• 瀏覽: 1,272
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
我是九龍東選民,因不熟政治,有以下問題!
1)知道民建聯是所謂建制派,但其他的不太了解,想問那些是泛民派,那些是建制派?如果是泛民派支持者,應投那個??如果是建制派支持者,應投那個??因候選人太多,太混亂了!
2)所謂”配票”是什麼意思?會影響到選舉結果嗎?
3)另外,有些人口說支持1號,但投票就投給2號,可以嗎??有誰會知道?(以我所知,投票應該是保密的,不是嗎?)

請指教!!

2016立法會選舉討論

大家見到喇,單單一個候選人都有咁多人去批評,
唔知邊個係人定鬼,況且候選人都有成咁多,
真係睇到頭都暈。
所以,行兩黨制啦!
兩黨制就係趕鬼同斬妖除魔嘅靈符
兩黨制可以慳番好多浪費咗嘅時間,唔需要再有無謂的爭抝和鬥爭,將分岔路變成大直路,去衝殺共產黨。

https://mycircle.hk/circle/3942/

引用:
原帖由 葉問前傳 於 2016-8-31 11:10 AM 發表
1)知道民建聯是所謂建制派,但其他的不太了解,想問那些是泛民派,那些是建制派?如果是泛民派支持者,應投那個??如果是建制派支持者,應投那個??因候選人太多,太混 ...
絕不投俾公民黨!

當年就係公民黨班pk幫雙非鼻祖莊豐源父母告鳩香港入境署, 搞出單雙非居港權,已經引咗90萬單雙非盲流移民湧入香港,公民政黨及泛民跟手又立會拉布及司法覆核,阻止政府開地建屋建新市鎮去容納因單雙非居港權而來既暴增人口,就係公民黨用單雙非居港權及司法覆核去引爆香港住屋需求,推爆香港樓價及公屋輪候,公民黨反而厚面皮指摘香港政府管治不力,其實公民黨就係香港社會問題既為禍人!

仲有,公民政黨亦幫28萬菲印女傭打官師,去搶奪入藉居港權,佢地用行動三番四次不斷出賣香港人,呢個就係公民黨口中日講夜講既社會公義,公義體現在幫外人奄鳩香港人!

自己鍾意邊個投邊個 5洗理咁多

引用:
原帖由 葉問前傳 於 2016-8-31 11:10 AM 發表
1)知道民建聯是所謂建制派,但其他的不太了解,想問那些是泛民派,那些是建制派?如果是泛民派支持者,應投那個??如果是建制派支持者,應投那個??因候選人太多,太混 ...
1)九東 民建聯 工聯會 謝偉俊 高達斌 呢啲咪 建制 保皇 幫有錢佬 姐係共產黨派出來支持香港政府。其他都係以幫基層為主。

民建聯、工聯會、謝偉俊同高達斌都係想香港好,其他候選人做啲嘢係想香港死,香港亂,就係咁簡單

引用:
原帖由 krolik 於 2016-8-31 12:08 PM 發表
民建聯、工聯會、謝偉俊同高達斌都係想香港好,其他候選人做啲嘢係想香港死,香港亂,就係咁簡單
言下之意 有錢人 同共產黨 想香港好。支持窮人個班想香港亂?    但班有錢佬想繼續賺到盡喎 唔想窮人咁多保障,咁香港先會好?諗真啲 窮人條命又真係唔值錢  要咁多褔利 保障其實無咩用 早啲死 仲環保。

引用:
原帖由 thesun 於 2016-8-31 12:18 PM 發表

言下之意 有錢人 同共產黨 想香港好。支持窮人個班想香港亂?    但班有錢佬想繼續賺到盡喎 唔想窮人咁多保障,咁香港先會好?諗真啲 窮人條命又真係唔值錢  要咁多褔利 保障其實無咩用 早啲死 仲環保。 ...
犯民同地產黨玩埋一齊,黃黑地產黨合流,是係幫有錢佬

投票俾泛民,等於搬起石頭擲自己的腳。

那麼其他是建制還是泛民???
1.黃國健、周聯僑、簡銘東、郭宏興 (工聯會)建制2.胡穗珊、趙仕信 (工黨)
3.高達斌 (愛港之聲)建制
4.譚香文 (前綫)
5.謝偉俊建制
6.柯創盛、黎榮浩、張琪騰 (民建聯)建制
7.胡志偉、莫建成、鄭景陽、胡志健 (民主黨)
8.呂永基
9.譚文豪、梁家傑 (公民黨)
10.黃洋達 (熱血公民)泛民11.陳澤滔 (東九龍社區關注組)
12.譚得志 (人民力量)泛民

引用:
原帖由 Psyco 於 2016-8-31 11:59 AM 發表

絕不投俾公民黨!

當年就係公民黨班pk幫雙非鼻祖莊豐源父母告鳩香港入境署, 搞出單雙非居港權,已經引咗90萬單雙非盲流移民湧入香港,公民政黨及泛民跟手又立會拉布及司法覆核,阻止政府開地建屋建新市鎮去 ...
公民黨係香港既癌細胞

引用:
原帖由 jvr^_^ 於 2016-8-31 01:49 PM 發表

公民黨係香港既癌細胞
其實公民黨咁做的確係駛港人利益受損。但呢個就係法治精神 所謂法律面前 人人平等 係無分膚色 國界 種族 語言。中國人一日唔識尊重法治 一日都唔會進步。

[ 本帖最後由 thesun 於 2016-8-31 06:04 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 thesun 於 2016-8-31 06:02 PM 發表

其實公民黨咁做的確係駛港人利益受損。但呢個就係法治精神 所謂法律面前 人人平等 係無分膚色 國界 種族 語言。中國人一日唔識尊重法治 一日都唔會進步。
問題只在於公民黨律師曲解條文及歪曲法律邏輯,一個國際公約可以凌駕一國主權法之上嗎?

你究竟曉唔曉當年公民黨用咩理由剝奪香港入境署對雙非鼻祖既明文審批權? 公民黨就係用國際人權公約去剝奪香港對單雙非既審批權(國籍法就係主權法既一部分),打比喻,一個來自哥倫比亞非法移民能否用國際人權公約去剝奪美國政府移民局對該非法移民既審批權? 國際人權法當然唔可以凌駕美國自己既國藉法, 哥倫比亞人能否入藉美國,就等於大陸單雙非能否入藉香港一樣,根本唔係人權事件,而且國際公約放諸所有國家不論咩政治制度亦不能侵犯該國主權 (國籍法),呢個係法理最基礎邏輯,為咩事公民黨律師(李志喜)會用人權公約去瓦解香港主權法下既國藉法既保護罩?? 呢個噤歪曲法律基本邏輯既曲解行為,居然俾當時既法官 李國能(李志喜堂兄)所接受!

你係咪要話美國拒絕哥倫比亞非法移民用人權理由強行入籍美國,等於證明美國法治精神有問題?  如果美國拒絕非法移民用人權理由強行入籍係美國人自身合理權利,何解我地香港拒絕俾公民政黨棟鳩單雙非居港權係錯?  你答!

單雙非居港權建基於公民黨律師跟法官狼狽為奸去曲解法理邏輯,要用到歪曲法理邏輯去幫雙非鼻祖莊豐源打官司噤仆街,你已可引證香港基本法上既國藉法條文無漏洞,公民黨面對該條文無從入手,所以才要肉酸到去歪曲法理既基礎邏輯: 用人權公約去打香港主權法下既國籍法!   既然條文無漏洞,公民黨及法官擺明用曲解去棟鳩香港人,你改咗基本法條文佢地就唔會再次曲解? 你寫咩都無用,因為問題在於公民黨立心不良而法官又極力配合,香港就係噤仆硬街!

公民黨律師團出庭律師李志喜

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]