• 瀏覽: 2,781
  • 回覆: 26
引用:
原帖由 koz20032001 於 2009-8-21 12:09 AM 發表

但毛澤東一啲都唔驚蘇聯

當然果個時代唔係好多人好似毛澤東咁咁有膽…相信而家都冇
但老毛也是一個瘋子,竟勸赫魯曉夫用一千個師去消滅美國。

引用:
原帖由 保羅麥卡尼 於 2009-8-22 01:24 PM 發表
1969年珍寶島自衛反擊戰、唔記得74定75年對越海戰
一九七四年是對越海戰,這個越是南越。在此役中,國軍好像曾協助解放軍戰艦進入南海。

樓主應該首先諗下戰爭係為左乜先......
唔係人地弱你就有必要打人架嘛,要講成本效益...
孫子兵法有云,非利不動,非得不用,非危不戰
中國同美國以往任何一個對手都唔同,因為中國太大太多人...
仲要森林河川山區佔一半以上,無十年都打唔完
何況文革時期「全民皆兵」,美國點同咁多億人打??

蘇聯雖然都有號稱百萬雄師,但佢都唔會願意對中國動真格
珍寶島之戰應該係想試探中國敢唔敢打,所以毛澤東態度堅定
其實蘇聯二戰時已經損失好多兵力,而中國又係共產國,打完反而少個「同志」
蘇聯最主要唔係想消滅中國,係想中國聽聽話話...

所以文革唔會「吸引」外國軍隊入侵...
除非中國發生內戰.......

只要中國係一個統一的政權,就算點樣弱都好,外國要打入來真係唔易

遠至英國的鴉片戰爭,英國打左2年,都只係佔領中國沿海某D地方,如果清朝之後唔係有太平天國大內亂,之後對外國的戰事,未必會輸得咁慘

毛澤東死左肯定由鄧小平做主席,文革肯定會完,經濟改革早多幾年開始,外國照樣唔敢打你

引用:
原帖由 koz20032001 於 2009-8-21 12:00 AM 發表
中國係1966年-1976年都受住文革影響,其實內裡都唔係過得好好…

係文革初期,中共重搞緊反蘇修反美帝,什麼備荒備戰為人民、跟住又打緊越戰…其實中共前景都唔係好好

而文革後期,雖然同美國解凍,又 ...
核彈是一個因素,而中華人民共和國軍隊一直都沒有被擊敗的記錄,是另外一個更重要的原因。包括國共內戰,韓戰,中印衝突,中蘇衝突。

引用:
原帖由 黃埔子弟 於 2009-8-24 01:37 AM 發表

一九七四年是對越海戰,這個越是南越。在此役中,國軍好像曾協助解放軍戰艦進入南海。
沒有這樣的事情
只是民間流傳而已
當時候大陸的參戰艦艇都是直接從海南島出發

基本上系全面落後
相對蘇聯而言
在六十年代到七十年代
大陸最大假想敵就是蘇聯

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]