• 瀏覽: 3,429
  • 回覆: 25
引用:
原帖由 小李飛刀李尋歡 於 2010-5-21 14:29 發表

咁大陸又參與韓戰
幾多年前的事?當大陸參與韓戰時,大陸仍是行共產主義,唔好同我講現在大陸一樣是行共產主義。

引用:
原帖由 aphroditehk 於 2010-5-21 12:15 PM 發表
其實係觀點角度問題.
邊個綜合國力勁,邊個軍力勁,就係邊個話事~

其實你話中國同美國搞到南北韓不能統一,其實仲有俄國,仲有西人國家,
唔係淨係中國同美國搞成緊樣.

而且,唔係淨係美國令到南北韓不能統一,
美 ...
十分認同!!!
國與國之間!!!邊個拳頭大就邊個話事!!
人與人之間!!!邊個有錢就邊個係正義!!

南韓政府當時是偽政府,是日本統治期間遺留下來的政府。(等同于中國的汪精衛政府)
北韓政府當時是抗日力量組成的。
南韓就是個不合法政府,理應被北韓清算。
美國卻不顧這個,只想消滅共產國家。
十足無賴,流氓

引用:
原帖由 hayggg 於 2010-5-21 05:36 PM 發表
南韓政府當時是偽政府,是日本統治期間遺留下來的政府。(等同于中國的汪精衛政府)
北韓政府當時是抗日力量組成的。
南韓就是個不合法政府,理應被北韓清算。
美國卻不顧這個,只想消滅共產國家。
十足無賴,流 ...
又講合法性,咁中共都唔算合法

國民黨先係正統,咁我地應維護中華民國囉.....

引用:
原帖由 小李飛刀李尋歡 於 2010-5-21 02:14 PM 發表

小心板主ban庶,你犯左挑釁會員罪,而且咁多粗口
芒果,違 夫見 會員,你一定做先過佢

引用:
原帖由 ikilluso 於 2010-5-21 05:42 PM 發表

芒果,違 夫見 會員,你一定做先過佢
唔緊要,經過我無數捨生取義,你唔見呢度好多有良知既人都被我引發左咩???以前呢區and史區冇咁熱鬧

引用:
原帖由 小李飛刀李尋歡 於 2010-5-21 11:53 AM 發表
真心討論,咪誤會

中國積極支持北韓,消極幫助韓國統一  (例如參加韓戰)

簡直造成了對大韓民族既大災難,大阻石

大家成日話美軍如何殘暴不仁,殺害伊拉克民,但,中國所作所為,都唔見得光明正大喎

我帶出既p ...
中國幫助韓國統一?
如果讓北韓統一南韓,我想大部分南韓人寧願不統一。
人是很現實的,甚麼民族大義? 如果扯到損害自己的生活質素就冇得傾

呢到遲早就係比呢日日開新ACC 出膠POST的人 搞到無人再來

引用:
原帖由 UC_0080 於 2010-5-21 06:32 PM 發表

中國幫助韓國統一?
如果讓北韓統一南韓,我想大部分南韓人寧願不統一。
人是很現實的,甚麼民族大義? 如果扯到損害自己的生活質素就冇得傾
講來講去,都係資本主義和共產主義之戰鬥,資本主義和共產主義都係 西方人發明的,偏偏這裡發言的人偏幫另一方,而批鬥另一方.冇眼看.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]