• 瀏覽: 51,221
  • 回覆: 665
  • 追帖: 4
+16
引用:
原帖由 rambotam2008 於 2018-7-23 12:43 PM 發表

所以你講都知道物資嘅重要啦 你講東南亞有形成擴產 點運過嚟中國內陸 糧食送運都有問題 件講送礦產 送軍備 呢個問題日本一早已經知 所以話要三個月之內打贏中國 但事實上 除咗頭三個月勢如破竹 除咗頭三個月勢如破竹 慢慢變成奶佢 慢慢變成拉鋸戰 由上風慢慢變落下風 跟住祖國出現俾人入侵的危機 心急起上嚟 就偷襲珍珠港 係絕對順理成章 就算你係日本人 都唔可能否認我哋講呢啲事實 就算冇美國兩個原子 ...
但如果美國唔理,任由日本侵華,
人地物資未缺前,中國人先餓死。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-7-23 12:50 PM 發表

但如果美國唔理,任由日本侵華,
人地物資未缺前,中國人先餓死。
閣下應該係日本人 平心而論 若果佢嘅目的係中國 而唔係大東亞共榮圈 呢一場將難打好多 但係你認為有冇可能韓國 越南馬來西亞呢啲容易打嘅地方 佢會唔打 若果你咁講佢一開始 已經壞咗個頭最終之後失敗收場

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2018-7-23 12:55 PM 發表

閣下應該係日本人 平心而論 若果佢嘅目的係中國 而唔係大東亞共榮圈 呢一場將難打好多 但係你認為有冇可能韓國 越南馬來西亞呢啲容易打嘅地方 佢會唔打 若果你咁講佢一開始 已經壞咗個頭最終之後失敗收場 ...
因為佢仍然可以由你講的地方攞物資,
果啲地方當時多數尚為殖民地,
韓國係日本領土,泰國之前講係軸心國。
而其他地方,佢哋宗主國睇美國頭。

所以如果無美國幫拖,中國必亡!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-7-23 08:46 PM 發表

因為佢仍然可以由你講的地方攞物資,
果啲地方當時多數尚為殖民地,
韓國係日本領土,泰國之前講係軸心國。
而其他地方,佢哋宗主國睇美國頭。

所以如果無美國幫拖,中國必亡! ...
日本人 我唔係話你冇物資 我係話你冇辦法將物資進入戰區 未入戰區 遊擊隊已經開始諗緊點樣搞你 冇美國幫忙 蘇聯將會聯同中國 前後夾擊日本 日本北方四島將淪陷 本土亦有蘇聯軍進入 而在中國的日軍 聽到這消息 相信已無心作戰 仲有冇可能離開中國 呢個都係問題 日本人應該多謝美國 落咗兩粒原子彈 立刻投降 保持天王  蘇聯冇藉口進入日本 如果唔係 可能係東京大屠殺 日本人自己都知 三個月內滅不到中國 一打長久戰 自己就難以抽身 而閣下仍然認為  打長久戰中國會敗 就係一貫日本人嘅思維 再打多一兩年 日本必定亡國

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2018-7-23 09:18 PM 發表

日本人 我唔係話你冇物資 我係話你冇辦法將物資進入戰區 未入戰區 遊擊隊已經開始諗緊點樣搞你 冇美國幫忙 蘇聯將會聯同中國 前後夾擊日本 日本北方四島將淪陷 本土亦有蘇聯軍進入 而在中國的日軍 聽到這消息 相信已無心作戰 仲有冇可能離開中國 呢個都係問題 日本人應該多謝美國 落咗兩粒原子彈 立刻投降 保持天王  蘇聯冇藉口進入日本 如果唔係 可能係東京大屠殺 日本人自己都知 三個月內滅不到中 ...
遊擊隊?
炸到幾多?
當時淪陷區內中國鐵路有幾多條唔通?

至於其他,咪答左你。
蘇聯要到1944年先有暇東顧(部分原因都係因為美國同佢夾擊德國)
而39年中國精華區已經基本上淪陷,
中國捱唔到44年咁耐。

咁你真係要睇睇 日本有能力贏嘅 浸會八年都贏到中國啦 遊擊隊炸補給 深入內陸嘅日本軍 你知唔知有幾多 一百萬 一百萬嘅物資 要點樣運行 你唔好傻啦 食完今餐 下一餐都唔知有冇得食 中國唔同 總之未淪陷嘅地方 有生產力嘅 都一定先供給前線 淨係呢一樣日本已經輸曬 我都係咁講 打多一兩年  美國唔落原子彈 日本必定亡國

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]