• 瀏覽: 92,810
  • 回覆: 596
  • 追帖: 3
+16
個仔真係仆街仔黎,個老母80幾歲,仲有病,平時唔照顧,唔俾錢都算。仲要攞曬老母啲積蓄,個心究竟有幾黑先會做得出。

其實有乜刑事成份,由開聯名戶口(任何一個都可以提款)嗰一刻,啲錢已經係撈亂用,銀行職員冇解釋清楚俾阿婆知? 定係阿婆以為細仔會陪伴佢到百年歸老,所以偏心俾咗錢細仔?。正一清官難審家庭事,東張西望以後唔好報導咁多,毫無興趣。

引用:
原帖由 倣肆可樂 於 2023-2-4 23:32 發表
個仔真係仆街仔黎,個老母80幾歲,仲有病,平時唔照顧,唔俾錢都算。仲要攞曬老母啲積蓄,個心究竟有幾黑先會做得出。
個阿婆都知佢生意出現困難,但做得太絕

引用:
原帖由 膠批 於 2023-2-4 14:42 發表
大仔俾生活費你,你就同個細仔開聯名戶口?
自作孽冇得怨!
呢d 賤種咪攞黎賤囉,仲講到好慘咁博同情

引用:
原帖由 317248118 於 2023-2-4 13:34 發表

《東張西望》日前(02/02)一集講到80歲翟婆婆收藏在家中的$177萬現金以及$15萬的嫁妝金器,疑被細仔取走。翟婆婆得知家中失竊後大驚,並致電大仔要求回到家中居住。今日(03/02)《東張西望》報道故事後續,原來早前細仔曾以「婆婆年齡大」為由,與翟婆婆開設了一個聯名戶口,內裡有總值$220萬,包括$170萬定期,$45萬股票以及$4.1萬現金,即全數$450萬的畢生積蓄,只剩下戶口內僅餘的$ ...
公報細仔個名, 佢就知味道.

細佬多數都敗家。留意下。大女>大仔>細女>細佬

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2023-2-4 14:15 發表
人哋家事報警處理就係咁簡單啫, 佢老母護子仲有咩好講
所以我絕對唔會理人地D家事,人地自己屋企人打生打死關我地乜事呢?呢度邊個有資格做判官?
不過總係有人鍾意對人地家事說三道四好似自己屋企就冇問題咁

引用:
原帖由 JamesJamesLau 於 2023-2-4 23:10 發表

100% the true
供佢哋讀飽書已經夠啦
留番d錢自己謗身好過
仲有一句: 久病床前冇孝子!

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2023-2-4 13:42 發表
原來聯名戶口,可以指示到期轉入自已戶口,很多人學到野了!咁聯名有何用?
柒到咁都唔知就唔好講出嚟啦。

引用:
原帖由 hkjacky 於 2023-2-4 23:20 發表

唔搞笑, 成件事本質係家庭糾紛, 家人嘈交甚至打交一時火遮眼報警之後又消案呢啲嘢, 警察肯定見唔少, 再加上陸大狀顛覆一般人對聯名戶口認知嘅信託論咁高深, 警員當場唔覺得需要開案都唔難理解

其實陸大狀真係有心幫阿婆, 幫手民事入稟叫細仔還錢相信更有效. 玩刑事搞到細仔有案底, 阿婆遲啲可能會後悔覺得害咗自己個仔一家, 何必呢
陸大狀並非顛覆一般人對聯名戶口認知,信託論並不高深 ,只不過差人水準低。你同D差人嘅理解程度一樣。

偏心所致

引用:
原帖由 superhenry2004 於 2023-2-4 23:40 發表
其實有乜刑事成份,由開聯名戶口(任何一個都可以提款)嗰一刻,啲錢已經係撈亂用,銀行職員冇解釋清楚俾阿婆知? 定係阿婆以為細仔會陪伴佢到百年歸老,所以偏心俾咗錢細仔?。正一清官難審家庭事,東張西望以後唔好報導咁多,毫無興趣。

聯名戶口吾代表錢可以撈亂用
D錢係佢由阿媽存入嘅話
咁D錢就吾屬於個仔

引用:
原帖由 Morningsky 於 2023-2-5 00:18 發表

所以我絕對唔會理人地D家事,人地自己屋企人打生打死關我地乜事呢?呢度邊個有資格做判官?
不過總係有人鍾意對人地家事說三道四好似自己屋企就冇問題咁
呢d係刑事
吾係家事
罪犯吾可以辜息

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-2-5 01:17 發表

聯名戶口吾代表錢可以撈亂用
D錢係佢由阿媽存入嘅話
咁D錢就吾屬於個仔
銀行點樣同你分

引用:
原帖由 大腳傳中 於 2023-2-4 13:55 發表