• 瀏覽: 7,781
  • 回覆: 53
+5
引用:
原帖由 鄉土實言者 於 2018-8-17 10:37 PM 發表

其實你知唔知大陸係新聞係冇自由架, 坊間發文如有影響國家會被屏蔽, 唔同外國新聞自由呀
拿,又當讓賽,你上百度揾吓,仲有大把網頁講緊中國製造2025喎!

http://www.baidu.com/s?ie=utf-8& ... type=1&tfflag=1

即係你段消息根本係流囉,
你龍門搬左又俾人入,搬右又俾人入

引用:
原帖由 借錢梗要還 於 2018-8-18 10:47 AM 發表

拿,又當讓賽,你上百度揾吓,仲有大把網頁講緊中國製造2025喎!

http://www.baidu.com/s?ie=utf-8&f=8&rsv_bp=1&rsv_idx=1&tn=baidu&wd=2025中国制造&rsv_pq=b02cc34a00018353&rsv_t=1912k55BcH5fX2GOSQ39 ...
首先我唔係用百度, 你唔信中央下令禁止講2025我都冇辦法, 你講咩上網睇大把人講2025啦, 先生,網上係自由言論,只要你唔係大陸範圍講咩都得. 中宣部只係規管大陸網上言論.
【內地媒體低調回應中、美貿易戰】
【「不升級、不擴大、不粗俗攻擊特朗普、不再提2025」】

網上流傳了一份北京「網管辦」向媒體下達的指令,要求各傳媒在報道中、美貿易戰時統一口徑,主要以下幾點:

1/.再次強調不再使用中國製造2025,否則追責;
2/.採訪各部門推薦的經濟專家,展示經濟持續穩定向好;
3/.要做好持久戰準備,淡化股市與貿易戰關係;
4/.不要向特朗普粗俗攻擊,不要搞成罵戰;
5/.不轉載特朗普、美政府發言人和官員的言論;
6/.劉鶴表示,貿易戰要理性冷靜......輿論要把握有度,不升級、不擴大範圍,要精準精細化打擊;

事實上,領導人過去一個星期已沒有提過2025中國製造計劃,中央媒體如人民日報、新華社的頭版新聞,也沒有了中國製造2025這個字眼。

引用:
原帖由 鄉土實言者 於 2018-8-18 11:52 AM 發表

首先我唔係用百度, 你唔信中央下令禁止講2025我都冇辦法, 你講咩上網睇大把人講2025啦, 先生,網上係自由言論,只要你唔係大陸範圍講咩都得. 中宣部只係規管大陸網上言論.

網上流傳了一份北京「網管辦」向媒體下達的指令,要求各傳媒在報道中、美貿易戰時統一口徑,主要以下幾點:

1/.再次強調不再使用中國製造2025,否則追責;
2/.採訪各部門推薦的經濟專家,展示經濟持續穩定向好;
3/.要做好持久戰準備,淡化股市與貿易戰關係;
4/.不要向特朗普粗俗攻擊,不要搞成罵戰;
5/.不轉載特朗普、美政府發言人和官員的言論;
6/.劉鶴表示,貿易戰要理性冷靜......輿論要把握有度,不升級、不擴大範圍,要精準精細化打擊;

事實上,領導人過去一個星期已沒有提過2025中國製造計劃,中央媒體如人民日報、新華社的頭版新聞,也沒有了中國製造2025這個字眼。
1) 百度係中國國內既最大搜尋器. 響百度搵到講2025中國製造既, 都係國內既網民和媒體.
何來你那不知所謂既『只要唔係國內範圍, 請咩都得』?例如呢編標題為『2025中國製造是什麼』的文,
是一個網名叫"蟲宅自媒體"既大陸博客. 佢寫既係關於中國製造2025, 又係國內人. 為乜佢編文冇被禁?

https://www.sohu.com/a/230120981_735994

呢個係國內媒體第一經濟發表關於中國製造2025的報導和評論. 第一經濟係上海廣播電視台全資機構.
而上海廣播電視台有中國政府背景. 如果政府要禁止提中國製造2025, 點解一個有中國政府背景既媒體.
會提及中國製造2025, 而且到而家都冇被消失?

https://baijiahao.baidu.com/s?id=1596983699956471905&wfr=spider&for=pc

仲有. 乜野官方話不要再提2025, 但中國政府既2025官方網頁依然健在. 又話禁止又話不提,
點解個官網仲會響度, 並冇消失?

http://www.gov.cn/zhuanti/2016/MadeinChina2025-plan/index.htm

最後, 順便代tam_n問問你. 你成日要人地有政府公報, 但自己就從來唔需要政府公報
上次話『傳美無人機二千架集體試飛,形成蜜蜂巢穴一樣』就只係得HK01既新聞.
先唔好講HK01唔係美國政府. HK01既報導都只話係『傳』, 你就已經當真.
請問美國政府既正式公報呢?唔好則則肩唔多覺呀!

引用:
原帖由 amx_011 於 2018-8-18 12:49 PM 發表

1) 百度係中國國內既最大搜尋器. 響百度搵到講2025中國製造既, 都係國內既網民和媒體.
何來你那不知所謂既『只要唔係國內範圍, 請咩都得』?例如呢編標題為『2025中國製造是什麼』的文,
是一個網名叫"蟲宅自媒體"既大陸博客. 佢寫既係關於中國製造2025, 又係國內人. 為乜佢編文冇被禁?

https://www.sohu.com/a/230120981_735994
...
中國貿易戰當頭,被視為導火線之一的「中國製造 2025」,據傳現在中國官方已下令淡化相關宣傳,但強調不會停止計畫,只是在檯面上轉趨低調。

先前中國方面在「中國製造 2025」野心勃勃的大力宣傳,反而引來的美國警惕,更是成為這次中美貿易戰的主戰場。外電報導,近來中國官方開始淡化「中國製造 2025」的宣傳。

有數據資料顯示,今年前五個月,光是中國官方媒體新華社就在新聞報導提到「中國製造 2025」數量約 140 幾次,反觀從 6 月 5 日之後,就再也沒有相關報導,更有新聞人員透露,已接獲不要使用「中國製造 2025」詞彙的指令。

有中國政府官員甚至私下透露,官方高調地宣揚這項計畫根本就是錯誤,而且反讓中國因此被盯上。儘管檯面上動作轉趨低調,不過中國內部對「中國製造 2025」的計畫執行並未改變,只是轉為在檯面下積極動作。

早在今年 4 月中,由中國官方大力推廣的宣傳紀錄片《厲害了,我的國》,突然遭中國中央宣傳部頒令全國停播。外界揣測,可能片中宣揚的種種「自主創新」成果過於高調,也印證中國官方正積極讓淡化國內新技術的宣傳,避免再度成為攻擊目標。

美國政府內部消息指出,川普預計禁止中國企業投資美國科技公司,並對並對中國技術出口設置新的限制,預料本周結束前會公布,以阻止「中國製造 2025」的發展。相關消息傳出後,不僅道瓊盤中一度大跌近 500 點。至於 A 股同樣走跌,早盤跌幅一度來到近 2%,午後上証指數窄幅震盪,截至發稿,小跌 22.75 點或 0.8%,報 2836.59 點

引用:
原帖由 amx_011 於 2018-8-18 12:49 PM 發表

...
我覺得由師兄、"借錢梗要還"師兄、鄙人的帖子和問題、某人的回覆已經清楚顯示:傳統做人態度是要求自己嚴格,對別人寬厚,但他完全相反,是雙重標準的完美示範。

至於2025的問題,他一早就應該提出根據,但被人追問後還提不出,結論已經很清楚,不必再糾纏下去。

引用:
原帖由 tam_n 於 2018-8-18 01:10 PM 發表

我覺得由師兄、"借錢梗要還"師兄、鄙人的帖子和問題、某人的回覆已經清楚顯示:傳統做人態度是要求自己嚴格,對別人寬厚,但他完全相反,是雙重標準的完美示範。

至於2025的問題,他一早就應該提出根據,但被人追問後還提不出,結論已經很清楚,不必再糾纏下去。 ...
好的, 接受師兄的意見. 我唔會再在這個話題上跟他談下去.
你既形容, 其實可以話佢是所謂律人以嚴. 律己以寬吧.
不過就算係咁都唔能夠形容佢既行為.
用"人無恥天下無敵"會更貼切. 佢既行為, 真係有返咁上下無恥先做得出.
至於2025的問題. 佢自己都未搞清楚, 未了解情況就就仆出來七.
某程度上和古時那些無知既教會, 話地球是平的一樣.
不過講再多佢都只會固執已見. 個人覺得, 佢更大情況係對人唔對事.
佢認定係敵人既人. 講既野基本上就係錯既. 呢種人其實好可悲(不過和我無關. 呵呵…)

引用:
原帖由 鄉土實言者 於 2018-8-18 11:52 AM 發表

1/.再 ...
你D邏輯都幾奇怪,你自己唔睇百度,
就代表百度上嘅 "中國製造2025"搜尋結果唔存在,
亦即是證實咗你所講的「中宣部禁令」?
你睇我唔到..你睇我唔到 ..自我感覺良好

引用:
原帖由 借錢梗要還 於 2018-8-18 03:51 PM 發表

你D邏輯都幾奇怪,你自己唔睇百度,
就代表百度上嘅 "中國製造2025"搜尋結果唔存在,
亦即是證實咗你所講的「中宣部禁令」?
你睇我唔到..你睇我唔到 ..自我感覺良好 ...
我幾時話百度搜尋冇2025呀,我係話我冇用百度,而上文已講中宣部已下達不可再提中國制造2025,你就質疑咩中央下達呀?其實好簡單大陸係新聞管制,當有問題訊息發佈大陸當局一定屏蔽,澄清等處理

引用:
原帖由 鄉土實言者 於 2018-8-18 04:55 PM 發表

我幾時話百度搜尋冇2025呀,我係話我冇用百度,而上文已講中宣部已下達不可再提中國制造2025,你就質疑咩中央下達呀?其實好簡單大陸係新聞管制,當有問題訊息發佈大陸當局一定屏蔽,澄清等處理 ...
對住智障人仕真攞命,你都識話大陸會屏蔽有問題訊息,
百度搜尋出貺大陸網頁仲係宣傳緊 2025,
即係所謂中宣部禁令根本係老作囉

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]