩先劏雞冰10億都未夠,而家仲要發新債,睇得出中共條資金鏈已經斷左,隨時亡黨滅國
我地答應女王係唔使交稅架,但係佢好親民,係自願交稅的

若果中央張美元債券沽售 買加一定壓價 但係而家係變相賣咗美元債券出去 但係手仲有美元 若果美國要剪羊毛 大大都同佢玩得起 仲可以令到美國嘅利息加高 加重佢嘅負債 一家便宜兩家著高招

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]