• 瀏覽: 51,216
  • 回覆: 313
  • 追帖: 1
+14
引用:
原帖由 starr 於 2023-1-31 21:11 發表
中國大陸每年產出工程師比整個西方都多,最少仲有幾十年科技紅利
唔只, 中國5千年歷史裡面, 獨特的數學同天文還未使出.

現時中國的科技都只係延伸西方近代史的技術, 還未真正用到中國人歷史科學智慧.

計算速度遠超現在的cpu型超級電腦。
是未來!做型完全唔同。

附件

Screenshot_20230131_095309_com.ss.android.ugc.aweme.jpg(450.68 KB)

引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2023-1-31 21:18 發表
量子手機行唔行得通?
量子運算集中放在主機, 手機只是接通主機用.
即係三年前發表的雲端手機.
手機只需要用低能晶片就夠.

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2023-1-31 21:52 發表

美國科技要嚟做產品
中國高科技要嚟炒上市割韭菜
割完就無咗件事
喂,太極拳係中國人抄烏克蘭之證據找到未?

勁!

其實量子電腦唔係咩特別野,10年前英國一個讀博士生論文已經係造一部量子電腦

黃屎曱甴話,冇EUV,點造芯片呀?點知量子芯片要用超導及液冷,成塊乒乓波板咁大,7nm,死開啦。

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2023-1-31 21:18 發表

求奇啦
都吾會有產品面世
師兄真係最叻吹水

引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2023-1-31 21:40 發表

因為唔知道有冇共通點
如果得錢就唔係問題
國家打緊科技戰,錢多多都有
最緊要拎錢出師有名,水清則無魚。

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2023-1-31 21:17 發表

如果有留意中國半導體嘅呀
幾乎每年都會話即將生產量子電腦晶片
已經生產了1500片晶片。 比得你知唔都不是最新技術了。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2023-1-31 21:59 發表

即係華為早2年前提出手機雲端方案
其實依家手機已經差不多行咗一半雲端服務,唔係咩新奇嘢

提示: 違規內容已被屏蔽
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]