• 瀏覽: 43,938
  • 回覆: 156
+4
引用:
原帖由 ho0928 於 2023-2-2 16:42 發表
德國佬真係無知,中國人唔係唔可以喺中國罵中國政府,而係身處全地球任何一個地方都唔可以囉
好多R周仁都唔敢媽正苦啦, 50步笑人

德國佬又係嘅,好揾唔揾揾中國嚟同自己比較,大家政制都唔同,比乜鳩吖,要比較咪揾其他自由民主或與德國價值觀相近的國家嚟比囉,相信咁樣較有說服力,樓主認為如何

引用:
原帖由 peterfish 於 2023-2-2 16:35 發表

任何人都可以評論言論自由,為個被你標籤“小粉紅”的人士發表評論會是“貽笑大方,班門弄斧”?有何特定資格才可發表評論?

更不明白與你意見不同的人士便是“小粉紅”?甚麼是“小粉紅”?
你叫人點答呢,唔好強人所難啦

中國香港係可以隨意評論中國政府,造反另計。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-2-1 19:34 發表

撰文:許祺安
出版:2023-02-01 18:30更新:2023-02-01 18:31

...
舉白牌反抗疫果班原來不是內地人。

班粉紅義和團又柒出世界

引用:
原帖由 有效橢圓的秋葵 於 2023-2-2 16:45 發表

好多R周仁都唔敢媽正苦啦, 50步笑人
俄羅斯、白俄咪係你口中嘅好多歐洲人囉!
法國英國大罷工咼🤣

引用:
原帖由 ho0928 於 2023-2-2 18:44 發表

俄羅斯、白俄咪係你口中嘅好多歐洲人囉!
法國英國大罷工咼🤣
你幾時見到最富有嘅國家唔會罷工囉。
央法都係啲富有國家打手。

引用:
原帖由 fb66b28b4883ba 於 2023-2-2 18:17 發表

舉白牌反抗疫果班原來不是內地人。
係內地人。不過下場唔係幾好。

唉!舉張白紙唧,唔使咁呀嘛!    
===================================================================
《彭博》引述中國人權網站「維權網」報導指,有多達逾100名反封控的白紙示威者被拘捕。根據該機構12月份報告,暫時獲確認被拘留的人士,來自廣洲、上海、北京及成都等地,名字包括黃顥、胖虎(網名)、楊紫荊、陳大栗、蕭亮、李藝、王曉宇等人。
80後四川成都市見習律師黃顥,與網絡「胖虎」的妻子在11月27日晚響應成都「白紙示威」,兩人其後在住所被帶走,罪名是「尋釁滋事」,其後家人獲知「胖虎」被關押在成都市雙流看守所,丈夫則下落不明
有知情人士向《彭博》證實,至少有12人被拘留,大多數人都是20多歲,最近才開始他們的職業生涯。部人畢業於頂尖教育機構,包括習近平的母校清華大學,部份在黨媒工作,有一位在一間跨國會計師樓工作,其他則是作家、攝影師和藝術家

https://hk.news.yahoo.com/白紙反封控-彭博-內地秋後算帳拘捕白紙示威者-以年輕人為主-101530682.html

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-2-2 19:53 發表

係內地人。不過下場唔係幾好。

唉!舉張白紙唧,唔使咁呀嘛!    
===================================================================
《彭博》引述中國人權網站「維權網」報導指,有多達逾100名反封控的白紙示威者被拘捕。根據該機構12月份報告,暫時獲確認 ...
舉白紙已經有顏色革命嘅傾向,政府作出相關行動維護治安有乜問題?
西慌媒體作嘅假新聞就信到十足,喺呢度不斷散播。其他正面報導中國的就當作假新聞,顛倒黑白是非不分。你呢個披著中國人皮的黃畜洋奴假西仲以為好有性格,動不動開口埋口講所謂嘅民主自由。老味警察不斷槍殺/打死手無寸鐵的平民你有冇開post 評論過老味的人權?以色列在巴勒斯坦的所作所為你有冇出過一聲半聲抱不平?你呢隻雙標嘅跟尾狗真令人(大開眼界)!時不時貼上反中話題引人注意,其實只會令更多人知你喺盲目反中為反而反嘅賣國狗奴才!日日死出嚟博眼球簡直令人作嘔。
我唔知咩叫小粉紅但我知咩嘢叫骨氣同人格。無恥嘅你冇人格路人皆知,甘願做狗奴才喺你嘅事但你日日開post無中生有斷章取義不斷抹黑中國就預咗被人鬧。

引用:
原帖由 zey 於 2023-2-2 21:59 發表

舉白紙已經有顏色革命嘅傾向,政府作出相關行動維護治安有乜問題?
西慌媒體作嘅假新聞就信到十足,喺呢度不斷散播。其他正面報導中國的就當作假新聞,顛倒黑白是非不分。你呢個披著中國人皮的黃畜洋奴假西仲以為好有性格,動不動開口埋口講所謂嘅民主自由。老味警察不斷槍殺/打死手無寸鐵的平民你有冇開post 評論過老味的人權?以色列在巴勒斯坦的所作所為你有冇出過一聲半聲抱不平?你呢隻雙標嘅跟尾狗真令人(大開 ...
你有冇聽習近平點講?白紙運動係革命?你即係話習總講一套做一套?

宜家係有人話大陸人都同外國人一樣可以示威喎。 乜原來喺大陸咁做係顏色革命?

引用:
原帖由 ho0928 於 2023-2-2 16:42 發表
德國佬真係無知,中國人唔係唔可以喺中國罵中國政府,而係身處全地球任何一個地方都唔可以囉

引用:
原帖由 赤共 於 2023-2-2 15:48 發表

六億人搵一千,九億搵二千以下咁窮咁落後呢啲叫授之以漁動態清零不理人民死活唔俾人返工?啲人點返工搵錢呀?你去驗吓智商好喎
你淨係睇銀碼唔睇不同地方嘅生活指數㗎?
好似一位斯里蘭卡人來港做兩年私人司機返到老家已經可以買地起樓做富豪喇~ 井蛙好心就柒少陣啦~

不如你拎尐實際證據出嚟比較下到底係中國死於動態清零嘅人多吖~ 抑或美西方因躺平而病死嘅人多吖嗱~ 仲有因為躺平而導致醫療系統爆煲而被累死嘅其他症嘅病人喎~

即使是在德國,言論自由也是有邊界的。= 所以事實上並無言論自由?

因種族、膚色或性取向而貶低他人,煽動仇恨和暴力,以及否認、淡化甚至為大屠殺辯護的言論我們都會予以刪除。」

-解釋下點解你地西方國家特別多種族歧視事件?仇恨和暴力事件更加多?
-解釋下點解你地對烏克蘭屠殺少數民族視而不見?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-2-1 19:34 發表

撰文:許祺安
出版:2023-02-01 18:30更新:2023-02-01 18:31

...
去留個言問下德國人敢唔敢討論納綷先

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]