• 瀏覽: 1,146
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
+2
本人有一次時運低,係跑馬地見到綠燈就右轉,原來不准右轉,受過特別訓練的呀Sir隨即出現,抄牌,無情講,最感動係他苦口婆心的教導,曰:違例駕駛,會造成交通意外,是極不負責任行為,真令我感激流涕。

近年警方高調地打擊違例泊車,非法過馬路,深受市民讚賞,已成為他們的德政,各分區彷似在進行抄牌大比拼般。

今日中午路過跑馬地,見到呀Sir抄牌,鐵馬放路中,但抄牌火晒,呀Sir好嘢 !

交通警係值得尊敬既,好天曬落雨淋,有乜事第一時間黎現場幫手,相當敬業
抯車時衰左都抵抄,鬼叫自己衰先咩

引用:
原帖由 socialwong 於 2018-7-12 01:46 PM 發表
交通警係值得尊敬既,好天曬落雨淋,有乜事第一時間黎現場幫手,相當敬業
泊隻鉄馬係路中間,影響交通,執法人員,知法犯法,都要專敬?

因乜解究會從英雄感作猜想?
引用:
原帖由 wasana 於 13/7/2018 11:49 發表

英雄感驅使你咁講?

交通警員將鐵馬停置路面處理公務等於犯法?

還有,是尊敬,不是專敬.
引用:
原帖由 水底綠色採購 於 13/7/2018 13:56 發表

泊隻鉄馬係路中間,影響交通,執法人員,知法犯法,都要專敬?

引用:
原帖由 socialwong 於 2018-7-12 01:46 PM 發表
請問咩叫黎現埸,抯車?

引用:
原帖由 socialwong 於 2018-7-13 02:00 PM 發表
交通警員將鐵馬停置路面處理公務等於犯法?

還有,是尊敬,不是專敬.

任何警務人員,處理公務,包括緊急任務,在切實可行情況下,也應遵守法例,避免對公眾造成滋擾。有法庭案例,警務人員執行緊急職務時撞死人而被判入獄。
在現場所見,鉄馬可以泊於路邊,佢唔泊,令車輛經過時構成危險。
無問題?服了

警察,你哋無做錯,但有改善的必要。

人地都係做野姐

做嘢還做嘢,條路咁闊,佢泊路邊唔得嘅。泊正路中,兩邊過都危險。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]