• 瀏覽: 38,648
  • 回覆: 321
+27
引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-2-8 17:07 發表

偷乜換概念丫?
日本國花係乜?
中國國花係乜?
香港巿花係乜?

而家玩大東亞共榮圈?度度要種晒櫻花為日本高興?
請教樓主
中國國花係乜?

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-2-8 17:07 發表

偷乜換概念丫?
日本國花係乜?
中國國花係乜?
香港巿花係乜?

櫻花吾係只有日本品種
有中國四十多種本地野生櫻花,從廣西到東北都有,野生櫻花和品種比日本還多。偷換概念既係你,見到櫻花就係日本🤣

種桃花都ok,有香港特色,如果每個地區都大種櫻花,反覺無自我特色,
而且又怎比得日本韓國,結果反被笑東施效顰,貽笑大方!

引用:
原帖由 vvoy 於 2023-2-8 17:17 發表

請教樓主
中國國花係乜?
呢位朋友的問題問得好

不過冇獎 

於1988年,中華人民共和國通過雙國花制

牡丹及梅花同為中國國花!

梅花真係幾靚,
所以費玉清都唱到冧晒

https://youtu.be/AjitR7RZEQU

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-2-8 17:23 發表

呢位朋友的問題問得好

不過冇獎 

於1988年,中華人民共和國通過雙國花制

牡丹及梅花同為中國國花!
1995年,中國花卉協會主持國花評選,專家小組提出以牡丹和梅花為國花的「一國兩花方案」,花協領導小組將其修改為以牡丹為國花,和以牡丹、荷花、菊花、梅花四種花卉為國花的兩種方案提交給全國人大常委會,最終未被批准

又要嬲了

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-2-8 17:15 發表

拍av咩,想剝人件衫
2009 年有對母女著和服喺武漢大學賞櫻,引來眾人圍罵,只得脫下和服離場

引用:
原帖由 vvoy 於 2023-2-8 17:26 發表

1995年,中國花卉協會主持國花評選,專家小組提出以牡丹和梅花為國花的「一國兩花方案」,花協領導小組將其修改為以牡丹為國花,和以牡丹、荷花、菊花、梅花四種花卉為國花的兩種方案提交給全國人大常委會,最終未被批准
菊花唔可以係香港種,香港有班變態專玩菊花架

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-2-8 16:43 發表

目前飛往日本的航班緊張,港人欲前往日本賞櫻,恐怕要購買貴價機票。不過好消息來了,賞櫻毋須遠赴日本,東涌赤鱲角南路、觀景山的山腳一帶,便有共80棵櫻花樹可供「打卡」。踏入賞櫻期,東涌櫻花秘景今午(7日)已吸引近百名市民前往,更有女學生特地穿上浴衣拍照留念。

...
有撚病.

似梅花

引用:

偷乜換概念丫?
日本國花係乜?
中國國花係乜?
香港巿花係乜?

日本國花:菊花
香港市花:洋紫荊
中國國花:未定
台灣省花:梅花

有冇涼鎮櫻

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-2-8 16:49 發表

政府有冇攪錯咗呢,呢度係中國香港喎,怎解會種櫻花架?

怎解唔種洋紫荊同梅花及牡丹架??

咁黃皮白心去種櫻花??

https://youtu.be/eUZhgWZV2JQ
你知唔知中國國內都有櫻花架?

最出名係武漢大學果度,係旅行景點來的!

你自己search下!

中日友好呀!

引用:

偷乜換概念丫?
日本國花係乜?
中國國花係乜?
香港巿花係乜?

照你咁講,日軍軍旗係太陽,曬太陽都會有罪...
好彩黃畜2019暴動奪權事敗,否則市民連曬太陽嘅權利都冇。🤭

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]