• 瀏覽: 1,246
  • 回覆: 14
朋友在微信鋪上一篇文章;

《北京人和上海人為何互相瞧不起》笨鳥文擇,選自《名城記憶》

一個國家,接受相同教育,雙方沒有利益衝突、更沒有人“挑弄”。但兩地的“互相瞧不起”,是古已有之,於今未見改善。

文章寫得十分好;把兩地南轅北轍的人文文化、價值觀等刻畫入微,趣味盎然!

讀後心想,何不狗尾續貂,寫篇攔在我們面前的“中港矛盾”呢?

香港人,大部份由廣東人組成,廣東人特質是“隨和”,處事馬馬虎虎,做人得過且過。一般不會瞧得起人,也不會瞧不起人。移居香港之後,特質大至保留。可是,這個邉陲小鎮的廣東人,憑著英國佔領的庇蔭,接受西方文明薰陶,發展成一種特有的香港文化。更重要的是
;百多年來,竟然避開沒完沒了的國難漩渦,更乘著中共三十年泛政治之亂,一躍而成為中華明珠、人世天堂。

回歸以前,兩地生活條件差距頗大,大陸人很羨慕香港人,因為富有、慷慨、文雅、有水平、高效率,事實上香港管理在大陸,的而且確是讓人最有信心的……

香港人看大陸人,覺得部份有點“土”之外,主要還是接受的。同時看到國家蒸蒸日上、在各個領域上不斷有所突破。除了政制,香港人大至上對國家是認同的。

回歸,這個一度曾經令港人憂疑的日子,想像中的“事件”並無出現,罵中共的照罵不誤。可惜一場亞洲金融風暴吹破了“香港神話”。與美元掛鉤扯高了港匯、加上“沙士”,使香港賴以為生的服務業雪上加霜,連鎖反應之下,百業蕭條,港人初嚐通縮之苦。“負資產”成為當時最惡毒的罵人用語。

敵不過“大衰退”,在“大陸難民湧港”的陰影還未完全消除的時候,香港打開大門,迎入陸客。說也奇怪;心目中的窮親戚,不但沒有賴著不走,反而出乎意外地,逐步救活了香港經濟。

所以說;做成中港矛盾的不是文化、不是經濟,而是政治。

一直以來,美國要壓制中國崛起,憑的是“六四”,也只有“六四”才能達到“以華制華”的目的。所謂外部勢力;就是盤踞在香港的反華集圑,包括國內外的民運人士和在大陸的失勢體系。他們利用種種媒體,不斷地在香港製造中港矛盾。

向大陸輸入“六四”刊物當然並非始於今天。但習大大對於這些“敗類”不再容忍了。窮追猛打之下,自然惹起一陣子的火上加油。

西方媒體開聲了!

噪音撼巨龍
來勢興沖沖
樹大招風雨
巋然看勁松

引用:
原帖由 dmcgory 於 2016-1-22 10:13 PM 發表
?oh=a7490136c6897e1cc6fe3a361c77cf8d&oe=57378FC0
明明是一件反政府份子,洋奴K娣唔識字,將反政府叫維權。

引用:
原帖由 dmcgory 於 2016-1-22 10:13 PM 發表
?oh=a7490136c6897e1cc6fe3a361c77cf8d&oe=57378FC0
挑,當中國出嚟做d嘢,你班撲街就話中國“鴨霸”。
唔知點撚解最近大部分國際大報章都話中國“擴張,欺凌弱小”,
系d衹會睇毒果,大紀元,"臺獨"報紙嘅法輪功傻西,臺灣綠毛龜,黃絲腦殘先至以爲中國對外乜都唔做....

附件

mobile_1.jpg(114.95 KB)

mobile_2.jpg(123.11 KB)

mobile_3.jpg(127.72 KB)

mobile_4.jpg(129.75 KB)

mobile_5.jpg(116.46 KB)

附件

mobile_1.jpg(106.22 KB)

mobile_2.jpg(98.02 KB)

mobile_3.jpg(134.47 KB)

mobile_4.jpg(117.73 KB)

mobile_5.jpg(159.01 KB)

mobile_6.jpg(180.63 KB)

mobile_7.jpg(143.33 KB)

好奇一問,
邊間香土的版規係同一單新聞, 只可以開一個post, 即係擔櫈仔, 霸頭位, 霸咗頭位之後其他人就唔可以再開同一標題.

我係街見唔少人玩香討,呢度希望唔好俾班廢青搞壞

引用:
原帖由 mr__chan 於 2016-1-23 00:44 發表
我係街見唔少人玩香討,呢度希望唔好俾班廢青搞壞

香討只是平台,搞活搞死,全在網民。

矛盾係社會發展本身

引用:
原帖由 長春二子 於 2016-1-23 00:25 發表
好奇一問,
邊間香土的版規係同一單新聞, 只可以開一個post, 即係擔櫈仔, 霸頭位, 霸咗頭位之後其他人就唔可以再開同一標題.
好似唔系喎,見到唔少意思一樣標題,只系用唔同既講法。

呢個問題唔單止係政治因素,仲有好多其他因素................其實香港人同大陸人一樣係咁仆街,話唔係同一種出真係冇信人

香港人:

- 90年代初大陸開放改革略見成效,尤其係深圳,可以話係當中既表表者,香港人就成堆烏蠅咁返大陸玩,真係好似怕執輸行頭慘過敗家,尤以羅湖一帶居多,當然亦係經濟上有貢獻,但同時亦推高當地物價.............而家就話大陸人黎搶高物價等等

- 90-97年開始,香港人因為怕回歸後香港會變成大陸一樣,所以紛紛移民,有D為左未出世既細路拎到老美既綠咭,真係無所不用其極,呃加拿大既海關話自己有大肚,然後經加拿大入境美國............呢樣野同衝關既雙非一模一樣

- 水貨問題其實存在左好多年,由上世紀7X年時都已經有,當時大陸物資缺乏但大陸海關又查得嚴,所以有D香港人會著四五條底橫係面褲內過關返大陸俾親友,但大陸開放改革後冇查得咁嚴,由其實90年代開始,水貨既發展就越黎越多元化,由食物到日用品再到高檔貨品都有

- 炒風係香港存在左好耐,俾香港人覺得有利可圖既【投資】,真係幾難可以逃得過香港人既魔掌,繼炒股炒樓,到後黎既炒郵票炒錢幣,再到近期既炒手機

- 我十幾年前時去泰國旅行,臨上機前係機場餐廳食飯,見到有一家三口既香港人,兩公婆都係30幾歲左右,入到去坐低就好冇禮貌咁叫個侍應過去,然後問收唔收信用咭,個侍應話唔收,跟住就發爛渣大大聲聲咁鬧話咁大間野都唔收信用咭等等,鬧完後就拍下屎忽走人

大陸人:

- 大陸經濟未起飛前,年年乜災物災,香港人就年年幾千萬至上億咁捐返去,但好奇怪地大陸人從來冇感恩過

- 而家大陸經濟起飛左D人有錢,去到香港甚至其他地方就好似以為自己大晒咁,一唔順意就大大聲聲咁嘈要擺著數,仲要開口埋口話唔係我地大陸你地死左幾多年啦等等既說話

- 去得其他地方就應入鄉隨俗,但大陸好多人係唔識呢樣野,仲以為係大陸咁老馮要打尖,我知大陸好少公交車站有鐵碼呢樣方便排隊既設施,但睇到香港人係香港巴士站排隊佢地都好似鬼HUM眼咁架喎

- 講起走水貨,自有左自由行後,多左班大陸既水貨客,原本唔著蹟既水貨問題就出現啦,俾大陸人睇中既野真係可以寸草不生,佢地唔會手下留情,總之就狂風掃落葉,大小通吃,而大陸十幾億人,香港只係幾百萬人,D公司做forecast都係以香港既人口去做,所以根本供不應求,甚至香港人連某D基本既民生用品都買唔到

- 我識得D新移民,係大陸有車有樓收租,但黎到香港第一件事呢,就係申請綜援,跟住平時就長住大陸,係買野或睇醫生就黎香港

- 大陸人為左自己仔女得到香港戶籍同享受到香港既福利,不惜以各種形式衝關到香港衝入急症室生仔

階級矛盾--無產階級vs資本階級

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]