• 瀏覽: 1,773
  • 回覆: 25
引用:
原帖由 paploo 於 2016-2-19 22:25 發表

恐怕係葉老人家睇唔慣啲徒子徒孫行徑,要番出嚟,所以危險啩?
戴住有色眼鏡,睇乜都系一種色。可憐!

引用:
原帖由 mr__chan 於 2016-2-19 10:12 PM 發表
日本都有簡體漢字,又唔俾人寫咩?

我幾時話唔俾?問下神兄平時唔寫殘體做乜無端端寫殘體都唔得?

引用:
原帖由 神經箭 於 2016-2-19 10:34 PM 發表

而家全世界都用正體。港澳台睇下撐得幾耐。
夠全世界用美文啦,又唔見英文比取代。

箭兄首詞才是精粹
是極品的二次創作

引用:
原帖由 caledis 於 2016-2-20 12:42 PM 發表

我幾時話唔俾?問下神兄平時唔寫殘體做乜無端端寫殘體都唔得?
你做乜對號入坐??

神兄一向都有寫簡體
你唔係第一日來啦

肇慶有北伐記念館,門口大操場就係葉挺獨立團誓師北伐之處

最初,中共打算係建制內發展(初期領導人都係書生),原本唔打算楂槍;不過受蘇俄武裝革命影響,以及眼見國民黨無自己既兵難成大事,所以培養一團士兵涉足軍事

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2016-2-20 14:10 發表
肇慶有北伐記念館,門口大操場就係葉挺獨立團誓師北伐之處

最初,中共打算係建制內發展(初期領導人都係書生),原本唔打算楂槍;不過受蘇俄武裝革命影響,以及眼見國民黨無自己既兵難成大事,所以培養一團士兵涉足 ...
孫中山最大成就是黃埔軍校。

千古奇冤
江南一葉

引用:
原帖由 caledis 於 2016-2-20 12:43 發表
英文係唔少國家都略有變化

引用:
原帖由 caledis 於 2016-2-20 12:43 發表

現今哩個世界,偏偏美文比英文更流行,簡體比繁體更通行,普通話比國語更普遍,語文同貨幣一樣,邊個國力強就用邊個,所以簡體先係世界性正體中文字

利申:我始終用慣及喜用繁體

引用:
原帖由 skymachine 於 2016-2-20 21:59 發表

現今哩個世界,偏偏美文比英文更流行,簡體比繁體更通行,普通話比國語更普遍,語文同貨幣一樣,邊個國力強就用邊個,所以簡體先係世界性正體中文字

利申:我始終用慣及喜用繁體

http://i.discuss.com.hk/d ...
其實遊客作用最大;

五十年代二戰結束,歐亞各國百廢待舉,只有美國人有錢旅遊,所以全世界講英文。

八十年代日本崛起,英文下面,日本亦佔一席位。

九十年代韓國開始發功,大陸韓文多過日文。

二千年國際上看到韓文了。

最近……

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]