• 瀏覽: 33,695
  • 回覆: 331
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 auceo 於 2023-2-3 13:21 發表

你去日本講廣東話睇有冇人理你?

來香港講廣東話是很自然的
唔想講就揾人代勞或不要來
又支持你

不想接待可辭職?
不想嚟香港嘅, 可以過主嘅

引用:
原帖由 真命天子 於 2023-2-2 23:14 發表
【通關/廣東話/歧視】香港通關更多遊客來港,有內地女子就在網上發文控訴被航空公司的香港女地勤歧視,原因是向她們說廣東話,填「海關黑碼(入境

...
煽動中港仇恨,歧視同胞!
缺德黑心人。

引用:
原帖由 LauLQ 於 2023-2-3 13:16 發表

你講乜鬼,我講今天有BNO資格,要97前出世
以前大家還活在一國兩制憧憬時BNO就無乜用,港人身份還有價值,但2019年謊言破滅,BNO就變左港人身份唯一價值
我曾經有過英國護照,亦曾經有過BNO,其實BNO有乜身份價值咁巴閉呀?我唔覺囉!
2019年犯民同黃畜謊言破滅呢個係真實!佢哋不停破壞香港,真係人人得而誅之!唔知個二百幻加一移民哂未呢?不過肯定大多數黃畜留港啃老綜攞著數啦!被捉上庭唔係話弱智就自閉!無個正常😔仲話移英喎!等餓死啦!

發神經

巴戀閉

香港唔講廣東話講咩呀?
英美加澳紐唔講英文講咩呀?德國唔講德文講咩呀?
法國唔講法文講咩呀?………

不知道這些大陸大媽優越感哪來的  覺得香港咁乞你憎, 你咪唔好黎囉~ 

引用:
原帖由 真命天子 於 2023-2-2 23:14 發表
【通關/廣東話/歧視】香港通關更多遊客來港,有內地女子就在網上發文控訴被航空公司的香港女地勤歧視,原因是向她們說廣東話,填「海關黑碼(入境

...
如果商務客位地勤唔識國語,的確可以炒得了。

引用:
原帖由 賢豬 於 2023-2-3 12:59 發表

嘥氣,既然廣東話係中國語言之一,講廣東話有乜問題,除非有人歧視廣東話啦,而家攪到自己地方講自己方言都唔得,好惡喎
廣東話只係方言, 吾係官方通用語.
去到四川機場人哋同你講四川話?
上海啲機場同你講上海話?
你見到鬼佬同佢講廣東話?

你呢啲愚港人心態吾好~

無理取鬧

我自己係芬蘭坐芬蘭航空返香港都係用華藉空姐 可能係廣州或者香港人 冇嘢 仲方便 唔使太有禮 簡單就好

引用:
原帖由 jimsonweed 於 2023-2-3 12:45 發表

唔通會當你日本人呀?定韓國人呀?就算知你香港人都講英文或者普通話啦!你唔係呀!
黑頭髮, 啡眼點解唔可以系日本人呀?定韓國人?

引用:
原帖由 briancccc 於 2023-2-3 13:44 發表

如果商務客位地勤唔識國語,的確可以炒得了。
係都炒左你先啦!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]