• 瀏覽: 5,371
  • 回覆: 11
+3
暫撥靚地建簡約公屋 決心助劏房戶盡快上樓

《施政報告》提出在未來5年興建3萬個簡約公屋,港府經過3個多月討論和調整後,不但敲定8幅地皮選址,更擬定設計、基本配套和租金水平,顯示決心助劏房戶能以更便宜租金盡快「上樓」。當局不惜斥巨額公帑和暫撥市區靚地興建簡約公屋,助基層盡早從惡劣居住環境中脫離苦海是值得讚許,但須謹記這只是特殊時候的特殊手段,要確保不會因此改變土地長遠規劃。

房屋局局長何永賢昨天安排行政會議成員、立法會議員及傳媒參觀位於啟德的簡約公屋示範單位,並簡介整個項目的最新進展。她宣布再覓得4幅土地,當中3幅是在市區,而市區用地將提供一半簡約公屋供應量,除元朗和上水兩幅地皮只興建3層高建築,其餘6幅地皮將興建17至19層高建築,當局將會分兩輪向立法會申請撥款。
壓縮成本節省約10億元

當局去年11月底公布簡約公屋初步4幅地皮選址和造價後,引起社會熱烈討論,在聽取民意指4幅土地全部位於新界,部分選址偏遠,欠缺吸引力後,多個部門便轉而在市區覓地,終覓得3幅用地,當中以啟德地皮可興建逾1萬伙,照顧市民返工返學需要。至於新界選址較偏遠處,當局亦已與運輸公司商討安排增設巴士和小巴專綫,希望可解決市民入住後的交通需要。

同時,簡約公屋設計連建築工程費約268億元,即每個單位建造成本平均逾89萬元,比傳統公屋65萬元高,遭社會各界批評造價高昂。當局立即從減省樁柱設計、污泥處理、樓底設計,以及不安裝冷氣機等方面壓縮成本,節省約10億元,令每個平均造價減少3萬元。

當局指,簡約公屋提供3款單位,照顧到1至2人、3至4人和4至5人家庭需要,當中大單位約330平方呎,月租僅2650元,相當於同區傳統公屋租金9折,讓基層可以非常便宜租金租住,從而減輕劏房戶財政負擔,讓其將省下的租金用來改善家庭生活。

雖然社會各界支持政府改善劏房戶居住環境,但發展商對於政府調撥啟德靚地皮用來興建簡約公屋有微言,認為啟德原先已規劃為集商業、中上價住宅區、酒店、郵輪碼頭和體育園於一身的第二個核心商業區,可是當局一改再改,去年已將3幅商業地改劃為住宅用途,現在又將地皮改建簡約公屋,擔心資源錯配,區內缺乏酒店和商業設施配套,將影響未來核心商業區定位,不利區內發展。
宜研分配機制免有屋無人住

不過,外國經驗顯示市區重建不乏公私營房屋放在一起。英國在舊區重建時,讓發展商負責興建新樓盤,條件是在落成的住宅項目之中提供若干百分比作為資助房屋,以便協助民眾解決住屋需要。然而,港府調撥市區貴重地皮改建簡約公屋只是臨時性質,因目前即使覓得足夠土地興建未來10年公營房屋,但公屋供應卻呈「頭輕尾重」格局,為了盡快改善劏房戶居住環境和縮短輪候公屋時間,才採取特殊手段,借用私樓地皮起簡約公屋,以空間換取時間。

雖然當局已削減約10億元開支,但去年獲批的彩興路過渡性房屋項目,與簡約公屋一樣採用組裝合成建築法,前者僅建331伙,即使樓高8層和興建升降機,平均每個造價約51萬元;簡約公屋興建數目多,理應可帶來規模效應,因此政府有必要檢視如何進一步壓縮建造成本,才有望爭取議員審批。

此外,劏房戶大多住在市區舊樓,若有得選擇,當然會首選市區簡約公屋也不願入住新界偏遠地區,隨時重蹈元朗同心村過渡性房屋啟用1年入住率僅6成的覆轍。因此,當局須預先做好簡約公屋的分配機制,並提供誘因,以免出現部分簡約公屋建成沒人住的負面結果。

https://std.stheadline.com/daily ... 撥靚地建簡約公屋-決心助劏房戶盡快上樓

👉🏽 長遠加供應都係要搵大面積嘅住宅用地,宜大刀闊斧地開拓人工島及郊野公園邊陲地帶。

四大地產商已失勢, 無力再阻政府徵用市區土地去建公營房屋

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-1-31 10:03 發表
四大地產商已失勢, 無力再阻政府徵用市區土地去建公營房屋
地產商唔聽話,阿爺就會收拾佢!
阿爺嘅邏輯就係:有錢大家搵,你哋地產商帶領經濟和社會發展係可以嘅,賺錢係可以嘅,但如果你賺錢賺到其他人無啖好食呢,阿爺就會收拾你!😌

引用:
原帖由 畢架山人.歡歡 於 2023-1-31 10:23 發表

地產商唔聽話,阿爺就會收拾佢!
阿爺嘅邏輯就係:有錢大家搵,你哋地產商帶領經濟和社會發展係可以嘅,賺錢係可以嘅,但如果你賺錢賺到其他人無啖好食呢,阿爺就會收拾你!😌
話口未完, 看電視新聞話: 有議員要發起反對啟德建簡約公屋的遊行示威!
理由是當區居民反對, 大家拭目以待看看到時有多少當區居民响應遊行?
https://news.now.com/home/local/player?newsId=505827&home=1

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-2-1 10:34 發表

話口未完, 看電視新聞話: 有議員要發起反對啟德建簡約公屋的遊行示威!
理由是當區居民反對, 大家拭目以待看看到時有多少當區居民响應遊行?
https://news.now.com/home/local/player?newsId=505827&home=1
建制派議員當中有唔少係地產商打手

引用:
原帖由 畢架山人.歡歡 於 2023-2-1 11:10 發表

建制派議員當中有唔少係地產商打手
例如呢?
楊永杰議員並無政黨背景, 職業是註冊老師, 
[table=100%]
席位
民選議員
選區
樂民
職業
區議員 / 註冊老師
所屬政治聯繫
-
[/td][/tr][/table]
一見到係老師, 大家都知佢係咩野人!

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-2-1 11:15 發表

例如呢?
楊永杰議員並無政黨背景, 職業是註冊老師, 
席位
民選議員
選區
樂民
職業
區議員 / 註冊老師
所屬政治聯繫
-
一見到係老師, 大家都知佢係咩野人!
個個都要求「not in my backyard 」,其實市區點解唔可以起公屋?
嗰班業主嘈嘈閉嘅正一係中產家剷。

其實班人渣真係唔好諗埋一邊!

做人要識諗!
例如政府政策有效解決基層居住問題後,基層家庭唔使捱8000蚊劏房,可以住2000蚊公屋,變相多咗6000蚊disposal income,洗錢都疏爽啲,樓下開茶餐廳嘅中產老闆咪又係得益返!

只係呢6000蚊嘅disposal income以前俾劏房業主舔咗,而家有公屋住負擔細咗可以將呢6000蚊釋放使落另一啲消費項目,支持經濟,咪仲健康!

基層富起來,作為中上層既人就更上一個台階了
思想要正面!😌

引用:
原帖由 畢架山人.歡歡 於 2023-2-2 09:00 發表

個個都要求「not in my backyard 」,其實市區點解唔可以起公屋?
嗰班業主嘈嘈閉嘅正一係中產家剷。

其實班人渣真係唔好諗埋一邊!

做人要識諗!
例如政府政策有效解決基層居住問題後,基層家庭唔使捱8000蚊劏房,可以住2000蚊公屋,變相多咗6000蚊disposal income,洗錢都疏爽啲,樓下開茶餐廳嘅中產老闆咪又係得益返!

只係呢6000蚊嘅disposal inc ...
要楊議員發起遊行的居民, 極有可能是劏房業主!
他們是直接受害人。
正常人只會覺佢地係, 有咁耐風流就有咁耐折墮!

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-2-2 09:05 發表

他們是直接受害人。
呢啲咁既濕狗議員
搞唔清楚狀況
中聯辦駱主任親身巡視過劏房
講出重話,萬聞不如一見
住屋問題可謂香港民生問題中重中之重
呢一任特首解決劏房問題係中央交代重要任務之一
如果唔落實,點同阿爺交代

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-2-2 09:05 AM 發表

他們是直接受害人。
楊永杰議員,擁有啟德區私人物業。
有利益衝突,怕簡約公屋影響自己物業樓價。
搞遊行時,唔知有冇對外申報利益?

附件

20230202_2.jpg(57.01 KB)

20230202_1.jpg(172.52 KB)

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2023-2-2 18:50 發表

楊永杰議員,擁有啟德區私人物業。
有利益衝突,怕簡約公屋影響自己物業樓價。
搞遊行時,唔知有冇對外申報利益?
啟德是官地, 他發起遊行將會無功而還。
而他在該區擁有私人物業, 明顯是有利益衝突, 有可能會被政府DQ

引用:
原帖由 sclee1209 於 2023-2-2 12:52 發表

呢啲咁既濕狗議員
搞唔清楚狀況
中聯辦駱主任親身巡視過劏房
講出重話,萬聞不如一見
住屋問題可謂香港民生問題中重中之重
呢一任特首解決劏房問題係中央交代重要任務之一
如果唔落實,點同阿爺交代
樓價保不住, 楊議員不惜犯利益衝突 而豁出去

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]