• 瀏覽: 2,856
  • 回覆: 58
引用:
原帖由 fan92209521 於 2009-9-22 06:01 PM 發表

要反應快就難

還要AI腦袋快就更難
  我記得個機械人係 ai o黎架~

單打獨鬥就話講反應~
開槍, 刺殺, 伏擊就唔使...

引用:
原帖由 BeastHeart 於 2009-9-22 06:15 PM 發表

我記得個機械人係 ai o黎架~

單打獨鬥就話講反應~
開槍, 刺殺, 伏擊就唔使...
如反應比坦克慢不如用坦克

為什麼USA發展裝甲兵,就因人反應快..機動性高

引用:
原帖由 fan92209521 於 2009-9-22 06:54 PM 發表

如反應比坦克慢不如用坦克

為什麼USA發展裝甲兵,就因人反應快..機動性高
呢個我聽過~
機械人係彌補緊將來人手短缺~
尤其日本新一代越來越少...

加上今日行行企企... 過多幾年真係唔敢講發展到咩地步...

因為佢地點都係起步左...

引用:
原帖由 BeastHeart 於 2009-9-22 07:13 PM 發表

呢個我聽過~
機械人係彌補緊將來人手短缺~
尤其日本新一代越來越少...

加上今日行行企企... 過多幾年真係唔敢講發展到咩地步...

因為佢地點都係起步左...
你說那些是T2那些吧!那就不是大型啦

引用:
原帖由 fan92209521 於 2009-9-22 07:30 PM 發表

你說那些是T2那些吧!那就不是大型啦
坐個人兩層樓高已經有~ (得下半身)
加上人形比例 1 / 1 已經發展優良~
假以時日放大比例~ 應該無問題~

引用:
原帖由 MetaLWaltZ 於 2009-9-18 22:10 發表
其實不需巨型化... 只需可載兩至三個"機甲兵"則可~
巨型化只會令機甲變成更大既靶...

我個人期望的機甲絕非好像gundam般的東西,
反而像攻殼機動隊既Good Smile Gokin Tachikoma已足夠...

一黎比較實際... 遠 ...
我都有睇攻殼呀﹗超鍾意

講番正題,  要將咁多系統整合埋一齊做咁多野, 會係非常複雜, 開發成本會好高之餘, 就算係大國好似美國咁, 咁貴既野又可以買到幾多架呢﹖去到戰場上實用性又如何呢﹖所以我都覺得發展人型機械人去打仗唔實際

引用:
原帖由 sayyantau 於 2009-9-23 11:45 AM 發表
我都有睇攻殼呀﹗超鍾意

講番正題,  要將咁多系統整合埋一齊做咁多野, 會係非常複雜, 開發成本會好高之餘, 就算係大國好似美國咁, 咁貴既野又可以買到幾多架呢﹖去到戰場上實用性又如何呢﹖所以我都覺得發展人型機械人去打仗唔實際 ...
其實主要又係大浪費主義..
想要整隻巨大機械去完那人類夢想...

引用:
原帖由 BeastHeart 於 2009-9-23 01:39 PM 發表

其實主要又係大浪費主義..
想要整隻巨大機械去完那人類夢想...

唔該你睇下攻殼機動隊先好廢up...
Good Smile Gokin Tachikoma並唔係巨大機械... =''=

見你上面吹咁耐都係一味廢up... 一味空想~

唔好傻,人型機械由頭到尾已經話過係冇用,
2足既重心 & 地壓太高,只會造成行動遲緩,大靶一個...
何況你仲要話放大比例,只會令地壓更高...

另外,人型機械平均比6足機械要高,
行動本身已經差勁,仲要放大比例,又是一個大靶既空想=''=
還有,人型機械平衡亦十分差,配上RPG等武器後恐怕未擊倒敵軍已經被反作力搞掂...

與其個腦成日都諗住要做冇用既人型機械,
倒不如用個腦諗返實際d吧啦...

呢到唔係比你比你黎吹水...
唔好以為你上面果d叫討論~

機械人用於實戰,仍是未知之數,不可忽視
正如坦克開發初期一樣,潛力仍然難以估計

引用:
原帖由 BeastHeart 於 2009-9-23 10:11 AM 發表

坐個人兩層樓高已經有~ (得下半身)

坐個人兩層樓高已經有~ 那個是玩具

戰鬥機器一定會出現但係冇可能會巨形 巨形嘅話 單兵反坦克武器已經可以搞掂 莫講話到時已經發展得好犀利嘅超視距導彈 而且亦都冇必要發展成人形

引用:
原帖由 MetaLWaltZ 於 2009-9-23 02:17 PM 發表

唔該你睇下攻殼機動隊先好廢up...
Good Smile Gokin Tachikoma並唔係巨大機械... =''=

見你上面吹咁耐都係一味廢up... 一味空想~

唔好傻,人型機械由頭到尾已經話過係冇用,
2足既重心 & 地壓太高,只會造成行動遲緩,大靶一個...
何況你仲要話放大比例,只會令地壓更高...

另外,人型機械平均比6足機械要高,
行動本身已經差勁,仲要放大比例,又是一個大靶既空想=''=
還有,人型機械平衡亦十分差,配上RPG等武器後恐怕未擊倒敵軍已經被反作力搞掂...

與其個腦成日都諗住要做冇用既人型機械,
倒不如用個腦諗返實際d吧啦...

呢到唔係比你比你黎吹水...
唔好以為你上面果d叫討論~
...
呢套讀書果陣已經睇過~
如果你話我廢up 無問題~ 但你所講果堆~ 咪又係 rpg , game... 總括咪又係廢 up...
你純粹睇得漫畫動畫打得機多丫嘛~
有無造過隻機械人出o黎先??? 齋砌模型牙?
人型機械人有嘜野問題???
日本連連 robot one 大賽10 隻有八隻都係人型!
六腳機械人行得過彌頓道嗎???

人型機械人平衡差~ 我有話過要佢出自由體育館, 跳鞍馬嗎???

人型機械人又唔係我第一個話要造~
大把人話啦!

引用:
原帖由 fan92209521 於 2009-9-24 01:17 PM 發表

坐個人兩層樓高已經有~ 那個是玩具
http://www.sakakibara-kikai.co.jp/products/other/LW.htm
開發左幾年架喇!!!

我唔相信二足機械人會跑得快過裝甲車之類既現行陸上武器....

軍備來來去去都係講求「實用性」,我完全想像唔到「武裝機械人」有咩地方咁「實用」
用坦克比,坦克平過你,移動力高過你,耗用能源少過你,生存能力大過你...

既然無特別優秀之處,何解仲咁執著要造個機械人去打仗?幻想始終係幻想,現實d好。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]