• 瀏覽: 2,310
  • 回覆: 37
政府官員仲鼓吹年輕人買進取型基金......................正PK..............

我一直唔明, 退休保障明明係個人和政府責任, 何故僱主要供埋一份????他們巳經交左稅, 仲要多一重手續, 難怪外國投資者怕麻煩都不來港開公司 !

唯一解釋係係公務員想用公帑食多一份肥自己

商界為何不聯手司法覆核強迫金?

引用:
原帖由 mamamanman 於 2018-8-15 09:51 PM 發表

打咁大段廢話係度讚強姦金,都唔知係唔係基金佬黎僱主僱員果10%折現比返我就得啦,我65歲冇錢夠鐘就跳落去唔會阻住地球轉,都好過比基金佬每年搣我2%管理費 ...
強積金是用作退休的,而家俾番你,你只會花光,點樣退休?

過去兩年,很多基金公司已經開始減費,有許多亦已少過2%,甚至有基金少過1%,唔好問我邊間,免得話我係基金佬(我唔係)。

基金是有使費的,如果你有買股票,該算一算買賣一單股票要多少成本,還要計算和紀錄每一個戶口的結餘等等的人力物力,當然也有提供專業服務的管理費用。

長遠投資一定有賺有蝕,淡市時希望損失最少,好市時要賺得最多,沒有人能保證只賺不賠的,股神巴菲特也不可以,但是以過去的表現,除非太過進取,賺錢該不成問題,要看基金經理的功力了,好的基金經理收費當然更高。

要聘用巴菲特管理MPF也可以的,只是昨夜美股又跌,每股巴郡雖然跌了千七美元,仍要三十多萬美元一股,MPF是請不起的。

引用:
原帖由 香港股票呃鳩人 於 2018-8-15 06:54 PM 發表

調查:25%受訪者認為上調強積金供款可增滿意度
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20180813/photo/bkn-20180813135639350-0813_00842_001_01p.jpg?20180813141251

積金局擬將強積金有關入息水平及供款上限提高,建議供款上限由目前每月1,500港元,增至2,400元,即是高收入僱員每月 ...
果25%咪就係班死基金佬囉

引用:
原帖由 香港股票呃鳩人 於 2018-8-15 07:10 PM 發表

你依D想法, 連大媽都知OUT啦.......................
當年飯民強推時的論點

75%受訪者認為上調強積金供款不滿意

引用:
原帖由 香港股票呃鳩人 於 2018-8-15 06:54 PM 發表

調查:25%受訪者認為上調強積金供款可增滿意度
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20180813/photo/bkn-20180813135639350-0813_00842_001_01p.jpg?20180813141251

積金局擬將強積金有關入息水平及供款上限提高,建議供款上限由目前每月1,500港元,增至2,400元,即是高收入僱員每月 ...
人地問積金佬,唔系小市民🤫

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 2018-8-16 07:07 AM 發表

強積金是用作退休的,而家俾番你,你只會花光,點樣退休?

過去兩年,很多基金公司已經開始減費,有許多亦已少過2%,甚至有基金少過1%,唔好問我邊間,免得話我係基金佬(我唔係)。

基金是有使費的,如果你有買股票,該算一算買賣一單股票要多少成本,還要計算和紀錄每一個戶口的結餘等等的人力物力,當然也有提供專業服務的管理費用。

長遠投資一定有賺有蝕,淡市時希望損失最少,好市時要賺得 ...
而家生活都掹掹緊,樓都買不起,點諗退休???

我兩夫婦月入50000,係政府統計有七成港人低過我倆收入,但每個月都係儲得五千蚊,條數係咁:
西環舊樓400尺租:15k
四大長老一人二千:8k
冇飯夫婦三餐:8k
水電煤電話費:1k
車費:1k
置妝頭髮(老婆要見客):2.5k
娛樂(兩電影一演唱會):1k
醫生:0.5k
零食、汽水、生果、煮麵配料:1.5k
雜費:3k
稅(除12個月):1.5k

點解仲要比基金佬扣起五千蚊,交稅都冇咁多,正宗食人唔lur骨

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]