• 瀏覽: 3,265
  • 回覆: 12

根據入境處統計,昨日大年初二有14734人次內地旅客入境,是繼年廿九後,另一個內地旅客入境高峰日子。

由年廿八至大年初二,累計有6萬2千多人次內地旅客入境本港,其中年廿九最多,有14892人次。

香港居民出境方面,年廿八至大年初二,累計有50萬9千多人次香港居民出境。港人出境高峰是年廿九,有11萬3千多人次出境。

50萬香港市民返大陸,每人最少150蚊,幾日就賺左成億,難怪死都唔肯取消核酸要求

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1685122-20230124.htm

咁仲有7百萬留返喺香港.

黑醫,磚家,黑報,黃人,話道關播毒搶藥,點解冇影,又新年又沉入屎坑食飯了。

50萬人次出境, 不算太多。

引用:
原帖由 317248118 於 2023-1-25 12:13 發表

根據入境處統計,昨日大年初二有14734人次內地旅客入境,是繼年廿九後,另一個內地旅客入境高峰日子。

由年廿八至大年初二,累計有6萬2千多人次內地旅客入境本港,其中年廿九最多,有14892人次。

香港居民出境方面,年廿八至大年初二,累計有50萬9千多人次香港居民出境。港人出境高峰是年廿九,有11萬3千多人次出境。

唔係香港唔肯取消

係內地方面唔肯取消

澳門入境都完全取消左

港人對國內價廉物美既商品同服務需求真大啊 

香港有些旺區少了香港人

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-1-30 15:10 發表
內地遊客也追求香港高水準商品

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-1-30 15:10 發表
呢次被折磨的都係愛國愛港的市民,好多都有家人係內地,趁新年去團聚
結果就要佢地付出不必要的金錢+寒風中排隊new鼻,去到內地又要再奔波勞碌揾檢測點
呢三年的抗疫,真係做左好多傷天害理的事,傷害民心,好多愛國的人民都不滿

有來有往才是好事!

引用:
原帖由 banjo. 於 2023-1-25 12:16 發表
咁仲有7百萬留返喺香港.
730萬人減50萬,淨低只係680萬。

引用:
原帖由 williamsze31 於 2023-1-30 22:12 發表
有來有往才是好事!
遲早又因水貨客和內地自由客問題,令香港人不滿

引用:
原帖由 pycicamn 於 2023-2-2 03:39 發表

遲早又因水貨客和內地自由客問題,令香港人不滿
部份人思想出了問題!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]