• 瀏覽: 92,606
  • 回覆: 596
  • 追帖: 3
+16
唔知當日婆婆意願係乜? 不過....
可憐人自有可恨處

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2023-2-4 14:53 發表
婆婆好慘,一個人住公屋,好似仲攞緊綜援,兩個仔之前都唔理佢
有450萬攞緊綜援?!

引用:
原帖由 Sambb 於 2023-2-4 14:52 發表

大把新香港人大陸有幾層樓香港政府都唔查啦
政府唔做嘢,非常失望!

報警啦

引用:
原帖由 fcymatthew 於 2023-2-4 14:47 發表
家事都上埋東張西望,個節目越來越討厭
呢排冇左人報佢最耍家老鼠曱甴,垃圾屋,退而求其次都要播人地家事及私人恩怨。

引用:
原帖由 養和院彎 於 2023-2-4 14:50 發表

點解細仔單方面指示到期後存入細仔個人戶口都得? 點解唔使聯名雙方同意? 
銀行有鬼!

引用:
原帖由 Sambb 於 2023-2-4 14:52 發表

大把新香港人大陸有幾層樓香港政府都唔查啦
呢個阿婆聽口音都係新移民

引用:
原帖由 fpi999 於 2023-2-4 13:53 發表
聯名戶口 原來可以私底下改轉帳嫁
又唔洗2個人同意 咁無保障
聯名戶口係2個人都有權用裏面啲錢,唔使另一個同意. 信唔過嘅,根本唔應該開聯名戶口

引用:
原帖由 317248118 於 2023-2-4 13:34 發表

《東張西望》日前(02/02)一集講到80歲翟婆婆收藏在家中的$177萬現金以及$15萬的嫁妝金器,疑被細仔取走。翟婆婆得知家中失竊後大驚,並致電大仔要求回到家中居住。今日(03/02)《東張西望》報道故事後續,原來早前細仔曾以「婆婆年齡大」為由,與翟婆婆開設了一個聯名戶口,內裡有總值$220萬,包括$170萬定期,$45萬股票以及$4.1萬現金,即全數$450萬的畢生積蓄,只剩下戶口內僅餘的$ ...
D錢唔係比電騙黨呃,
就比仔女呃、比仔女敗家,
所以有錢自己使咗佢、食咗佢好過~

引用:
原帖由 狗會好很狗 於 2023-2-4 14:56 發表

呢排冇左人報佢最耍家老鼠曱甴,垃圾屋,退而求其次都要播人地家事及私人恩怨。
家事恩怨最好睇,可以長期追擊,長做長有

引用:
原帖由 think888 於 2023-2-4 13:36 發表
個婆婆自己攞黎。不值得可憐。聯名戶口,她的細仔當然可以用全部的錢。

根本是她偏心,想把全部錢,給細仔。

她真對不起大仔。

這事播出來都好。給這些偏心父母,一個敎訓。和一些愚孝的子女,一個警覺。

説真,假如我是大仔。我便不理這婆婆。由政府,社福照顧算了。反正他根本,沒有能力。散了自己個家。鬼可憐。
你依種人眼中只有錢,同佢細仔咁上下料,就算我老母唔比錢我,但都養大左我,孝順佢天經地義,唔比錢你洗既老母就唔係老母?你記得咁教仔喇!

攞哂屋企錢自己走去移民case大把有得做呀

引用:
原帖由 ahmei 於 2023-2-4 14:53 發表

點解唔同大仔商量先,既然不嬲都係佢處理開阿媽啲野。
講真,之前阿媽出院,大仔一句在機場上班,唔得閒,連阿媽出院都唔理,將醫院第一聯絡人讓咗俾細佬,才有今日的事。

大仔以前理開阿媽? 有保留。似係而家屋企出事,才忽然做 show。

引用:
原帖由 ninety 於 2023-2-4 02:03 PM 發表
兩人開聯名戶口時
銀行會問以下情況
1. 兩人同時簽名才能提款
2. 其一簽名即可提款
戶口持有人是能選擇的
好多人乜都唔識,所以你解釋都係有好多人視而不見,因為有部分人習慣用自己僅有的知識去解讀世界,

引用:
原帖由 錢太多4 於 2023-2-4 14:56 發表

呢個阿婆聽口音都係新移民
可能移民咗來香港六、七十年.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]