• 瀏覽: 92,837
  • 回覆: 596
  • 追帖: 3
+16
引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2023-2-4 13:42 發表
原來聯名戶口,可以指示到期轉入自已戶口,很多人學到野了!咁聯名有何用?
點解唔可以?
有冇常識架

引用:
原帖由 剎華 於 2023-2-4 13:45 發表
麥原來聯名戶口唔係要兩人一起簽名先拎度錢架?!
唔一定要兩個人簽名,你開戶前要講明

有幾百萬還霸佔公居。這所以叫做報應。

引用:
原帖由 剎華 於 2023-2-4 13:45 發表
麥原來聯名戶口唔係要兩人一起簽名先拎度錢架?!
可以簡幾多個人簽名先囉到錢,我申請時個客戶服務都有問

引用:
原帖由 askwinglam 於 2023-2-4 16:43 發表

唔一定要兩個人簽名,你開戶前要講明
已知,謝謝。

引用:
原帖由 fb3350181 於 2023-2-4 16:44 發表

可以簡幾多個人簽名先囉到錢,我申請時個客戶服務都有問
明白,謝謝。

引用:
原帖由 貓腩 於 2023-2-4 15:49 發表

八十歲,沒有限制的🤪
正確係,若全屋登記人都過60碎,便冇需資産審查。

example 長毛做議員時都趕佢唔走

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2023-2-4 03:28 PM 發表

自己一走,所有錢都可以畀另一人直接處理 ... 的確煩少好多野。

這做法都有麻煩,就是其他子女知道了一定反對一人獨吞!
其實是唔得,一申報死亡,聯名戶口都會凍結。

引用:
原帖由 raymondyat1922 於 2023-2-4 16:39 發表

咁就仆街啦,都唔明點解咁都做出,呢d人真係唔應該打格仔
唔可以唔打格仔架,未得當時人同意,唔打格仔係犯法架. 採訪唔係大哂,人地有權告你,所以好多傳媒片都打哂格仔

引用:
原帖由 錢太多4 於 2023-2-4 13:37 發表
香港真好,有四百幾萬仲可住公屋 
說中重點
政府真係好心養寄生蟲

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2023-2-4 14:04 發表
親生仔不如近身錢未到最後一口氣千祈唔好同仔女聯名…一係就早d分產留返份比自己生活
夫婦一樣,人心難測。

引用:
原帖由 TAK1111 於 2023-2-4 14:44 發表
報警拉條畜牲
罪名呢?偷竊?

典型轉移資產活動 

引用:
原帖由 think888 於 2023-2-4 13:36 發表
個婆婆自己攞黎。不值得可憐。聯名戶口,她的細仔當然可以用全部的錢。

根本是她偏心,想把全部錢,給細仔。

她真對不起大仔。

這事播出來都好。給這些偏心父母,一個敎訓。和一些愚孝的子女,一個警覺。

説真,假如我是大仔。我便不理這婆婆。由政府,社福照顧算了。反正他根本,沒有能力。散了自己個家。鬼可憐。
個阿婆咁岸卵鳩鳩
應該200幻擺做年金起碼每月袋番皮零野
睇佢個款都係想留俾囝囝結果如佢所願

要錢吾要人。  

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]