• 瀏覽: 8,957
  • 回覆: 7
家超特首落區, 去到邊都有大群市民爭相跟特首合照, 民心歸向可喜可賀, 恭喜恭喜. 
我建議家超特首在短期內宣佈取消由內地進入香港的人, 不論是香港人或大陸人, 都取消核酸檢測, 至於是否要有快測, 則由特首決定, 即係返內地就要有48小時核酸, 返香港就唔需要, 如此政策不需要跟內地政府商量, 係香港自己承受風險, 香港政府繼續跟內地政府商議何時完全取消兩地核酸. 
羅湖及皇崗及蓮塘的海關都在短期內重開, 人數配額都會取消的, 大陸政府是否取消48小時核酸, 因為中央政府是全國一盤棋有如大象轉身, 要慢慢處理, 但香港單方面取消來港核酸係可行政策.   
家超特首如取消來港核酸, 小鳳姐又要加場唱[熱烈地彈琴熱烈地唱, 個個喜氣洋洋.]

不能取消

我們政策要一視同仁,全面取消防範外國病毒入境有風險

但可改成抽檢,抽多抽少就完全係行政問題

引用:
原帖由 starr 於 2023-1-26 09:28 發表
不能取消

我們政策要一視同仁,全面取消防範外國病毒入境有風險

但可改成抽檢,抽多抽少就完全係行政問題
你呢頭講完一視同仁, 嗰頭又講要抽檢, 真係跟車都跟唔切喎. 
如果政府認為新冠病毒有重大危害就要所有旅客都要核酸, 而唔係抽檢, 但依家的新冠病毒已變得很弱雞, 中招好似係感冒, 大陸已實施越累越管, 搞到春節期間全國風景區都逼爆旅客. 
[外國]是甚麼意思? 大陸係外國???

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2023-1-25 20:45 發表
家超特首落區, 去到邊都有大群市民爭相跟特首合照, 民心歸向可喜可賀, 恭喜恭喜. 
我建議家超特首在短期內宣佈取消由內地進入香港的人, 不論是香港人或大陸人, 都取消核酸檢測, 至於是否要有快測, 則由特首決定, 即係返內地就要有48小時核酸, 返香港就唔需要, 如此政策不需要跟內地政府商量, 係香港自己承受風險, 香港政府繼續跟內地政府商議何時完全取消兩地核酸. 
羅湖及皇崗及蓮塘的海關都 ...
根本核酸系香港班黑醫護提出,如果香港吾要求大陸入境做核酸,大陸也不會要求香港做啦。睇下,泰國,澳門啦,人地無要求,大陸就唔會要求啦。

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2023-1-28 11:30 發表

根本核酸系香港班黑醫護提出,如果香港吾要求大陸入境做核酸,大陸也不會要求香港做啦。睇下,泰國,澳門啦,人地無要求,大陸就唔會要求啦。
據我所知, 所有人[不論外國人或大陸人]經中國海關返大陸都要有48小時核酸.
南韓及日本只針對來自中國大陸的旅客[掛狗牌], 其他國家旅客就直行直過, 所以阿爺就慶過火屎.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2023-1-28 19:54 發表

據我所知, 所有人[不論外國人或大陸人]經中國海關返大陸都要有48小時核酸.
南韓及日本只針對來自中國大陸的旅客[掛狗牌], 其他國家旅客就直行直過, 所以阿爺就慶過火屎.
只是日本韓國,美國等幾個國家吧,像泰國應該不用。大陸政府公布特別提出。並不算所有入境都需要。

大家免著愁, 我預測二月初家超特首又會有好消息公佈, 即係返大陸取消核酸. 
新年紅雙囍, 喜上加喜.  

家超特首在1月31日或2月1 日開記招, 宣佈2月3日實施 :

[1] 所有往返內地的關口都開通.
[2] 取消人數配額. 
[3] 取消來回核酸. 

2023年2月3日係黃道吉日, 又易又生, 生生發發, 萬事皆宜, 跟住2月4日係立春, 人頭馬一開, 好事自然來, 即係香港又向全世界派機票, 又跟大陸內地正常通關, 家超特首的民望一定係爆燈, 習大大都笑笑口深慶香港迎來一個成功特首. 
大陸官員幹部放完春節長假期, 返回辦公室便立即給印蓋章批准便宜行事, 依家在香港各區公園露宿的流浪漢又可以重新返深圳租屋住召回早前返家鄉居住的女朋友, 白天在香港返工, 晚上返回深圳住, 我係深圳包租公, 我都係要等正常通關先至返深圳. 

主題標籤 #海關
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]