• 瀏覽: 17,750
  • 回覆: 112
+3
日本電腦斗不過美國及台灣

引用:
原帖由 Hung196108 於 2018-6-10 01:09 PM 發表
皆因使用的「操作系統」太廢!
用開 WIN XP 發現 WIN 7, 8, 9, 10,好多使用中的軟件係用唔番,即使是出操作系統公司所出的OFFICE軟件,都一樣常出錯誤。即使新機規格好左,但實際速度慢左,錯誤多左。還會搵自己笨換機嗎?
索性轉會啦! ...
XP出左差唔多20年...停止更新都有10年...軟件用唔番唔出奇...
android新update都未必用到幾年前既app...
舊機用舊office vs 新機用新office...我唔覺得慢左,可能速度差唔多,但開多幾個軟件新機暢順d
如果換埋個ssd舊機冇可能快過新

引用:
原帖由 kchaha 於 2018-6-10 04:06 PM 發表

XP出左差唔多20年...停止更新都有10年...軟件用唔番唔出奇...
android新update都未必用到幾年前既app...
舊機用舊office vs 新機用新office...我唔覺得慢左,可能速度差唔多,但開多幾個軟件新機暢順d
如果換埋個ssd舊機冇可能快過新 ...
新機用 i5 CPU,12GB RAM,64-bit Win 7 反應慢過舊機 core 2 duo,4G RAM,32-bit Win 7。
可能新機CPU唔夠快,唔夠RAM,未換SSD?
最頭痛是舊機做落用落的檔案例如EXCEL檔案,新機開會彈出ERROR話唔夠MEMORY。
暈!

引用:
原帖由 男E 於 2018-6-9 05:53 PM 發表
SONY 初初做電腦時就係威係勢, 什麼Memory Stick, 1394..............

過了咁耐日子, 一切如平常 8384993
嗰時用咗千幾蚊買條Ms,而家變做垃圾。
嗰時買咗1394卡,齋for sony,而家變做垃圾。

引用:
原帖由 kcaaa 於 2018-6-10 03:46 PM 發表
日本電腦斗不過美國及台灣
你不如Google吓 索尼電視 撳新聞 睇晒之後先講呢番說話啦

引用:
原帖由 caihk 於 2018-6-10 10:43 AM 發表

新高登好似轉做戲院 。。。
一個時代結束

引用:
原帖由 aizitou 於 2018-6-10 11:44 AM 發表

折疊大屏手機會替代電腦
好難預測. 不過我估office遲早用手機接連立體投射或大觸控mon代替電腦PC,唯一要解決係軟體包括ms windows 同 ms office 等兼容問題。

引用:
原帖由 UndergroundMud 於 2018-6-10 09:40 PM 發表

好難預測. 不過我估office遲早用手機接連立體投射或大觸控mon代替電腦PC,唯一要解決係軟體包括ms windows 同 ms office 等兼容問題。
全部用微信做生意, paperless

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]