• 瀏覽: 6,319
  • 回覆: 11
參考消息網2月8日報導 據俄羅斯衛星社援引德國《明鏡》周刊網站7日消息稱,德國政府批准向烏克蘭提供178輛“豹”-1主戰坦克。德國政府預測,該批坦克將於2023年夏天和明年交付........
全文︰https://www.163.com/dy/article/HT1TSNNC0514BQ68.html

早前澤連斯基向傳媒稱,烏克蘭若要發動反攻,最少需要三百部坦克。倘若德國確實供應178部坦克,則與三百部相當之接近,我想可能烏克蘭反攻並非空談,或者有機會成真。

豹1咋

夏季先到貨蚊都瞓啦!仲係豹-1

歐豬又中伏了!

坦克使吾使錢  如果要錢 烏克蘭人下一代  吾仆直有鬼  欠落咁多債  又要重建費! 呢一代卷走架現有烏克蘭資源  下幾代還!  咁撚樣打劫一個國家人民  咩人可以諗到咁毒!

引用:
原帖由 1223456 於 2023-2-9 00:01 發表

豹1咋
可能德國人覺得豹-1夠殺了。

重返古代納粹二戰玩坦克車大戰

引用:
原帖由 輪皇 於 2023-2-9 15:39 發表

可能德國人覺得豹-1夠殺了。
擺係倉庫唔用要保養都煩, 不如上戰場打爛都好(無眼睇), 是否真係送唔收錢? 可能收番一些費用.

引用:
原帖由 ichthys2 於 2023-2-8 20:12 發表

參考消息網2月8日報導 據俄羅斯衛星社援引德國《明鏡》周刊網站7日消息稱,德國政府批准向烏克蘭提供178輛“豹”-1主戰坦克。德國政府預測,該批坦克將於2023年夏天和明年交付........
全文︰https://www.163.com/dy/article/HT1TSNNC0514BQ68.html

早前澤連斯基向傳媒稱,烏克蘭若要發動反攻,最少需要三百部坦克。倘若德國確實供應178 ...
送坦克給烏軍反攻只是敷衍烏軍,送海馬斯和大炮才有用,但相信歐美大炮和彈藥都不足。

聽講豹1裝甲好似紙咁薄 

引用:
原帖由 rayhome99 於 2023-2-9 18:57 發表

送坦克給烏軍反攻只是敷衍烏軍,送海馬斯和大炮才有用,但相信歐美大炮和彈藥都不足。
早有報導話西方155mm彈藥生產跟不上消耗,一直從庫存供給

我懷疑德國呢招係想早日結束戰事,因為目前烏軍主要守陣地,有防護掩體拖長打
有左坦克就唔一樣啦,不論結果如何,烏軍都要走出掩體向前推進,咁傷亡一定更大,可以早日「流乾烏人最後一滴血」

引用:
原帖由 1223456 於 2023-2-9 00:01 發表

豹1咋
希特拉時代的?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]