• 瀏覽: 3,665
  • 回覆: 38
  • 追帖: 1
快樂是一種選擇 ,有時候 ,心情好與壞
是一種自身可以選擇的事情

但我們卻往往陷入誤區
認為自己的不愉快是他人造成的

卻忘了 ,沒有人有義務討好你
就算是你最熟悉的家人 ,最親密的愛人 ,認識多年好友

你的情緒化 ,你的不開心……都是自己選擇的
我們應該好好學會認識自己的多元情緒
並給一些情緒安排一個緩衝時期 ,甚至規定時間

隨意地把自身情緒發洩出去 ,雖然很愉快也很自然
但卻深深傷害了你身旁任何關心你或是你在意的人

引用:
原帖由 流文 於 2018-7-23 08:49 AM 發表
快樂是一種選擇 ,有時候 ,心情好與壞
是一種自身可以選擇的事情

但我們卻往往陷入誤區
認為自己的不愉快是他人造成的

卻忘了 ,沒有人有義務討好你
就算是你最熟悉的家人 ,最親密的愛人 ,認識多年好友

你的情緒化 ,你的不開心……都是自己選擇的
我們應該好好學會認識自己的多元情緒
並給一些情緒安排一個緩衝時期 ,甚至規定時間

隨意地把自身情緒發洩出去 ,雖然很愉快 ...
仲記得港台有個搵有錢人做幾日窮人既節目 - 窮富翁大作戰
有條佬搵佐兩日錢夠錢開飯, 就走佐去九公泳池hea 佐半日"享受人生"
雖然節目內既人"窮"只係幾日, 唔駛諗前途
不過, 樓主都唔係要諗前途, 諗下點開心過日晨先為優先

引用:
原帖由 CNsuccessor 於 2018-7-23 12:59 AM 發表
點解人地嘅父母在有能力下會幫助自己嘅仔女,而我嘅公母則樂意睇住我死!?
當我死唔去就搵返我攞我著數,我又送金又送錢,但佢地又為包提子乾小小事就發我脾氣,我再次醒覺了不再被他們搵到我。
我好嬲呀~ ...
唔應該上網問,
應該睇醫生,
抑鬱症係香港好平常,唔理唔醫會變得嚴重。
盡快求醫。

引用:
原帖由 Barocc0122073 於 2018-7-22 12:43 PM 發表
駛仟零兩仟蚊,拎個商業牌照注策個社團...凡有遊行示威..見人隊個籌旗箱..人隊你又隊...大大聲屌柒,港共政權..把聲夠大..D水魚自然入你個錢箱...你就會高興..等下見有紅衫,大牛,,飛禽走獸入你籌散箱...你人生就會精采...執多幾劑再一人注策幾個社團包括做埋環保L...幾年後.. ...
去選埋議員。

樓主醫好個病先至係最實際.

引用:
原帖由 CNsuccessor 於 2018-7-23 12:34 AM 發表

你講嘅我大概都做晒啦!
我有大學學位,持有土木工程高級證書,考咗地產代理牌(開過兩次鋪比拍檔呃),屋宇署小型工程2級牌,液壓式吊機牌,驗窗牌,泥水中工牌,鋁窗牌,吊船牌,熟練autocad平面及立體繪圖。但係都搵唔到食,無呃你,我有病,係抑鬱病,成日比人欺負,連屋企人都欺負我呃我錢,成日比人呃,試過好多次比熟人呃錢搵笨,身邊成日有小人篤背脊,我又唔識表達自己,覺得個世界好灰,自己又無目標,又 ...
有病就去睇醫生, 睇完醫生請依時食藥, 仲要跟隨專業人員意見, 去舒緩情緒
情緒病醫唔好, 你既世界永遠都係黑暗, 畀個皇帝你做, 你都做唔來,亦唔會覺得快樂
https://news.discuss.com.hk/view ... 86&extra=page=1
小小事都開帖唱人, 可見你對人既態度有幾好, 人際關係是互動, 不是單向, 除左人善會被人欺, 衰格一樣會被人排擠

想盡辦法攞綜援啦,
1,你話冇朋友,冇情人幫忙,佢地絕對唔會借錢俾你
2,脫產,用嗮手上現金,股票賣嗮去,變一窮二白,只剩幾萬吊命
3,做路宿者幾個月,等社工搵你,到時候你請求社工幫忙申請綜援。
4,繼續做路宿者半年,估計有機會攞到綜援

引用:
原帖由 CNsuccessor 於 2018-7-22 01:59 發表
我無屋企可以依靠,無人願與我做朋友,可能曾經受過打擊患上抑鬱影響咗交際,現在和同屋租住個單位每月租金6仟幾仲未計水電,最近失業,搵咗份兼職做,但只夠我交租和食飯,根本無多餘錢可剩,心好灰,想死,所以死之前入黎問下我可以點做。。。 ...
相信你心中一定非常困苦,才會如此寫下你的心聲!雖然,我並未完全了解你,但我明白置身痛苦中是怎樣一回事。有些人在困苦之中,會選擇放棄自己,不知道你是否也有這自殺的念頭?

無論你是否想過放棄自己,我也希望你不要將困擾藏在心裡。因為人就好像氣球一樣,若積存的鬱結和壓力太多,便會有爆發的一天。你不如停一停,到以下的網址了解我們的服務:
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25309670&extra=page=1
,那裡有一些與自殺有關的人與事,你可以隨心看看。你更可以進入網站內的『真心話室』(星期一至日,下午8時至凌晨1時)即時與我們的義工在網上交談,尋找一些精神上的支持,或是疏導一下自己的負面情緒。或致電我們24小時電話熱線2389-2222,與我們的義工傾訴。我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!

《自殺.自療.互助舍》

你不需要在這裡回覆我,因這戶口是我們義工共用的,但期望在聊天室可以見到你,與你傾談。

引用:
原帖由 CNsuccessor 於 2018-7-22 01:59 AM 發表
我無屋企可以依靠,無人願與我做朋友,可能曾經受過打擊患上抑鬱影響咗交際,現在和同屋租住個單位每月租金6仟幾仲未計水電,最近失業,搵咗份兼職做,但只夠我交租和食飯,根本無多餘錢可剩,心好灰,想死,所以死之前入黎問下我可以點做。。。 ...
加入法輪功,李大教主會員過億人, 每一名會員收100美元, 年收100百億美元, 只要日唱夜唱中共的衰野, 月入十萬以上不是夢! 加油!!!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]