• 瀏覽: 4,085
  • 回覆: 54
引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-7-20 02:05 AM 發表

咪係囉!

香港人點解要走?
咁中共又點解要走呢?

引用:
原帖由 chansum88 於 2018-7-20 06:29 AM 發表

漢奸走狗洋奴,氓滅人性的蓄生!
佢係喺美國出世㗎…

引用:
原帖由 thank-777 於 2018-7-20 07:13 AM 發表

香港最叻就屈中共是清朝

卻沒一個了解中共, 民國, 清朝史實
好好老實咁講,對於近代中國歷史,又有幾多個真係明白?就算愛國朋友,都只係流於表面。

其實,好多人唔明白,清之敗,又係一個劣幣驅逐良幣嘅例子,其實一切嘅關鍵就在於英國嘅工業革命同資本主義;當然,香港大多數走在世界包尾嘅生物,緊係仍然認為呢兩樣野好正,但事實上,西方已經不斷唔妥呢兩樣野,唔少人更講資本主義已經到咗尾聲,其實,反中討厭中國,問題之一亦係因為呢兩樣野。

而今日社會種種嘅問題,根本都係由呢兩樣野衍生出呢。

當然,反中根本無腦,又無世界觀,文明嘅人自然好易被野蠻嘅人毀滅,希臘唔係被波斯打到PK?

其實中國嘅近代,如果有智慧,就會明白只係一個易經上嘅循環,由高往下,再由下而上,只不過所以呢種調整都一定有d時間,但香港人因為只有聰明而無智慧,所以一切只著重快同埋眼前。

反中成日以為,唔反中就一定要love老毛,其實我不知幾討厭佢,不過,如果真係從宏觀睇,其實老蕭都講過嘅,就係佢令到中國人擺脫咗舊思維,我唔講好定唔好,只係講呢個影響:就係造就咗有今日成就嘅一個原素。

既然我講過易經,再加上中國歷史嘅參考,所以我絕對睇到中國將會再領導世界嘅情況出現,當然,細路女鍾意偶像嘅心態我絕對明白,因為鍾意哥哥,就係咁喪鬧校長,總之佢就咩都唔好,咁點解唔鬧其他呢?因為威脅唔到哥哥law.

所以,點解反中人呢家係咁鬧習近平,因為無咗佢,中國就一定可以輸俾美國,繼而成為美國嘅奴才,試問何以不湧躍?

再來一次鄭成功後人歸順龍主

引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2018-7-20 09:07 AM 發表

好好老實咁講,對於近代中國歷史,又有幾多個真係明白?就算愛國朋友,都只係流於表面。

其實,好多人唔明白,清之敗,又係一個劣幣驅逐良幣嘅例子,其實一切嘅關鍵就在於英國嘅工業革命同資本主義;當然,香港大多數走在世界包尾嘅生物,緊係仍然認為呢兩樣野好正,但事實上,西方已經不斷唔妥呢兩樣野,唔少人更講資本主義已經到咗尾聲,其實,反中討厭中國,問題之一亦係因為呢兩樣野。

而今日社會種種嘅 ...

香港很多讀書的, 就只是被政棍及教棍影響, 人家說自己是孫中山就是, 說中共是清朝就是, 說明朝沒言論自由特務多就是, 對民國就避而不談, 一句國父孫中山就算鳩數

事實就是民國有言論自由, 不是清朝, 又如何??

三十幾年糧水及國土和平也搞不好

明朝, 清朝, 共和國, 都遠比垃圾民國有成就, 國土穩定, 民生上升, 沒言論自由才是大於一切

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2018-7-20 07:15 AM 發表

咁中共又點解要走呢?
跟隨馬、恩、列、斯呢啲西人,唔係去人地果度跟咩?

引用:
原帖由 keuto 於 2018-7-20 03:08 AM 發表

係香港既黃絲,洋奴,漢奸要走
而家只有中共跟隨馬恩列斯呢啲西人,為令「中國成為歷史名詞」努力!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-7-20 12:36 PM 發表

跟隨馬、恩、列、斯呢啲西人,唔係去人地果度跟咩?
你算漏了最重要的 毛、鄧、習,所以你都係離開香港啦!

游清源衰到要揾打手推點擊率,低莊!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]